Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Процесът е в ход". Какво е БРИКС и защо Турция иска да се присъедини


Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Турция иска да се присъедини към групата на БРИКС, съобщи във вторник говорителят на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Омер Челик каза, че Турция все още не е предприела конкретни действия за това, но и че "процесът е в ход", пише Ройтерс.

БРИКС е обединение на големи развиващи се икономики и се състои от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства. Общото между повечето от тези държави е автократичното им управление.

Изказването идва, след като във вторник Bloomberg съобщи, цитирайки свои източници, че Турция официално е поискала да се присъедини към организацията. Това, както и приятелските връзки на страната с Русия, предизвикват опасения в САЩ и Европа, че Турция, която е членка на НАТО, може да се отклони от традиционната си западна геополитическа ориентация. Ако бъде приета в БРИКС, тя ще стане първата страна, която членува и в двете организации.

Турция кандидатства и за членство в Европейския съюз (ЕС), но преговорите с Брюксел продължават вече близо 20 години.

Какво е БРИКС

Създаването на БРИКС е инициирано от Русия в опит да се противопостави на световния ред, доминиран от САЩ и техните западни съюзници, пише Ройтерс.

То започва неформално, като групата е създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. Според класацията на "Фрийдъм хаус" Русия и Китай са едни от най-малко свободните държави в света.

През 2010 г. към тях се присъединява и Южна Африка. Всяка година тези държави провеждат ежегоден форум, като всяка страна поема едногодишно ротационно председателство на групата.

През 2023 г. БРИКС се разширява и нейни членове стават Египет, Иран, Етиопия и Обединените арабски емирства. Всички те имат значителни проблеми с на правата на човека.

Защо Турция иска да се присъедини

„Бихме искали, разбира се, защо да не го направим?“. Така министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан отговори на въпроса дали Турция може да се присъедини към групата БРИКС през юни.

По-късно обаче турският министър на финансите Мехмет Шимшек каза, че страната все пак не иска да се откъсва от „основните“ си западни партньори. Подобно изказване имаше и от страна на министъра на отбраната, който каза, че Анкара остава ангажирана с отговорностите си като съюзник в НАТО.

Ердоган, който е на власт от повече от две десетилетия, поддържа близки отношения с Русия в сферата на енергетиката и туризма. Той казва, че се стреми да изгради по-независима външна политика на Турция и да засили глобалното ѝ влияние.

Миналата седмица Ердоган каза, че Турция трябва едновременно да развива отношения както с Изтока, така и със Запада.

„Не трябва да избираме между Европейския съюз и Шанхайската организация за сътрудничество“, каза Ердоган във връзка с регионалната организация за сътрудничество, създадена от Китай и Русия. „Напротив, трябва да развиваме отношенията си както с тези, така и с други организации на базата на взаимна изгода“.

Очаква се БРИКС да обсъди приемането на нови членове на среща в Русия следващия месец.

Турция, която е разположена на границата между Европа и Азия, се присъедини към НАТО през 1952 г. Тя започна преговори за присъединяване към Европейския съюз през 2005 г., но преговорите бяха замразени основно заради опасения за демократичен регрес при управлението на Ердоган и продължаващите спорове с Кипър, член на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG