Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за убийство". Премиерът на Словакия Роберт Фицо беше прострелян


Словашкият премиер Роберт Фицо
Словашкият премиер Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо остава в критично състояние, след като беше прострелян в сряда. Според високопоставен правителствен служител обаче нараняванията му вече не са животозастрашаващи.

След като Фицо беше прострелян, той беше закаран в болница, а световните медии съобщиха, че той е с опасност за живота.

Късно вечерта вицепремиерът Томаш Тараба каза пред Би Би Си, че по негова информация операцията е приключила добре.

„Бях много шокиран... за щастие, доколкото знам, операцията е минала добре - и предполагам, че в крайна сметка той ще оцелее... в момента не е в животозастрашаваща ситуация“, каза Тараба.

Инцидентът е станал в град Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава, според новинарската телевизия TA3. Задържан е един заподозрян.

Говорител на словашкото министерство на вътрешните работи определи случая като "опит за убийство".

Задържаният за стрелбата срещу словашкия премиер Фицо.
Задържаният за стрелбата срещу словашкия премиер Фицо.

По информация на TA3 Фицо е бил откаран в болница в близкия град Банска Бистрица. Според медията е имало четири изстрела и един от тях е улучил премиера в областта на корема.

От словашкото правителството информираха, че Фицо е с опасност за живота, пише Ройтерс. "Той беше прострелян много пъти и в момента е с опасност за живота. Следващите няколко часа ще са решаващи", пише в профила на Фицо във фейсбук.

Късно в сряда министърът на отбраната Роберт Калиняк и министърът на вътрешните работи Матуш Сутай Есток изнесоха съвместна пресконференция, на която стана ясно, че операцията е продължила над три часа.

Есток потвърди, че премиерът е бил прострелян в стомаха, а извършителят по негови думи е стрелял пет пъти. Според него опитът за убийство е бил политически мотивиран и решението е било „родено веднага след президентските избори“.

Есток определи покушението като „атака срещу демокрацията“ и обвини медиите и социалните мрежи, че са "посяли тази омраза". Вътрешният министър добави, че по първоначална информация мотивите за нападението изглежда са политически.

Задържаният човек след стрелбата по Фицо
Задържаният човек след стрелбата по Фицо

"В шок съм", каза президентката на страната Зузана Чапутова, която осъди атаката срещу премиера. "Пожелавам на Роберт Фицо много сила в този критичен момент и бързо възстановяване от тази атака".

Лидерите на редица държави, сред които САЩ, Франция, Германия, Русия, Румъния, Полша, Украйна, Чехия и други също изразиха съпричастие с Фицо.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди тази по нейни думи "подла атака" срещу него.

Стрелбата се е случила пред местния Дом на културата, където Фицо е щял да се срещне със свои поддръжници. Мястото на събитието е отцепено.

Фицо встъпи в длъжност като министър-председател през октомври след победата на неговата популистка партия Посока - Социалдемокрация на парламентарните избори. Това е третият му мандат.

Премиерът често заема проруски позиции. Една от тях е, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Той критикува военната подкрепа за Украйна, противопоставя се на санкциите срещу Русия и казва, че би наложил вето на всяка покана за Киев да се присъедини към НАТО.

Служители на охраната преместват Фицо в кола след стрелбата
Служители на охраната преместват Фицо в кола след стрелбата

Най-голямата опозиционна партия в Словакия беше планирала протест срещу правителствените реформи на обществените медии по-късно на 15 май, но отмени събитието поради стрелбата. Реформите предвиждат обществената телевизия в страната да бъде заменена с институция, която според опозицията ще бъде по-податлива на влияние от страна на управляващите.

Кабинетът на Фицо планира още да премахне Специалната прокуратира, създадена да разследва тежка корупция и организирана престъпност.

През 2018 г. Фицо подаде оставка след убийството на журналиста Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Те бяха застреляни в дома си, което предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG