Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отвратително и ужасяващо" България и светът осъдиха атаката срещу премиера на Словакия Роберт Фицо


Премиерът на Словакия Роберт Фицо
Премиерът на Словакия Роберт Фицо

Българското правителство и президентът Румен Радев осъдиха покушението срещу премиера на Словакия Роберт Фицо. Той беше прострелян в сряда и по данни на словашкото правителство е с опасност за живота.

Осъдителни реакции дойдоха също от български политици и световни лидери.

Фицо встъпи в длъжност като министър-председател през октомври след победата на неговата популистка партия Курс-Социалдемокрация на парламентарните избори. Премиерът често заема проруски позиции. Една от тях е, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната.

Реакциите от България

„България категорично осъжда бруталното нападение срещу премиера на Словакия. Подобно насилие заплашва стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Роберт Фицо“, гласи съобщение от профила на президента Румен Радев в X.

„Категорично осъждаме атаката срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му“, гласи съобщението на Министерския съвет в X.

На новината реагира и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Стрелбата по премиера на Словакия и мой приятел Роберт Фицо е брутално и абсолютно недопустимо посегателство към свободата и демократичния избор на словашкия народ“, написа в профила си във Фейсбук Нинова.

„Осъждам остро ужасяващата атака срещу премиера на Словакия Роберт Фицо. Такива актове на насилие нямат място в обществото ни и застрашават основните европейски ценности и начин на живот“, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реакциите по света

"В шок съм", каза президентката на страната Зузана Чапутова, която осъди атаката срещу премиера. "Пожелавам на Роберт Фицо много сила в този критичен момент и бързо възстановяване от тази атака".

Новоизбраният президент на Словакия и съюзник на Фицо Петер Пелегрини каза, че е "ужасен от това докъде може да доведе омразата към различното политическо мнение".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди атаката срещу Фицо.

„Подобни прояви на насилие нямат място в нашето общество и подкопват демокрацията, най-ценното ни общо благо“, написа тя в X.

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола осъди нападението от името на парламента. "Нищо никога не може да оправдае подобни атаки", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди „ужасяващия акт на насилие“ и добави, че посолството на САЩ в Словакия е в „тясна връзка“ със правителството и в готовност да помогне.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди нападението и изрази солидарност с Фицо, семейството и страната му.

Италианският премиер Джорджия Мелони определи нападението като "страхливо" и осъди "всички форми на насилие и атаки срещу основните принципи на демокрацията и свободата“ .

"Пожелавам му сила и бързо възстановяване. Мислите ми са с Роберт Фицо, неговите близки и народа на Словакия", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Атаката над премиера на Словакия Роберт Фицо е ужасяваща. Ние силно осъждаме тази проява на насилие срещу лидера на нашите съседи и партньори. Трябва да се положи всяко усилие, за да бъде сигурно, че насилието няма да се превърне в норма, в която и да е страна, форма или сфера“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руският президент Владимир Путин каза, че „не може да има никакво оправдание за това чудовищно престъпление“.

Премиерът на Великобритания определи атаката срещу Фицо като „шокираща“ и „ужасна“.

„Шокиран съм от стрелбата по моя дългогодишен колега от Словакия Роберт Фицо“, написа премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

„Бях дълбоко шокиран от отвратителната атака срещу моя приятел премиерът на Словакия Роберт Фицо. Молим се за здравето му и бързото му възстановяване", написа Виктор Орбан.

„Атаката над Роберт Фицо е ясно осъдима, каквото и да я е мотивирало. Това трябва да е предупреждение към нас за това докъде може да доведе задълбочаването на злобата и агресията“, каза президентът на Чехия Петр Павел.

„Новината за малодушния опит за убийство на премиера на Словакия Роберт Фицо ме шокира дълбоко. Насилието не трябва да има място в европейската политика“, написа германският канцлер Олаф Шолц в X.

Фицо е премиер на Словакия за трети път. През 2018 г. той подаде оставка след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Те бяха застреляни в дома си, което предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG