Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Този ще го ощавя". Как прокуратурата може да създава обвиняеми


Веселин Денков
Веселин Денков

Еврото, Нотариуса, Семейството. Думи, които се превърнаха в синоними на корупцията и зависимостите в съдебната система. Как прокуратурата може да си "произведе" обвиняем?

Името на бизнесмена Веселин Денков стана популярно след разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) „Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Негов автор е Николай Стайков.

В поредица от няколко епизода АКФ разказa историята на Денков, който е арестуван за участие в престъпна група за лихварство и изнудване. През това време неговата приятелка Ивайла Бакалова търси начин да оспори в съда мярката му за неотклонение. Тя говори с адвокат Емил Писков, който й казва, че това ще й струва "над 100 000" евро. Историята на Веселин Денков за първи път осветява връзки на Мартин БожановНотариуса в системата на правосъдието.

Веселин Денков беше пуснат от ареста в деня на разпространяването на видеото от АКФ, след като беше прекарал в него 9 месеца.

Историята с Нотариуса беше публикувана през 2021 г., но не последва нищо. Всичко това се промени след убийството му в началото на 2024 г. В парламента беше създадена временна комисия, която да разследва влиянието в съдебната система на групата около Нотариуса.

В Студио България на Свободна Европа разговаряме с Веселин Денков за процеса на изнудване и натиск. Към момента той е обвиняем по три дела, две, от които са спрени.

Най-важното от интервюто

  • "Как да се оплакваме на прокуратурата, като трябва да се пазим от нея, вместо тя да ни пази".
  • "Проблемът ми дойде, когато отидох при г-н [Сотир] Цацаров. Той ми каза всичко, което му казвам, да го напиша писмено. Написах го. На 25 август 2020 г. подадох официален сигнал. И от тогава ми започнаха проблемите".
  • "След като от свидетел вече бях обвиняем, ми казаха, че това няма да спре по този начин. Ще поискат да ми вземат паспорта. Ще ми образуват комисия за отнемане на престъпно придобито имущество и че рано или късно ще ме задържат".
  • "Единият посредник ми каза: „ако не платите тези пари, те ги считат за техни и се считат за ограбени от вас. Те си ги харчат вече мислено и си ги разпределят“. Каза: „ако не платиш, със сигурност ще намерят начин да те задържат и ще те тормозят“.
  • "Ако не бяха АКФ и Ивайла Бакалова, за [Нотариуса] нямаше да се знае нищо. Щяха да кажат, че той е дребен измамник, а той не е дребен измамник".
  • "Ако няма корумпирани прокурори, няма как и да се появи Нотариус. Природата не търпи празно място. Отворило се е такова пространство и той е станал посредник".

Как се става обвиняем

Веселин Денков се занимава с ресторантьорство и има финансова къща. След 2011 г. е призован за свидетел по дело за пране на пари. „През 2016 г. мои познати ми казаха, че имам проблем със специализираната прокуратура. Те ми казаха, че трябва 100 хил. лв., за да не ме направят от свидетел – обвиняем“.

Денков казва, че не е платил парите, след което му е повдигнато обвинение за изнудване.

„След като от свидетел вече бях обвиняем, ми казаха, че това няма да спре по този начин. Ще поискат да ми вземат паспорта. Ще ми образуват комисия за отнемане на престъпно придобито имущество и че рано или късно ще ме задържат. Всичко това ми звучеше нелепо“, каза Денков.

По думите му е „избран“, защото „работя и съм успешен“. Денков казва, че при него са идвали много посредници, които споменават имена на прокурори. Денков цитира думи от прокурор, предадени му от посредник, които са "този ще го ощавя".

„Единият посредник ми каза: ако не платите тези пари, те ги считат за техни и се считат за ограбени от вас. Те си ги харчат вече мислено и си ги разпределят“, каза Денков.

По думите му проблемите започват, когато отива, за да разкаже за изнудването на Сотир Цацаров, бивш главен прокурор, към онзи момент председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). „Проблемът ми дойде, когато отидох при г-н Цацаров през 2020 г., на 22 август. Той ми каза всичко, което му казвам, да го напиша писмено. Написах го. На 25 август, подадох официален сигнал“, каза Денков.

По думите му „на 28 август аз вече съм пришит с корабни въжета, не с бели конци, към група. И на 28-и вече съм обявен за национално издирване“.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отказа да отиде на изслушване от депутатите в комисията за Нотариуса. Пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Цацаров каза, че не познава и не е виждал Мартин Божанов. Пред ВСС Цацаров потвърждава, че е приел Денков по негово искане. Цацаров казва, че в хода на "исканията му стана ясно, че той е очаквал съвсем друг резултат и съвсем друга форма на диалог". Цацаров казва, че "няма каквото и да е отношение към задържането на Денков, дни след срещата му с мен".

Ролята на Нотариуса

От разследването на АКФ стана ясно, че съществуват адвокати, които искат по 100 000 евро, за да "уредят" излизането на задържан от ареста. В рамките на разследването на АКФ жената на Денков, Ивайла Бакалова, записва разговори с различни хора и ги заснема със скрита камера.

Сред тези, с които обсъжда възможностите за освобождаването на Денков, е Мартин Божанов.

„Видя се, че Мартин Божанов не спекулира с имена и има много информация, защото той имаше информация за мое дело няколко часа след това“, каза Денков.

Божанов беше определен като „дребен измамник" от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Срещу Нотариуса има сигнал за заплахи от съдийката от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд във връзка с разглеждани от тях дела. След убийството на Нотариуса Цариградска каза, че е получила още две заплахи в рамките на денонощие. Това се случи след като Цариградска определи всички активности на държавните институции по случая "Нотариуса" като "една имитация".

„Ако няма корумпирани прокурори, няма как и да се появи Нотариус. Природата не търпи празно място. Отворило се е такова пространство и той е станал посредник. Със сигурност, освен Петьо Еврото и Мартин Нотариуса, има още доста хора, които посредничат“, каза Денков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG