Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратура вече разследва смъртта на 15-годишната Даная Кулева в Пирогов


Болница „Пирогов“.
Болница „Пирогов“.

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство по случая "Даная", съобщи БТА .

Преди две седмици от СГП съобщиха, че извършват проверка по случая със смъртта на 15-годишната Даная в болница „Пирогов“ в София. Целта на проверката бе да се установи дали има достатъчно данни за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Досъдебното производство е образувано преди два дни.

Това се случва след протести, организирани от майката на момичето, което почина през май миналата година. Ани Стоянова настоява за оставката на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, докато бъдат изяснени обстоятелствата около смъртта на детето ѝ.

В края на януари приключи втората проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". При първата не бяха открити нарушения, които да са довели до смъртта на момичето, както твърди майката. Втората установи само, че не са били спазени разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. По случая тече трета проверка, назначена от здравния министър.

Даная Кулева е страдала от вторична имунна тромбоцитопения. Заради това кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всякакви наранявания могат да бъдат опасни. В края на април миналата година тя удря главата си. В резултат получава силно главоболие и е прегледана в „Пирогов“. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително.

На 5 май обаче Даная отново е в болницата и рентгенът показва наличие на хематом. Според лекаря болничният престой на Даная ще между 2 и 3 дни. Майката казва, че същия ден е изпратена в болница „Царица Йоанна“-ИСУЛ при лекуващата лекарка на Даная – д-р Денка Стоянова, за да вземе два флакона от кръвоспиращото лекарство NovoSeven.

Вечерта състоянието на Даная се влошава. Майка ѝ започва да търси лекари през социалните мрежи. По нейни думи заради празничните дни в този период в "Пирогов" има само специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болницата и е оперирана, но не оцелява.

След случая проверка на бТВ в регистъра на Българския лекарски съюз показа, че лекарят, който преглежда Даная при първото посещение в "Пирогов", няма специалност. Този, който приема момичето в детското отделение по неврохирургия на 5 май, както и лекарката, която я е прегледала по време на престоя ѝ в отделението, също са без специалност.

През септември 2023 г. по случая започна проверка на "Медицински надзор". По думите на Стоянова в доклада пише, че болницата е предоставила нужните специалисти, а майката е неглижирала основното заболяване на дъщеря си.

Пред разследващите "Пирогов" твърди, че лекарството NovoSeven е било налично и е приложено на момичето веднага. Справка, представена от болницата, показва, че към 5 май лекарството е било налично в болничната аптека.

От Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха преди дни, че са констатирали нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт по случая с починалото момиче.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG