Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е случайно място". Какво се случва в "Пирогов"


УМБАЛМС "Пирогов"
УМБАЛМС "Пирогов"

Най-голямата спешна болница в България все е в новините. В историята дотук има една майка, която иска справедливост, един финансов одит за нарушения, (неуспешен) опит за смяна на директора на болницата и един министър, който вече няма да бъде министър. Какво се случва в "Пирогов"?

Финансов одит за нарушения и смърт на 15-годишно момиче. Това, което ги свързва, е, че и заради двете се иска оставката на директора на най-голямата спешната болница - "Пирогов". Искат я - независимо един от друг - ресорният министър и майката на момичето. И в двата случая без успех. Стига се до политически сблъсък. И искания за оставката на министъра.

В момента начело на "Пирогов" е д-р Валентин Димитров. Той е назначен от министърката на здравеопазването в правителството с премиер Кирил Петков - Асена Сербезова. Когато Димитров беше уволнен от настоящия министър Христо Хинков след одит на финансите на лечебното заведение, директорът получи защита от ГЕРБ и ДПС.

В крайна сметка Димитров остана на поста си. За министъра това беше нов сигнал, че губи политическа подкрепа.

"Пирогов" не е случайно място и там се преплитат някакви интереси", каза Хинков по Би Ти Ви след този случай. През 2023 г. това е най-доходоносната болница в столицата.

Оставката на д-р Димитров сега иска и Ани Стоянова - майка на 15-годишната Даная Кулева, която почина през май миналата година. По случая имаше проверка, но след края ѝ Стоянова каза, че в нея има неверни твърдения от страна на болницата. По разпореждане на министър Хинков започна и втора проверка, а Стоянова поиска Димитров да бъде отстранен поне до приключването ѝ.

Премиерът Николай Денков коментира случая, като каза, че мандатът на Димитров изтича скоро и предстои конкурс за нов директор. В петък конкурс беше обявен и за "Пирогов", и за други държавни болници. В понеделник обаче министерството съобщи, че ги отменя.

Единствената оставка, която засега е сигурна, е тази на Христо Хинков. В началото на януари той съобщи, че няма да остане в правителството след ротацията на премиерите на "Продължаваме промяната - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ през март.

Какво се случва в "Пирогов"?

Случаят "Даная"

Даная Кулева има вторична имунна тромбоцитопения. Заради това кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всякакви наранявания могат да бъдат опасни.

В края на април миналата година тя удря главата си. Получава силно главоболие. Прегледана е в "Пирогов". Рентгенът не открива нищо притеснително. На 5 май Даная отново е в болницата. Рентгенът показва наличие на хематом. Предположението на лекаря е, че болничният престой ще бъде от 2 до 3 дни.

Майката Ани Стоянова казва, че на 5 май е изпратена в болница "Царица Йоанна"-ИСУЛ при лекуващата лекарка на Даная - д-р Денка Стоянова, за да вземе два флакона от кръвоспиращото лекарство NovoSeven.

Д-р Стоянова казва, че специалистите от "Пирогов" са я уверили, че имат продукта наличен, но процедурата за отпускането му е сложна и отнема време.

Вечерта състоянието на Даная се влошава, а майка ѝ започва да търси лекари през социалните мрежи, тъй като заради празничните дни в този период - по нейни думи - в "Пирогов" има само специализанти.

След случая проверка на бТВ в регистъра на Българския лекарски съюз (БЛС) показва, че лекарят, който преглежда Даная при първото посещение в "Пирогов", няма специалност. Този, който приема момичето в детското отделение по неврохирургия на 5 май, както и лекарката, която е прегледала Даная по време на престоя ѝ в отделението, също са без специалност.

През 2019 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и БЛС се споразумяват специализантите да могат да дават дежурства самостоятелно, но при условие, че има лекар специалист на повикване. Дотогава това е практика, но не е регламентирана.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болницата и е оперирана, но не оцелява.

Проверка след 4 месеца

По случая започна проверка на изпълнителна агенция "Медицински надзор" през септември 2023 г. По думи на Ани Стоянова в доклада от проверката вината се прехвърля почти изцяло върху нея. Казва, че в него пише, че болницата е предоставила нужните специалисти, а майката е неглижирала основното заболяване на дъщеря си.

Пред разследващите "Пирогов" твърди, че лекарството NovoSeven е било налично и е приложено на момичето веднага. Справка, представена от болницата, показва, че към 5 май лекарството е било налично в болничната аптека.

В последващо журналистическо разследване началникът на лабораторията по трансфузионна хематология в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева казва, че лекарството нито е било налично на 5 май, нито е било прилагано на Даная тогава.

Заради съмнения около извършената проверка, в началото на януари 2024 г. министър Хинков назначава втора проверка на болницата по случая на Даная. В отворено писмо до премиера Николай Денков Стоянова поиска отстраняването на директора на "Пирогов", поне докато трае разследването.

Денков отговори, че това не е нужно предвид изтичащия му мандат. На свой ред медици от "Пирогов" заплашиха с масови оставки и поискаха отстраняването на Христо Хинков.

Мандатът на д-р Димитров изтича през април, според Търговския регистър. Министерството на здравеопазването (МЗ) в петък обяви конкурс за поста, а по закон такъв трябва да се проведе от 2 до 4 месеца преди края на мандата.

В понеделник - денят, в който майката на Даная и подкрепящи я граждани протестираха пред болницата, от МЗ отмениха този и всички други обявени конкурси за държавни болници. В мотивите не се говори за "Пирогов".

Одит, уволнение, заплахи

Отношенията между директора на "Пирогов" и министъра на здравеопазването са обтегнати от края на 2023 г., но сюжетът е друг. През ноември Хинков обявява, че в спешната болница е извършен финансов одит. В него са установени нарушения и лошо финансово състояние в болницата. Данните са дадени на прокуратурата, поиската е проверка от Агенция "Държавната финансова инспекция". Одитът и - по думите на Хинков - влошеното финансово състояние на "Пирогов", е мотивът в началото на декември Хинков да уволни д-р Димитров. Това предизвиква политически трус.

Заради уволнението ГЕРБ заплаши, че ще блокира работата на парламента, в това число и гласуването на бюджета на държавата за 2024 г. Партията получи подкрепа от ДПС. От май миналата година ГЕРБ е в неофициална коалиция и управлява заедно с ПП-ДБ, а ДПС е част от парламентарното мнозинство. Здравната комисия в парламента, чиито председател е д-р Костадин Ангелов (ГЕРБ), "задължи" Хинков да отмени освобождаването на д-р Димитров.

Хинков защити решението си и отказа да подаде оставка.

В същото време Димитров обжалва уволнението, а съдът временно спря смяната на ръководството на "Пирогов".

Една оставка все пак ще има

Валентин Димитров остава директор на "Пирогов", а заради опита за отстраняването му той и служителите на спешната болница съобщиха, че ще съдят Хинков за обида. Срещу него се оказаха дори и хора от излъчилата го коалиция - ПП-ДБ, като министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев също заговори за оставката му.

Хинков коментира, че е готов да се оттегли, ако съдът уважи жалбата на сегашния директор на "Пирогов". Призова и да се изчакат проверките на АДФИ по одитния доклад за финансово състояние на "Пирогов". Директорът казва, че то всъщност е по-добро, отколкото когаво встъпва в длъжност.

В началото на януари Хинков каза, че няма да бъде министър след ротацията в правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Имам усещането, че нямам политическа подкрепа", каза той. "Случаят "Пирогов" беше капката, която преля чашата", добави той.

Със 132,5 млн. лв. "Пирогов" е четвъртата по приходи болница в България за миналата година. Това я прави най-доходоносната държавна болница в София. Тя е в топ 30 на обявените обществени поръчки за 2023 г. и обем на сключените договори.

През последните години директорите там се сменят често. През 2021 г. тогавашният шеф на "Пирогов" Асен Балтов беше уволнен със заповед на тогавашния служебен здравен министър Стойчо Кацаров. По-късно Балтов за кратко стана депутат от ГЕРБ. На негово място Кацаров назначи Иван Поромански.

В края на 2022 г. Поромански беше освободен от Асена Сербезова, а на негово място беше назначен Валентин Димитров. Преди това Димитров е председател на борда на болницата по времето на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG