Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новият ага на ДПС". Как Пеевски търси подкрепа за изборите


Атанас Славов
Атанас Славов

Пръча, Семката, Широката, Дънката, Памперса. Зад тези прякори стоят конкретни имена, които организират гласове за определени партии. За кого работи контролираният вот?

"Да, България" сигнализира МВР, прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за списък с предполагаеми купувачи на гласове, разпространен във Фейсбук от групата BG Elves ("БГ елфите").

Списъкът съдържа 200 имена и прякори на хора, както и населените места и политическите формации, за които работят. "В сигнала са изброени всички мутри от 90-те години, рекетьори, лихвари, сутеньори, наркопласьори и други дребни и не толкова дребни престъпници", каза Ивайло Мирчев от "Да, България". По думите му "МВР и прокуратурата са под контрола на Пеевски".

Междувременно стана ясно, че бившият кмет на Кърджали Хасан Азис е със забрана да напуска страната. Това се случва седмица след ареста на Джейхан Ибрямов, също от крилото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Преди това арести и обиски се проведоха и спрямо други активисти от крилото на Доган.

В "Студио България" на Свободна Европа разговаряхме с бившия правосъден министър и водач на листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" в Благоевград Атанас Славов за контролирането на вота и овладяването на институциите.

Най-важното от интервюто

  • "Цената на глас в определени райони стига до 500 лева".
  • "Когато един човек от системата на МВР, която е деполитизирана, заема най-високите места - главен секретар, след това министър или шеф на главна дирекция, и изведнъж намери своя тих пристан в партийна листа, това много сериозно поставя въпроса изминалите години, като кадрови служител на МВР, чии интереси е защитавал".
  • "Това, което получавам като информация от София – област, е че става дума не само за купуване на гласове на отделни избиратели, а на места се купуват цели комисии".
  • "ГЕРБ и ДПС в определени общини си разменят избиратели".
  • "Когато сложиш вътрешен министър [за водач на листа] се разчита не просто на авторитета, а се разчита в някакъв смисъл и на респект. Да не кажа и страх".
  • "Очевидно няма едно лице, около което в момента да има съгласие [да е кандидат за премиер]. Този процес реално ще започне след изборите".
  • "Няма как "Продължаваме промяната – Демократична България" да подкрепят правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Звучи абсурдно".
  • "Беше направено всичко възможно в рамките на конституционните промени да бъде гарантиран втори мандат на г-н [Георги] Чолаков [като председател на Върховния административен съд]".
  • "Не виждаме активност от прокуратурата в адекватна защита на демократичния политически процес във връзка с изборите. По-скоро усещам някакъв опит за балансиране, доста непоследователно, и участие в някакви операции по дискредитиране на политически опоненти на Пеевски. Това е тежка диагноза".
  • "Този, който вкарва в момента огромни средства в предизборна кампания, говоря не за отчетните средства, а за осигуряване на влияние, на мнозинство, на гласове, очевидно е г-н Пеевски, Той трябва да се докаже, че е властелинът, новият господар. Новият ага на ДПС".
  • "Пеевски беше определен като "феномен" от почетния председател. Изведнъж Доган и неговите приближени осъзнаха проблема – че има олигархия. И тя, тази олигархия, най-видимо се представлява от Пеевски. Т.е. като са казали "а", нека да продължат нататък. Те имат цялата биография, всичките зависимости на Пеевски".
  • "По силата на Закона "Магнитски" не би трябвало не само Пеевски, а и другите санкционирани лица, да имат сметки в търговските банки, които са в България".

Купеният вот

"Този, който вкарва в момента огромни средства в предизборна кампания – говоря не за отчетните средства, а за осигуряване на влияние, на мнозинство, на гласове – очевидно е г-н Пеевски, Той трябва да се докаже, че е властелинът, новият господар. Новият ага на ДПС", каза Славов.

По думите му тези, които трябва да разкажат за Пеевски, са представителите на фракцията около Доган. "Пеевски беше определен като "феномен" от почетния председател. Изведнъж Доган и неговите приближени осъзнаха проблема – че има олигархия. И тя, тази олигархия, най-видимо се представлява от Пеевски. Т.е. като са казали "а", нека да продължат нататък. Те имат цялата биография, всичките зависимости на Пеевски".

МВР и изборите

"Когато един човек от системата на МВР, която е деполитизирана, заема най-високите места – главен секретар, след това министър или шеф на главна дирекция, и изведнъж намери своя тих пристан в партийна листа, това много сериозно поставя въпроса изминалите години, като кадрови служител на МВР, чии интереси е защитавал", каза Славов. По думите му "този много бърз скок от професионалната роля, за кратко политическа и след това в листите, по-скоро потвърждава съмненията, които всички имаме, че системата на МВР е политизирана".

Трима бивши вътрешни министри, с дългогодишна кариера като полицейски служители, са в листите за изборите. Това са Младен Маринов и Христо Терзийски, които са кандидат-депутати от ГЕРБ и Калин Стоянов - от "Движение за права и свободи – Ново начало".

Славов каза, че в Ботевград, където той е водач на листа, "за тези избори хората от местната полиция, които имат опит, няма да са в най-рисковите секции, а в тях ще са по-неопитни хора". По думите му, "когато сложиш вътрешен министър [за водач на листа] се разчита не просто на авторитета, а се разчита в някакъв смисъл и на респект. Да не кажа и страх".

Изборът на нов главен прокурор

Според Славов стартирането на процедурата за избор на нов главен прокурор е в нарушение на конституцията. Причината е, че в нея е записано, че действащият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) не може да избира главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища, защото е с изтекъл мандат. "Виждаме една група хора, част от тях от съдебната власт, друга част, избрани от парламента, да играят по свирката на г-н Пеевски и компания", каза Славов.

Прокурорската колегия на ВСС реши да поднови процедурата по избор на нов главен прокурор в началото на септември. Това стана без обсъждане и дебати. Изборът трябва да бъде окончателно направен на 16 януари 2025 г.

Решението дойде месец след като Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов главен прокурор от настоящия състав на съдебния съвет. Неговите членове от две години са с изтекъл мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG