Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма европейска сигурност". Как Орбан получи орден като Путин от санкциониран проруски босненски политик


Лидерът на босненските сърби Милорад Додик удостоява премиера на Унгария Виктор Орбан с държавно отличие в Баня Лука, Босна, 5 април 2024 г.
Лидерът на босненските сърби Милорад Додик удостоява премиера на Унгария Виктор Орбан с държавно отличие в Баня Лука, Босна, 5 април 2024 г.

Само след няколко месеца той ще застане начело на Съвета на Европейския съюз, защото страната му ще поеме ротационното председателство. Но това не пречи да получи държавна награда от санкциониран от САЩ и Великобритания проруски босненски политик.

Той е унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение в Босна и Херцеговина.

Санкционираният политик, който му връчи държавна награда в петък, е Миролад Додик - президент на автономната Република Сръбска. Додик удостои Орбан с Ордена на Република Сръбска на специална церемония на 5 април в Баня Лука. Миналата година същия орден получи и руският президент Владимир Путин.

Всичко това се случва на фона на продължаващата повече от две години война на Русия в Украйна. Орбан е европейският лидер, който се обявява против санкциите срещу Москва, отказва военна подкрепа за нападната страна и продължава да поддържа връзка с Кремъл.

Република Сръбска е една от автономните области, които съставляват сложната структура на Босна и Херцеговина. Нейният президент е санкциониран от западните съюзници за „отцепническа реторика“ и действия, които застрашават "стабилността и подкопават Дейтънски мирен договор". Става дума за договор, подписан през 1995 г., с който се поставя край на четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина. Под санкционен режим са и други политици от западнобалканската страна и в частност Република Сръбска.

Орбан, който е един от малкото политици от ЕС и НАТО, готови да се срещнат с Додик, каза, че планира по-чести посещения в Босна и Херцеговина, след като Унгария поеме председателството на ЕС.

Това ще се случи на 1 юли по силата на ротационното председателство на Съвета на ЕС, в което държавите членки се редуват.

"Винаги съм подкрепял сърбите в международната политика, защото съм придобил убеждението, че международната политика е несправедлива", каза Орбан по време на церемонията. По думите му Европа има нужда от сърбите и без тях "няма европейска сигурност."

Додик, който е заявявал, че неговите приятели са Орбан, Путин и сръбския президент Александър Вучич, на свой ред каза, че "сърбите и унгарците трябва да си сътрудничат на възможно най-високо ниво".

Унгарският премиер многократно е блокирал опитите на ЕС също като САЩ и Великобритания да санкционира Додик заради националистическите му позиции и опитите за подкопаване на мира, припомня Балканската служба на Свободна Европа.

Досега Унгария е обещала помощ на Република Сръбска в размер на 100 млн. евро, част от които са похарчени за закупуване на селскостопански машини и инструменти за фермерите в Босна и Херцеговина.

Тази помощ беше договорена през декември 2021 г. между Орбан и Додик. Република Сръбска взема два пъти заем от Експортно-импортната банка на Унгария за общо 140 милиона евро, предназначени за финансиране на бюджетния дефицит и рефинансиране на част от дълга.

Миналия месец лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори с Босна и Херцеговина за присъединяване към блока, но заявиха, че предстои "тежка работа", за да се придвижи напред кандидатурата за членство.

Службата на босненското председателство посочи в изявление на 4 април, че решението на ЕС е стимул за страната да продължи процеса на реформи.

Босненските сърби управляват около половината от Босна и Херцеговина, а другата половина се управлява от бошняците, които са предимно мюсюлмани и етническите хървати. Страната е на ръба на политическа криза от години заради разделението, като Додик - привърженик на Путин и на близкия до руския президент ръководител а Сърбия Александър Вучич, се стреми да отдели Босна от останалата част на страната, припомня Асошиейтед прес.

Западът се опасява, че Русия може да се опита да предизвика нестабилност в Босна, за да отклони част от вниманието от войната в Украйна. Години след етническата война от 1992-95 г. Босна остава етнически напрегната и политически нестабилна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG