Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Машината" се чисти от проруска дезинформация, но минава на вътрешния фронт


Колаж
Колаж

Проруската пропаганда намалява, но сайтове, организирани в стройна мрежа, които я разпространяваха, се ориентират към вътрешната политика в България. Имат си фаворит - Делян Пеевски, и мишени - най-вече гражданското общество и ПП-ДБ. Какво се случва с "Машината" от сайтове гъби?

Помните ли "Машината" - системата от т.нар. сайтове гъби, чрез която се разпространяват хиляди публикации дневно, повечето с проруска дезинформация? В схемата, която примамва хора да споделят в социалните мрежи неверни или пропагандни публикации срещу обещание да спечелят лесни пари, настъпват промени:

  • Количеството прокремълска пропаганда намалява близо 3 пъти в рамките на година;
  • "Машината" дори се "чисти" - трият се стари проруски публикации;
  • Много от новите подвеждащи публикации вече са насочени към българската политика - в частност против "Продължаваме промяната - Демократична България" и в подкрепа на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски;
  • Един от основните домейни, зад който се генерираха сайтове гъби, се продава, а други често са недостъпни.

Част от изводите са от бюлетина за първото тримесечие на 2024 г. на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ), която първа разкри "Машината".

Тенденцията за смяна на дневния ред продължава през второто тримесечие на 2024 г., каза проф. Димитър Вацов, председател на Управителния съвет на ФХСИ пред Свободна Европа.

Промените обаче не означават, че мрежата от сайтове не продължава да държи челни места по разпространение на пропагандни статии - въпреки изтритите през април 2024 г. статии, свързани с Русия.

Какво точно става с "Машината" и дезинформационните ѝ канали? Свободна Европа провери.

Крачка назад - какво е "Машината"

"Машината" попада в изследването на ФХСИ за руската пропаганда и дезинформация заради съдържание, повтарящо опорните точки на Кремъл за войната в Украйна.

ФХСИ достига до “Машината” като използва системата за медиен мониторинг SENSIKA. С нея се проследяват публикации, които съдържат ключови думи, характерни за руската пропаганда, като: "анти-Русия"; "руски свят"; "бандеровци" (както кремълската пропаганда нарича украинците по името на Степан Бандера - б.р.) и т.н. Ключовите думи се подновяват периодично.

Разследване на Свободна Европа показа и схемата, по която работи "Машината" - примамват се хора да споделят статии в социални мрежи с обещанието да получат част от приходите от реклама. Системата работи чрез генериране на "сайтове гъби" - всеки, който се регистрира в някой от основните сайтове на "Машината" - например Share4Pay, получава “собствен сайт”.

Този “собственият сайт” всъщност се различава само по поддомейна - тоест по интернет адреса, на който е достъпен, от оригинала - сайта майка. Съдържанието на всички сайтове гъби е идентично, а работата на "притежателите" им е да споделят подвеждащи публикации в социалните мрежи. До колкото повече читатели достигат тези публикации, толкова по-вероятно е споделящият ги да получи пари за "работата".

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) започна разследване на групата от сайтове след интервю на проф. Вацов пред БНР през февруари 2024 г. със заглавие "Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство". След това самият Пеевски изпрати сигнал до МВР, прокуратурата и ДАНС и също поиска проверка за "Машината".

Три пъти по-малко руска пропаганда

През първото тримесечие на 2024 г. SENSIKA идентифицира 48 605 статии онлайн, които съдържат ключовите думи, с които ФХСИ идентифицира руската дезинформация. За предишното тримесечие (октомври-декември 2023 г.), SENSIKA е идентифицирала по същите ключови думи 69 910 статии.

Спадът е още по-сериозен на годишна база и говори за трайна тенденция. Ако сравним първото тримесечие на настоящата 2024 г. с първото тримесечие на предходната 2023 г. (когато SENSIKA е идентифицирала 150 040 статии), то разпространението на руска пропаганда онлайн за година е спаднало над три пъти, показват данните на ФХСИ.

“През първите три месеца проруската пропаганда не изчезва, тя просто намалява значително, започват да внимават”, каза проф. Димитър Вацов пред Свободна Европа. Той има предвид, че намаляват “директната геополитическа пропаганда, наративите за това, че Русия побеждава, Западът загива и т.н.”. След 3 април 2024 г. тази пропаганда почти изчезва, казва експертът.

Геополитическата пропаганда бива заместена от “определен сегмент от руския пропаганден пакет”, който “се използва на български терен за разчистване на вътрешнополитически сметки.

Геополитическата пропаганда бива заместена от “определен сегмент от руския пропаганден пакет”, който “се използва на български терен за разчистване на вътрешнополитически сметки, за разправа с неудобни политически и икономически противници и най вече с гражданския сектор”, каза Вацов.

Той говори за една от основната линия на руските наративи, изработена още в периода 2011-2012 г. за дискредитиране на последните големи протести срещу фалшифицирането на изборите в Русия в полза на партията на Владимир Путин - "Единна Русия".

“Тогава окончателно се оформя речникът, според който протестиращите биват обвинявани, че са платени и са чужди агенти. И полека лека се изработват за тях определени епитети, които ги показват като в един или друг смисъл отклонени, девиантни”, каза Вацов.

Тези епитети влизат и в България през 2013 г. в опит да бъдат дискредитирани протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС от правителството с премиер Пламен Орешарски. “Либерасти, толерасти (това са калки от руски), соросоиди и по-късно грантаджии. Тогава ги вкарват медиите на самия Пеевски. По това време той и майка му [Ирена Кръстева] притежават “Нова българска медийна група” и гравитиращи около тях медии като "Блиц", "Пик", каза Вацов.

С този пропаганден пакет се цели не само дискредитирането на гражданските протести, но и на всички сегменти на независимото гражданско общество, правозащитни организации, неправителствени организации, каза още професорът.

И този пакет в момента влиза в “Машината”, добави той.

Новите мишени на "Машината"

Изследователите констатират намаляване на кремълската пропаганда в сайтовете от "Машината" още в края 2023 г., за сметка на съдържание, свързано със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

С наближаването на предсрочни парламентарни избори "Машината" има нова мишена. “От началото на 2024 г. сайтовете гъби бият в една точка – масирано очернят един политически субект и това е коалицията ПП-ДБ, пише в бюлетина на ФХСИ за първото тримесечие на 2024 г.

Става дума за парламентарните избори от 9 юни 2024 г., на които беше избрано 50-ото Народно събрание и чийто мандат ще завърши с новия предсрочен вот на 27 октомври 2024 г.

След изборите през лятото се отчита известно затишие в пропагандната дейност на сайтовете от "Машината". На 3 юли е гласуването на проектокабинет с премиер Росен Желязков с мандата на ГЕРБ. Той не беше приет. Тогава ДПС се разцепи, когато една част от парламентарната група последва почетния лидер на партията Ахмед Доган и отказа да гласува правителството на ГЕРБ. Друтата част от депутатите останаха с Делян Пеевски и подкрепиха ГЕРБ.

“Тогава, на тази дата, идентифицираме първи статии, които громят ДПС на Доган. Тази тенденция, която трябва да бъде проверена допълнително, очакваме, че ще се затвърди, тоест, че "Машината" ще проработи в атака срещу крилото на ДПС зад Доган”, каза професор Вацов.

За кого работи "Машината"

Данните на ФХСИ показват, че "Машината" препечатва най-вече статии от сайта БЛИЦ, който е свързван с Делян Пеевски в различни публикации в годините. Вацов отбеляза, че дори и след като спира да пропагандира директно руски позиции, "Машината", заедно с други жълти медии от този тип, обслужва определен тип олигархичен интерес.

Според Вацов враговете на сенчестия бизнес и влияние са два основни. Това са първо независимото гражданско общество, което има интерес бизнесът да бъде изкаран от сенките, и второ - външните партньори на България, които искат същото. “Затова руската пропаганда върши работа и на местните олигархични кръгове, защото бие едновременно гражданското общество и външните партньори, които искат също повече светлина и повече реална демокрация”, каза професорът.

Проблеми в "Машината"

Освен че сайтовете на “Машината” направиха почистване на съдържанието и темите за Русия и войната ѝ срещу Украйна вече не са водещи в сайтовете гъби, които участват в пропагандата схема, има и друг проблем. Един от основните домейни, които "Машината" ползваше за създаване на сайтове гъби, чрез които да се разпространява недостоверно съдържание - zbox.eu - от няколко месеца е обявен за продажба а 2999 EUR.

Другите основни домейни – bgvest.eu, allbg.eu и bg7.eu, които се ползват за генериране на сайтове гъби - през юли 2024 г. често бяха недостъпни и показваха съобщението „Error establishing a database connection“ (Грешка при осъществяване на връзка с базата данни - б.р.)

Има и още нещо, което от ФХСИ и социологическата агенция "Алфа рисърч" констатират след проведено проучване на нагласите - че въпреки пропагандата и дезинформацията одобрението към Русия и президента Владимир Путин в България спада, а това към НАТО нараства през последните години.

Според анализа в един момент антилибералната руска пропаганда е станала контрапродуктивна за собствените си цели, а "огромна част" от българските граждани смятат за неприемливо България да се изолира от западния свят.

На кой адрес живее Пеевски
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG