Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радан Кънев ще поиска от Брюксел оценка дали анти-ЛГБТ поправката нарушава европейските закони


Радан Кънев
Радан Кънев

Европейският депутат от ПП-ДБ Радан Кънев, който спечели втори мандат на последните евроизбори, ще сезира Еврокомисията (ЕК), Европарламента (ЕП) и Европейската народна партия (ЕНП) с искане те да оценят новоприетата в България анти-ЛГБТ поправка.

В сряда Народното събрание прие с голямо мнозинство забрана теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище. Забраната на т.нар. "пропаганда" на "нетрадиционна сексуална ориентация" беше прокарана с промени в Закона за предучилищното и училищното образование на две четения едно след друго в сряда.

Тя беше предложена от "Възраждане" и подкрепена още от групите на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и всички независими депутати. Срещу нея гласуваха само от ПП-ДБ.

Решението на парламента провокира и два последователни протеста пред парламента. Участниците в тях настояват президентът Румен Радев да наложи вето на новата законова забрана.

"Моят личен ангажимент е още в началото на следващата сесия на ЕП да предприема подходящи действия пред Европейската комисия за оценка на съответствието на законовите изменения с правото на ЕС и пред Европейския парламент, в т.ч. групата на ЕНП, за оценка на политическите ефекти на приетото законодателство", написа Кънев в профила си във Фейсбук в петък вечерта.

Той призова "всички компетентни по Конституция лица", включително колегите му от ПП-ДБ в българския парламент, да внесат жалба в Конституционния съд (КС) срещу новите текстове. Според Кънев най-проблемно е определението за "нетрадиционна сексуална ориентация".

Редица правозащитници вече реагираха, че освен недомислено, то е дискриминационно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.

Кънев посочва още, че поправката има "безброй политически и правни недъзи", сред които са "краен предизборен популизъм, недопустим по такива чувствителни теми", както и опасна юридическа нескопосаност и на "забраната", и на "дефиницията".

Според евродепутата "комбинацията от изострен, дори истеричен, публичен дебат и нескопосан правен език създава реална опасност от системно нарушаване на индивидуални човешки права на хора с различна сексуална ориентация, и особено - изключително опасен психологически натиск върху гей ученици и младежи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG