Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел откри телата на шестима заложници в Газа


Това са шестте жертви, чийто тела бяха открити в събота.
Това са шестте жертви, чийто тела бяха открити в събота.

Израелските власти съобщиха, че са открили в събота телата на шестима заложници в Газа, включително на млад израелски американец. Той стана един от най-известните пленници, държани от Хамас, след като родителите му се срещнаха със световни лидери и настояха за освобождаването му, включително на конгреса на демократите миналия месец.

В изявление Израелските отбранителни сили казаха, че телата са били открити в събота в подземен тунел в района на Рафах.

Новината предизвика призиви за масови протести срещу премиера Бенямин Нетаняху, когото много от семействата на заложниците и част от обществото обвиняват, че не успя да ги върне живи в споразумението за прекратяване на огъня с Хамас. Преговорите за такава сделка се проточиха с месеци.

В началото на юли стана ясно, че Хамас е приела предложение на САЩ да започнат преговори за освобождаване на израелските заложници.

Над 240 души бяха отвлечени при безпрецедентна атака през октомври 2023 г. на палестинската групировка Хамас, определяна като терористична от САЩ, ЕС и други държави. Това беше повод Израел да започне война срещу Хамас. Конфликтът в ивицата досега е отнел живота на повече от 40 000 палестинци, според здравни служители в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG