Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светият Синод избра трима кандидати за патриарх. Николай Пловдивски не е сред тях


Членовете на Св. Синод в храм-паметника "Св. Александър Невски" (архивна снимка).
Членовете на Св. Синод в храм-паметника "Св. Александър Невски" (архивна снимка).

Трима митрополити - Григорий Врачански, Даниил Видински и Гавриил Ловчански, ще бъдат претендентите да станат следващият патриарх на Българската православна църква. Това реши Светият Синод по време на над 8-часово свое заседание в четвъртък. Изборът на патриарх предстои на 30 юни.

Тримата кандидати за наследник на покойния патриарх Неофит стават ясни три месеца след неговата смърт, дошла след дълго боледуване. Той беше погребан с почести на 16 март в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Св. Синод заседава в четвъртък в пълен състав, като за излъчване на всеки от тримата претенденти бяха необходими поне 9 гласа. Врачанският митрополит Григорий събра 11 гласа още на първия тур.

Видинският митрополит Даниил получи 9 гласа, но чак от 32-ия тур на гласуването. Ловешкият митрополит Гавриил пък беше подкрепен с 9 гласа на 42-ия тур. Резултатите бяха съобщени пред медиите от говорителя на Св. Синод - Старозагорският митрополит Киприан.

Основната неизвестна по време на заседанието беше дали за патриарх ще бъде номиниран Николай Пловдивски, който след смъртта на Неофит декларира, че няма да участва в надпреварата. Ако той беше получил поне 9 гласа подкрепа по време на гласуването обаче, той нямаше да има право да откаже, коментираха наблюдатели през последните месеци.

Непосредствено преди заседанието в четвъртък Американският митрополит Йосиф съобщи пред медиите, че си е направил отвод, тъй като е най-възрастният сред членовете на Св. Синод.

"Ще си дам отвод, както миналия път, казвам им - няма всяка година да избирате патриарх, аз съм на 83 години", каза пред БНТ митрополит Йосиф.

Ловешкият митрополит Гавриил за втори път ще участва във финалната надпревара за избор на патриарх. Преди 11 години той беше избран за претендент за поста заедно с Неофит и Галактион.

Условията, на които трябва да отговарят митрополитите, за да бъдат издигнати за патриаршеския престол са няколко:

  • да са епархийски митрополити;
  • да са навършили 50 години;
  • да са управлявали епархия поне 5 години;
  • да са спазвали точно "църковния ред".

Останалите членове на Св. Синод, които можех да бъдат номинирани, бяха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Русенският митрополит Наум.

В края на май Св. Синод избра епископ Арсений за Сливенски митрополит. Гласуването тогава се смяташе за показателно за разпределението на силите в Синода преди избора на следващ патриарх. Арсений е близък до Николай Пловдивски и е него бивш викарий. Тримата избрани в четвъртък кандидати за патриарх тогава не подкрепиха новия Сливенски митрополит.

Изборът на български патриарх ще се случи на фона на противопоставянето между вселенския патриарх Вартоломей и Руската православна църква (РПЦ), която той открито критикува за това, че споделя отговорността за войната на Русия в Украйна. Руският патриарх Кирил подкрепя военната агресия на Москва.

Малко преди да почина, българският патриарх Неофит осъди войната в последното си богослужение за Богоявление, макар и без да споменава Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG