Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Румен Радев пие кафе в проруска компания. Какво е полов апартейд?


От ляво надясно: премиерът на Унгария Виктор Орбан, президентът на България Румен Радев, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич. Четиримата общуваха в двореца „Бленъм“ близо до Оксфорд по време на европейската среща на върха на 18 юли 2024.
От ляво надясно: премиерът на Унгария Виктор Орбан, президентът на България Румен Радев, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич. Четиримата общуваха в двореца „Бленъм“ близо до Оксфорд по време на европейската среща на върха на 18 юли 2024.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Пожарите
  • Румен Радев
  • ДПС

Овладени са пожарите до Харманли и в Отец Паисиево. Премиерът Димитър Главчев беше снощи в село Воден, където пламъците са се насочили към съседното село Крайново. Това стана, след като през деня огънят беше локализиран. Пожарът до Априлци, област Пазарджик, се разрасна. Няма пострадали хора и сгради, но гората е в пламъци. Данните са валидни до четвъртък вечерта.

Вижте как изглеждаха пламналите земи, видени от сателит.

В момента действа оранжев и жълт код за горещо време с риск от гръмотевични бури. В някои от районите, които бяха обхванати от пожари, днес има опасност от градушки. За днес кодът за София и Перник е зелен.

Румен Радев в проруска компания

Президентът Румен Радев представяше България на европейската среща на върха в Англия. Няколко снимки оттам го хванаха как в паузата пие кафе на една маса с трима проруски държавни лидери: на Унгария – Виктор Орбан, на Сърбия – Александър Вучич и на Азербайджан Илхам Алиев. Снимките са от профила на Вучич във Фейсбук.

Седмици по-рано Радев отиде в Будапеща при Орбан, докато се очакваше той да бъде домакин на среща на НАТО в София.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вторият мандат

ПП-ДБ вече са готови да получат и веднага да върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Това е така, защото коалицията не е намерила съмишленици за антикорупционни действия. След този втори опит за редовно правителство ще остане един последен. БСП и ИТН казаха, че биха положили усилия да го реализират.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ДПС

Три партии провалиха заседание на парламентарна комисия, в която беше предложено да говори Делян Пеевски. С това те го спасиха от нуждата да отговаря на въпроси. Пеевски обикновено говори в монологична форма пред журналистите и когато завърши, рязко си тръгва. Трите партии са ДПС-Пеевски, ГЕРБ и БСП.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пита президента Радев защо Пеевски е охрана от НСО. Мирчев напомня, че охраната на Пеевски беше свалена през 2020, но сега отново е върната.

За Пеевски се говори непрекъснато, но хората лесно забравят по-старите детайли. Диляна Теохарова ни ги припомня в този портрет на Делян Пеевски.

София, ул. „Опълченска“

Жители на София протестираха срещу намерението на властите да изсекат дървета и да разширят столичната ул. „Опълченска“. Предвидено е премахването на 39 дървета и засаждането на 103 нови. В момента дърветата пазят сянка и ограничават шума от трафика. Видка Атанасова разказва.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Брюксел

Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисия (ЕК). Трябваха й 360 гласа, а тя получи 401. Тя идва с четири основни послания: че трябва да има континентален отбранителен съюз, че ще създаде комисар по Средиземноморието, че ще се запази курсът към зеления преход и ще се смекчи тежестта върху индустрията, пише Дневник.

Фронтът

Украйна удари руска база в окупирания Крим. Тя е била част от бреговата охрана.

Русия и Украйна размениха 190 военнопленници с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е петата размяна от началото на годината, в която посредникът са ОАЕ.

Русия и България

Русия „следи внимателно“ действията на Румъния и България в Черно море, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това беше коментарът му по повод новата Стратегия за морска сигурност на Украйна. В нея пише, че страната ще си сътрудничи със силите на НАТО в Черно море, а тези сили са на три държави – България, Румъния и Турция.

„Полов апартейд“

Жените в Афганистан и Иран са лишени от много права и целият свят знае за това. Но едно не знае: че за това, което преживяват тези жени, няма точна дума. Сега правозащитниците предлагат следното понятие: полов апартейд.

И две препоръки

Илияна Мичевска стана световна шампионка по лека атлетика за глухи. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

България има най-много болнични легла на брой население, но и най-високата смъртност в ЕС. Надежда Цекулова дава едно от възможните обяснения: така става, когато се стремиш да натрупаш количество, вместо да се пребориш за качество.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG