Връзки за достъпност

Извънредни новини

Овладени са четири от пет фронта на пожара край селата Воден и Голям Дервент


Разрушена къща от пожарите в село Воден.
Разрушена къща от пожарите в село Воден.

Oвладени са четири от пет фронта на пожара край ямболските села Воден и Голям Дервент, съобщи в понеделник Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, цитирана от БТА.

Продължават усилията за потушаване на последното огнище между Голям Дервент и Крайново.

Новината идва, след като в петък пожарът в региона на Воден се разпространи на три фронта. Един от тях пое към границата с Турция. Огънят опожари десетки къщи и по-рано през седмицата принуди жителите на селото да се евакуират сами.

Няма опасност за самите населени места и жителите им. По-рано сутринта служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че два военни хеликоптера - „Кугър“ и „Ми-17“, участват в гасенето на пожара над Воден. Той добави, че министерството държи в готовност около 440 служители в 15 формирования в Южна България и седем формирования в Северна България.

Запрянов също така каза пред бТВ, че е добре държавата да помисли за създаването на военновъздушно звено, което да отговаря за пожарите в страната на принципа на медицинските хеликоптери.

Контейнер за временно настаняване в село Воден.
Контейнер за временно настаняване в село Воден.

В неделя служебният премиер Димитър Главчев каза, че първите контейнери за настаняване на хора, чиито домове са засегнати от пожарите, вече са във Воден. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков каза, че в района вече има покритие на всички мобилни оператори. Липсата на покритие стана причина жителите на селото да не получат известия за пожара от националната система BG-ALERT.

През последните седмици десетки пожари бушуват в различни части на България и съседните страни. Заради огъня България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). В страната вече пристигна модул за гасене на горски пожари от Испания. Преди това Турция и Чехия се включиха с помощ при гасенето. В петък Франция също заяви готовност да изпрати хеликоптери.

През последните седмици в страната беше обявен червен код за високи температури, а десетки пожари се разразиха в районите на Пловдив, Свиленград, Хасково, Стара Загора, Кюстендил и други населени места.

През последните дни бяха овладени пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево. В събота стана ясно , че е потушен пожарът, обхванал труднодостъпната местност около прохода Беклемето в Стара планина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG