Връзки за достъпност

Извънредни новини

Макрон оправда, Мъск осъди. Какво казаха политици и бизнесмени за ареста на Павел Дуров


Собственикът на платформата Телеграм Павел Дуров
Собственикът на платформата Телеграм Павел Дуров

Твърденията, че Франция нарушава свободата на изразяване, като арестува собственика на социалната мрежа Телеграм Павел Дуров, са неверни. Това написа френският президент Еманюел Макрон в платформата Екс в понеделник.

Задържането на руския милиардер Дуров е извършено „в рамките на текущо съдебно разследване“ и „в никакъв случай не е политическо решение“, каза още Макрон.

Изказването му идва на фона на критики към Франция заради задържането на Дуров, включително от страна на собственика на Екс Илон Мъск. Мъск каза, че свободата на словото е „застрашена“ заради ареста на милиардера.

Платформата Телеграм също отхвърли обвиненията срещу Дуров и каза, че е „абсурдно“ собственик на онлайн приложение да бъде държан отговорен за злоупотреба с приложението.

Тези реакци идват, след като в събота вечер Дуров беше арестуван на парижкото летище заради предполагаеми престъпления, свързани с Телеграм. Той е обвиняван заради липса на модерация в платформата, за която се подозира, че осигурява лесна комуникация между търговци на наркотици, измамници и други хора, които нарушават законите.

Сега от Телеграм казват, че компанията спазва законите на Европейския съюз (ЕС), а модерирането ѝ отговаря на стандартите и се подобрява „постоянно“.

Макрон обаче пише, че „в една правова държава свободите се поддържат в правна рамка, както в социалните медии, така и в реалния живот, за да се защитят гражданите“. По думите му прилагането на закона е задача на съдебната власт и именно от съдиите зависи да се произнесат дали Дуров е виновен, или не.

Междувременно Франция удължи срока на задържане на Дуров. В понеделник френският новинарски канал Франсинфо съобщи, че той ще прекара до четири дни (96 часа) в ареста. Това е максималният срок на задържане за разпит. Когато той изтече, съдията по случая може да реши:

  • да освободи Дуров;
  • да му повдигне обвинение и да го задържи за по-нататъшен арест.

Дуров е гражданин на Франция, островната държава Сейнт Китс и Невис, както и на Обединените арабски емирства, където е базиран Телеграм.

Милиардерът напусна Русия още през 2014 г., след като каза, че е отказал да предостави на Москва данни за потребителите на предишно свое приложение.

Сега Дуров е арестуван в рамките на предварително разследване за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Неговото приложение Телеграм, което има близо един милиард потребители, дава възможност за изпращане на криптирани съобщения, без да разкрива съдържанието им и самоличността на авторите. Предполага се, че това улеснява подготовката и извършването на различни престъпления.

Какви са реакциите след ареста

След ареста на Дуров Русия каза, че правата на милиардера трябва да бъдат зачетени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че Москва „още не знае“ в какво точно е обвинен Дуров и затова няма да коментира допълнително.

Заместник-председателят на руската Държавна дума Владислав Даванков каза, че „арестът може да има политически основания и да е инструмент за получаване на достъп до лична информация на потребителите на Телеграм“.

В понеделник Макрон се противопостави на тези твърдения, като каза, че арестът „не е политическо решение“, а просто част от съдебно разследване, а Франция „ще остане“ ангажирана с поддържането на свободата на словото.

Собственикът на социалната мрежа Екс (бившия Туитър) Илон Мъск подкрепи Дуров и каза, че свободата на словото в Европа е застрашена. В своя публикация в Екс Мъск използва хаштага #ОсвободетеПавел (#FreePavel).

Подкрепа за Дуров изрази и американският коментатор Тъкър Карлсън, който често е определян като привърженик на конспиративни теории. Карлсън каза, че Дуров е „живо предупреждение за всеки собственик на платформа, който отказва да цензурира истината по нареждане на правителствата и разузнавателните служби“.

В интервю за Карлсън по-рано тази година Дуров каза, че потребителите на Телеграм „обичат независимостта“ на приложението и „неприкосновеността на личния живот и свободата“.

Разследващият журналист Христо Грозев оправда задържането на Дуров и каза, че неговият отказ да сътрудничи на властите в Москва се неутрализира от отказа му „да сътрудничи на когото и да било, за да спре използването на Телеграм за всякакви ужасни неща“.

Като пример Грозев публикува екранни снимки на профили в Телеграм, които вероятно продават наркотици.

Публицистът Станислав Кучер се присъедини към тази позиция и каза, че Дуров отказва да помогне за залавянето на истински престъпници.

Руснаци трият съобщенията си от Телеграм

Междувременно в Телеграм се появиха твърдения, че руски официални лица са били инструктирани да изтрият от приложението всичките си съобщения, свързани с работата им.

Каналът База, който се свързва с руските служби за сигурност, написа в неделя, че на служителите на руското Министерство на отбраната е било наредено да изтрият от приложението всичките си съобщения, свързани с работа.

Същата инструкция са получили видни бизнесмени и служители в няколко агенции за сигурност.

Според руски военни блогъри Телеграм се е превърнал в ключов инструмент за комуникация между руските военни части във войната на Русия срещу Украйна, която започна преди две години и половина.

Същевременно Телеграм има все по-голямо значение за рускоезичните потребители, които са лишени от достъп до информация чрез много други мрежи и канали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG