Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съд отложи произнасянето на присъда срещу Тръмп за след президентските избори


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Съдия в Ню Йорк премести датата за произнасяне на присъдата на бившия американски президент Доналд Тръмп по наказателно дело от 18 септември на 26 ноември.

Така присъдата ще стане ясна след президентските избори, на които Тръмп е кандидатът на Републиканската партия.

Делото е за случая с плащане на пари на порнозвездата Сторми Даниелс, за да мълчи за предполагаемата ѝ сексуална връзка с Тръмп.

Адвокатите на Тръмп поискаха отлагане, позовавайки се на въздействието, което присъда, произнесена през септември, може да има върху предизборната кампания.

Съдия Хуан Мърчан пише в мотивите си за решението си, че съдът е безпристрастен и аполитичен и следователно трябва да избягва всякакъв намек, че решението му може да повлияе на кампанията.

През юли Върховният съд (ВС) на САЩ постанови, че бившите президенти имат имунитет срещу разследване. С това решение за пръв път им се признава някаква форма на имунитет. С него на практика отпадна вероятността Тръмп да бъде съден по някое от трите наказателни дела срещу него преди тазгодишните избори през ноември.

Самият Тръмп тогава определи решението като "голяма победа" за американската демокрация и конституция.

Присъдата по делото за мълчанието на Сторми Даниелс би трябвало обаче да е осъдителна, защото съдебните заседатели вече дадоха присъда „виновен“. Журито установи за доказано, че Тръмп е нарушил закона, като е платил парите от фонда на предизборната си кампания и ги е укрил, като ги е представил за адвокатски хонорар.

Тръмп отрича вината и вече каза, че ще обжалва при всички случаи. Теоретично той е изправен пред истинска присъда затвор, но най-вероятно присъдата ще бъде условна или под формата на глоба.

Това е второто отлагане на присъдата, като първото беше именно поради решението на Върховния съд, че президентите са с имунитет срещу наказателно преследване, ако то е свързано с официалните им действия като президент.

Плащането към Даниелс обаче е извършено преди Тръмп да стане президент, така че решението на Върховния съд не би трябвало повлияе на присъдата.

Междувременно срещу Доналд Тръмп се водят още няколко дела, включително за предполагаемо неправомерно боравене с класифицирани документи, както и за бунта в Капитолия след като Джо Байдън спечели президентските избори през 2020 г.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG