Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Авокадо - лате - пълна свобода". Орбан говори два часа срещу Запада и Олимпиадата


Виктор Орбан по време на речта си в Тушнад
Виктор Орбан по време на речта си в Тушнад

Унгарският премиер Виктор Орбан отново нападна Европейския съюз в двучасова реч в румънския курортен град Тушнад.

В речта си в Румъния Орбан се обяви срещу "политиките в някои западни страни, които насърчават или защитават" правата на ЛГБТ хората и изрази подкрепа за това, което според него са християнските ценности.

"На Запад няма обществен морал. Това можеше да се види на откриването на Олимпийските игри в Париж“, каза Орбан, визирайки церемонията по откриването на олимпиадата.

Орбан от години предизвиква недоволството на други лидери на ЕС заради репресиите срещу гражданското общество, независимите медии и опозиционните политически партии в Унгария.

Още през 2021 г. лидери на държави-членки на ЕС казаха, че са предупредили Унгария да уважава правата на ЛГБТ общността или да напусне блока.

От началото на юли Унгария е ротационен председател на ЕС. Две седмици след поемането на председателството еврокомисарите съобщиха, че ще бойкотират планираните в Унгария неформални срещи в рамките на унгарското председателство след визити на Орбан в Русия и Китай.

"В противовес на либералите от типа „слаб - строен - с фльонга - авокадо - лате - пълна свобода“, ние трябва да издигнем знаме, за да могат под него да се съберат и смели, националистически настроени млади християни“, каза в речта си Орбан.

Той също така обвини ръководството на Европейския съюз, че "постоянно води война" - очевидна препратка към подкрепата на Брюксел за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

Орбан подкрепи кандидата на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп. Унгарският премиер, който по-рано този месец пътува до дома на Тръмп във Флорида, прогнозира, че бившият американски президент ще спечели изборите в САЩ.

„И ако дотогава Европа не премине към политика на мир, то след победата на [Тръмп], [Европа] ще трябва да го направи, след като признае поражението си“, каза Орбан.

Орбан произнесе речта си по време на посещение в малкия централен курортен град Тушнад, който се намира в регион на Румъния с голямо население от етнически унгарци.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG