Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пожарът в Ямболско се разпростира към границата с Турция. Огънят в Отец Паисиево е овладян


Изгоряла къща в село Воден, Ямболско
Изгоряла къща в село Воден, Ямболско

Големият пожар, който по-рано обхвана село Воден в Ямболско, се е пренасочил към село Крайново. Там огънят е изпепелил 10 къщи, пет от които обитаеми, съобщи БНТ в петък.

По думите на вътрешният министър Калин Стоянов пожарите в региона са се разпространили на три фронта и единият от тях е тръгнал към границата с Турция.

В същото време пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени.

По-рано беше обявен червен код за горещини в страната, а десетки пожари избухнаха в района на Пловдив, Свиленград, Хасково, Стара Загора, Кюстендил и други населени места.

В петък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че на всеки 20 минути постъпват сигнали за пожари. Служебният премиер Димитър Главчев свика и Съвета за сигурност към Министерския съвет заради ситуацията.

След нея Главчев каза, че след седмица различните ресорни парламентарни комисии заедно с правителството ще конкретизират какво е нужно за подобряването на хората, които се намират на терен и се борят с пожарите.

Той добави, че са взети мерки и за обезщетяването на хората, които са засегнати от пожарите.

Тя остава тежка в Ямболско. Там по думите на Стоянов пожарите се работи на три фронта - в селата Крайнево, Воден и Шарково.

"Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Има засегнати няколко къщи от село Крайново. Около 10 къщи са установени, половината от тях не са обитаеми през цялото време на годината", каза Стоянов.

Той посочи, че най-голям проблем е имало в Крайново, но пострадали няма. БНТ съобщава, че хората там са били евакуирани за известно време.

Изгоряла къща в село Воден
Изгоряла къща в село Воден

Пожарите между Харманли и Любимец, както и в пловдивското село Отец Паисиево са овладени. Частичното бедствено положение в Стара Загора също беше отменено. До него се стигна след възникналия в района на „7-и километър“ пожар в началото на тази седмица.

В същото време обаче в Карловско беше обявено частично бедствено положение - за селата Пролом, Мраченик и Баня. В потушаване пожара край Пролом освен пожарникари, участват и 50 доброволци от местната и общинска администрация, както и жители на населените места.

Заради бушуващите пожари България задейства Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС). Страната получи два хеликоптера от Чехия, един от които от противопожарния флот на rescEU.

В петък стана ясно, че и Франция е готова да изпрати хеликоптери в помощ за гасенето на пожарите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG