Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още един парламент е фира". ПП-ДБ търси нов вариант за управление след изборите


Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ
Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната група на ПП-ДБ

През есента са възможни седми поред избори за последните три години. Избирателната активност намалява, а броят на малките партии в парламента расте. С това расте и невъзможността за съставяне на кабинет. Как може да бъде решена задачата?

В понеделник „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) приеха и върнаха неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Това се случи, след като коалицията изненадващо се оказа втора по големина група в парламента след разцепването на ДПС по оста Делян Пеевски-Ахмед Доган.

По-рано коалицията поиска президентът Румен Радев да забави връчването на втория мандат, за да може да потърси мнозинство за антикорупционни реформи, а чак след това да се опита с него да сформира кабинет. Но ПП-ДБ не получиха подкрепа за това.

От коалицията казаха, че ще се отзоват на разговори за третия мандат, но са скептични, че в рамките на този парламент може да се състави редовно правителство.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме със заместник-председателя на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов за възможностите за излизане от политическата криза.

Най-важното от интервюто

  • "В момента на политическия терен има много раздробени субекти. И „дълбоката държава“ има интерес да стават все повече раздробените субекти, за да лови риба в мътна вода".
  • "Ако един избирател не харесва една част от коалицията и казва: „аз няма да гласувам заради това“. Ние това трябва да преценим доколко [това] е електорален проблем. Но мисля, че на този етап, при при такава бърза поредица от избори, коалицията, макар да намалява своята стойност, тя все пак я има".
  • "Длъжни сме на следващите избори да предложим някаква формула за управление на страната. Ние на предните избори не предложихме такава. Казахме: „ние сме добрите, другите са лошите“.
  • "За следващите избори трябва да поставим именно приоритетите на първо място, а клетвите на второ място".
  • "Форматът очевидно няма как да бъде типична коалиция, защото сме отвъд това на седми избори".
  • "Когато ние се стреляме един друг и казваме: ти си корумпиран, не - ти си корумпиран, не - онзи е корумпиран. Избирателите чуват: тези са корумпирани. И казват: всички са маскари и това се вижда по избирателната активност".
  • "Ние поставяме темата с корупцията, защото според нас тя е в основата на кризата".
  • "С опита за този диалог искаме да нормализираме това, че ние сме пратени там от нашите избиратели да си говорим с тези, които са пратени от другите избиратели, за постигане на най-малкото общо кратно, което евентуално би ни събрало".
  • "Ние можем да намалим тона на политическото противопоставяне, но темата с върховенството на правото не е нещо, покрай което можем просто да минем и да кажем: то е за после".
  • "Нашата цел винаги е била да няма нито Пеевски, нито Доган, нито който и да било друг такъв инструмент за пряк контрол върху политическите процеси чрез правоохранителните органи".

Нова формула

"Длъжни сме на следващите избори да предложим някаква формула за управление на страната“, каза Божидар Божанов.

Той добави, че такава не е имало на предишните избори. "Казахме: ние сме добрите, другите са лошите. Гласувайте за нас. Като беше очевидно, че никой няма да управлява със самостоятелно мнозинство България в следващите години“, каза Божанов.

По думите му „по света има много формули, които дават решение в случай, когато нормално политическо правителство, коалиционно, с коалиционни квоти и т. н. не може да бъде постигнато“. Божанов каза, че „форматът очевидно няма как да бъде типична коалиция, защото сме отвъд това на седми избори“.

По думите на Божанов "с опита за този диалог искаме да нормализираме това, че ние сме пратени [в парламента] от нашите избиратели да си говорим с тези, които са пратени от другите избиратели, за постигане на най-малкото общо кратно, което евентуално би ни събрало".

Политическата криза в България започна след падането на третия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ) в началото на 2021 г. От тогава в страната не може да бъде съставено стабилно редовно правителство.

Разговор по приоритети

"Ние поставяме темата с корупцията, защото според нас тя е в основата на кризата“, каза Божанов. „Виждайки, че още един парламент е фира, както се казва, се опитваме да възстановим някакъв нормален разговор“, каза Божанов.

По думите му „когато ние се стреляме един друг и казваме: ти си корумпиран, не - ти си корумпиран, не - онзи е корумпиран. Избирателите чуват: тези са корумпирани. И казват: всички са маскари и това се вижда по избирателната активност“. Божанов каза, че от ПП-ДБ могат да намалят „тона на политическото противопоставяне, но темата с върховенството на правото не е нещо, покрай което можем просто да минем и да кажем: то е за после“.

Според Божанов целта на коалицията „винаги е била да няма нито Пеевски, нито Доган, нито който и да било друг такъв инструмент за пряк контрол върху политическите процеси чрез правоохранителните органи“. Той каза, че ПП-ДБ трябва да са предсказуеми за избирателите. „Трябва като отидем на избори те да знаят за какво гласуват, а не да ги изненадваме“, каза Божанов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG