Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лишени от политическа логика". Ще атакува ли Иран Израел


Хора минават покрай билборд с портрет на новоназначения лидер на Хамас Яхия Синвар (горе) до Палестинския площад в Техеран на 12 август 2024 г.
Хора минават покрай билборд с портрет на новоназначения лидер на Хамас Яхия Синвар (горе) до Палестинския площад в Техеран на 12 август 2024 г.

Израел се подготвя за евентуална атака от страна на Иран. На част от офицерите в армията беше забранено да пътуват, а на друга - беше заповадяно да се върнат от Грузия и Азербайджан, съобщи Гардиън.

Опасенията идват, след като в края на юли високопоставеният лидер на Хамас Исмаил Хания беше убит в Иран. След това иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей каза, че Техеран има „дълг“ да отмъсти за смъртта на Хания. Държавата обвини Израел, макар Тел Авив официално да не е признал за убийството.

САЩ, Италия Франция, Германия и Великобритания вече призоваха Иран за сдържаност, но държавата отхвърли това искане.

Същевременно Белият дом съобщи, че се е подготвил за евентуални атаки от страна на Иран или негови пълномощници още тази седмица.

Какво се случва в Близкия Изток?

Иран и Израел

В понеделник Франция, Германия и Великобритания, Италия и САЩ призоваха Иран и неговите съюзници да се въздържат от нападения срещу Израел след убийството на Исмаил Хания, политическия ръководител на палестинската ислямистка групировка Хамас, в Техеран.

Министерството на външните работи на Иран отхвърли призивите, като каза, че те са "лишени от политическа логика и противоречат на принципите на международното право".

Същевременно САЩ обявиха, че са наредили разполагането на ядрена подводница с управляеми ракети в Близкия Изток.

С нарастването на опасенията за предстояща атака командващият израелските военновъздушни сили генерал-майор Томер Бар издаде заповед, с която забрани на офицерите от кариерата да пътуват в чужбина за почивка, ден след като бе съобщено, че на войниците, пътуващи в Грузия и Азербайджан, е било наредено незабавно да се върнат в Израел.

Какво става в Газа

Същевременно във вторник стана ясно, че един израелски заложник е бил убит, а други двама са били ранени при два отделни инцидента в Газа. Това съобщи в понеделник говорителят на въоръжените бригади "Ал Касам" на Хамас Абу Убайда.

Абу Убайда обвини за инцидента това, което той определи като израелски "кланета" срещу палестинците.

За първи път "Ал Касам" казва, че нейни охранители са убили заложници. Групировката често е приписвала предишни убийства на заложници на израелски бомбардировки.

В събота при израелски въздушен удар по училищен комплекс в град Газа, в който са настанени разселени палестински семейства, загинаха около 100 души.

В понеделник Израел съобщи, че сред загиналите са 31 членове на Хамас. Групировката отхвърли израелските твърдения и каза, че в училището не е имало въоръжени лица.

Абас в Русия

На този фон палестинският президент Махмуд Абас отива на посещение в Русия, където ще се срещне с президента на страната - Владимир Путин. Двамата ще обсъдят ситуацията в Близкия Изток, съобщи Кремъл в понеделник.

"Очаква се да се обменят мнения относно ситуацията в Близкия Изток в светлината на настоящото изостряне на палестинско-израелския конфликт и безпрецедентната хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа", съобщи Кремъл.

Русия, която е установила тесни връзки както с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, така и с арабските лидери, включително саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, осъди неотдавнашното убийство на лидера на Хамас Исмаил Хания, като призова всички страни да се въздържат от по-нататъшна дестабилизация на Близкия Изток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG