Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нареди евакуация на части от район в Газа, обявен за хуманитарна зона


Хан Юнис е гъсто населен район. Голяма част от хората живеят в палатки.
Хан Юнис е гъсто населен район. Голяма част от хората живеят в палатки.

Израелската армия нареди евакуацията на пренаселен район в Газа, обявен за хуманитарна зона. Военните казаха, че планират операция срещу бойците на "Хамас" в град Хан Юнис.

Заповедта идва дни след речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ, в която очерта смътно плана си за „дерадикализирана“ следвоенна Газа.

На 7 октомври 2023 г. Хамас атакува Израел, при което загинаха 1200 души, а други над 250 бяха отвлечени. В отговор Израел обяви война на групировката, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС). По данни на здравните власти в Газа, контролирани от Хамас, загиналите в Ивицата са над 39 хил.души.

Заповедта за евакуация в събота беше дадена в отговор на ракетен обстрел, който според Израел е бил извършен именно от този район.

Това е второ нареждане за евакуация само за седмица, издадено за зона, обявена за буферна, в която бягащите от сраженията в други части на Газа палестинци да могат да намерят убежище.

Районът е част от 60-километрова "хуманитарна зона", към която Израел насочва палестинците, разселени от началото на войната в Газа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG