Връзки за достъпност

Извънредни новини

Многодетност и домакинска работа. Как Русия ще учи децата какво е семейството


Руски военни обясняват на децата как защитават страната си. Снимката е от 2023 г.
Руски военни обясняват на децата как защитават страната си. Снимката е от 2023 г.

За няколко години Русия промени до неузнаваемост учебните програми в училище, като ги подчини на своите представи за патриотизъм. От 1 септември се въвежда и нов предмет, в който ще се учи какво е семейството.

Русия въведе нов предмет в училище, наречен семейна наука (семьеведение), съобщи телевизия Current Time на Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Часовете обхващат учениците от V до XI клас. Новата програма влиза в сила на 1 септември, когато в Русия започва учебната година.

Предметът ще се изучава в часа на класния ръководител или в курса за насърчаване на руския партиотизъм и военна подготовка, който се нарича "Разговори за важни неща". Хорариумът е от 34 часа, което отговаря на броя часове по химия в непрофилирано руско училище, уточнява Current Time.

С каква цел се въвежда

Новото обучение трябва да повиши раждаемостта в Русия и да създаде в учениците разбирането, че "семейството е основата на всяка държава", пишат авторите на курса. Татяна Ларионова, която е член на парламентарната Комисия по защита на семейството, майчинството и детството, казва, че въвеждането на този предмет ще спомогне за увеличаването на многодетните семейства и за намаляване на разводите.

В учебния план за новия предмет се казва, че учителите трябва да разясняват "традиционните идеали за мъжественост и женственост", тезата, че "бракът е само съюз на мъж и жена", схващането, че "нашето Отечество има традиционна система от семейни ценности (...): брак, многодетност, целомъдрие".

Те ще преподават, че "неотменими елементи на личността" са качествата уникалност, отговорност и връзка с Родината.

В задачите, поставени пред педагозите, не пише, че те трябва да изброяват готови изводи пред децата. Вместо това се повтаря изразът, че учителите трябва "да доведат учениците до извода, че...".

В кой клас какво ще се учи

Децата от V до VII клас ще изучават колко е важно правилно да се подбере съпруг, как се съставя родословно дърво, как се поддръжа едно домакинство и какви са административните стъпки за сключване на брак.

В VIII и IX клас акцентът ще бъде поставен върху "патриотичното възпитание", което включва два подраздела - осъзнаване на "руската идентичност" и "духовно-нравствено" възпитание.

В X и XI клас ще се обсъждат елементите, които правят възрастния човек готов да създаде семейство, "ценностите и традициите в семейството", както и въпросите на семейното "благополучие и здраве". Ще се уточнява, че жените са готови за брак на 20-22 години, а мъжете - на 23-28 години. Те трябва да имат професии, икономическа независимост и "нравствено съзнание".

Програмата за всички класове е подчинена на тезата, че семейството е традиционна руска ценност, като се цитират известни руски писатели, императрицата Екатерина Втора и президента Владимир Путин. Цитатите са много. Тези от Путин обвързват в едно патриотизма, здравото семейство и службата на Отечеството".

Къде е сексът

Във всички учебни планове от V до XI клас думата "секс" и нейните производни се употребяват два пъти.

Първият път е в изречението, че младите хора трябва да се отличават със "сексуална възпитаност". Изразът е пояснен с това, че човек трябва да има "правилни възгледи върху взаимоотношенията между половете", както и знание за интимния живот и за това как да опази любовта си.

Вторият път думата "секс" влиза в следното изречение: "Репродуктивното здраве е състояние на пълно физическо, умствено и социално благополучие в създаването на потомство и психосексуални отношения в семейството".

Откъде идва цялата идея

Откакто Путин стана президент през 2000 г., той на два пъти е обявявал дадена година за "година на семейството". За първи път това стана през 2008 г., а вторият път се отнася за сегашната 2024 г.

Руският президент е посвещавал много речи на семейството като традиционна ценност и най-често е свеждал представата за него до многодетност. Нуждата от многодетни семейства е постоянна тема в контролираните руски медии от десетилетие, но след като Русия нападна Украйна през 2022 г. темата вече се преплита с новините и коментарите от фронта, където Русия изпитва недостиг от войници.

За нуждата от повече руснаци, включително и с циничното обяснение, че при много деца майките няма да страдат, ако някое дете загине на фронта, е говорил и партиарх Кирил, и висопоставени военни, и председателят на парламента, и министри.

С напредването на войната Русия промени учебните си планове по история, като въведе непозната за света история на Украйна, написа много страници за заплахата, която Западът представлява за Русия и за нуждата Русия да се отбранява, включително с превантивна атака срещу враговете си.

Страната въведе и предмета "Разговор за важни неща", които се прочуха с това, че в тях се насърчава войнствеността, употребата на оръжие и култ към руската военна униформа.

Преподаването на различни уроци по "семейна наука" е въведено експериментално в различни райони на страната през 2010 г., а е замислено малко след Русия окупира части на Грузия, през 2008 г. После интересът към темата заглъхва. Той се възражда след анексията на Крим (2014) и започналата война за украински Донбас.

През 2016 г. го предлага детският омбудсман на Русия Павел Астахов. Той се аргументира с това, че училището трябва да попречи на половите връзки преди брака, да възвърне "светостта на майчинството" и да насърчи многодетните семейства.

През 2023 г. Съветът на федерацията на Русия за първи път формулира препоръки за това как да се решат демографските проблеми и съобщава, че една от причините за спада в раждаемостта е "санкционният натиск" над страната. Институцията има предвид ограниченията и изолацията, които бяха наложени на Русия след като тя нападна Украйна. Сред препоръките е и създаването на специални програми в училище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG