Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голяма революция". Ще застане ли Делян Пеевски начело на ДПС


Колаж на Мустафа Карадайъ, Ахмед Доган и Делян Пеевски
Колаж на Мустафа Карадайъ, Ахмед Доган и Делян Пеевски

В една основна за българската политика партия лидерските пластове се разместват. Председателят ѝ се оттегля, на власт се връща основателят, а през цялото време главен герой в партията е трети човек - Делян Пеевски. В негови ръце ли е лидерството на ДПС?

Лидер на партия подава оставка. Това е нормална част от политическия живот в една демокрация и често се случва след изборна загуба или публичен скандал.

Нито едно от двете не е налице при Движението за права и свободи (ДПС). Партията стана втора по общ брой на подадените гласове на изборите за кметове и общински съветници през октомври. В предизборната кампания пък председателят ѝ Мустафа Карадайъ беше топло посрещан от симпатизанти в цялата страна.

И все пак два дни след втория тур на местните избори Карадайъ се оттегли от председателския пост. Това се случи само месец преди да изтече мандатът му начело на ДПС.

Оставката на Карадайъ повдигна въпроси за бъдещото лидерство на ДПС - партия, която от основаването си през 1990 г. участва активно в управлението на страната и за която гласуват предимно български турци и мюсюлмани. В момента ДПС не участва в правителството, но е част от парламентарно мнозинство с ПП-ДБ и ГЕРБ, което взима повечето законодателни решения.

Знае се, че сега движението ще се ръководи от Ахмед Доган. Той е основател на ДПС и лидер на партията в продължение на 23 години - до 2013 г.

В края на 90-те се разбира, че Доган е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност.

През 80-те години Доган лежи в затвора заради съпротива срещу т.нар. „възродителен процес“ - принудителното преименуване на български турци, организирано от комунистическия режим. В края на 90-те обаче се разбира, че Доган е бил агент на тайната полиция Държавна сигурност (ДС) и е сътрудничил на режима.

След 2013 г. Доган става пожизнен почетен председател на ДПС. Той живее изолиран в луксозен имот край София, който е известен като Боянски сараи, а критиците му използват за него и думата „мафиот“.

Доган ще бъде отново начело на ДПС до провеждането на национална конференция. Тя ще се състои през първите месеци на 2024 г. и ще има за задача да излъчи нов председател. Датата за конференцията ще се реши на Централен съвет този петък.

С тези факти се изчерпва официалната информация за промените в ръководството на ДПС. Не се знаят мотивите за отстраняване на Карадайъ, нито кой има шанс да го наследи.

Едно обаче е ясно - дори и без да е формален лидер на партията, друг важен човек от ДПС изпълнява ролята на неин говорител. Той бързо стана председател на нейната парламентарна група и започна да задава дневния ред не само на движението, но и на управлението на страната.

Този човек е Делян Пеевски. Той има бърз възход в политиката и още в 20-те си години започва да заема важни политически постове. Оттогава около Пеевски има съмнения за злоупотреба с власт, а пред името му често стоят думите „медиен магнат“ заради многото медии, които придобива с майка си Ирена Кръстева.

Новите дрехи на Пеевски
please wait

No media source currently available

0:00 0:48:09 0:00

През 2013 г. Пеевски беше избран от парламента за шеф на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) от мнозинството на социалистическата партия БСП и ДПС. Това предизвика масови протести. Пеевски се отказа от поста в ДАНС след ден, но протестите продължиха над 400 дни с искане за оставката на тогавашния премиер Пламен Орешарски, който направи предложението.

През 2021 г. Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по закона „Магнитски“.

Винаги е стоял след Ахмед Доган.
Милен Любенов

„Той е неформалният лидер на ДПС и това го виждаме в парламента всеки ден“, каза за Свободна Европа политологът от Софийския университет Милен Любенов.

„Пеевски винаги е бил основен икономически фактор в движението. Винаги е стоял след Ахмед Доган.“

Ще бъде ли той новият лидер на ДПС?

Защо се оттегли Карадайъ

В съобщението за оставката на Карадайъ, разпространено от пресцентъра на ДПС миналия вторник, не се посочват мотивите за неговото оттегляне.

Той беше лидер на ДПС от 2016 г. Малко преди това предшественикът му Лютви Местан, който наследи Доган на поста, беше изключен от партията.

Сега начело на ДПС ще бъде Ахмед Доган. През май тази година той публично спомена Карадайъ два пъти. Първо го поздрави за рождения ден с призив Карадайъ да намери „мярата“.

После Доган защити Карадайъ по повод разпространен запис от вътрешнопартийно заседание на ПП, в който се споменава, че предстои смяна на лидера на ДПС.

В „послание към депесарите“ Доган отхвърли тази теза и заяви, че ДПС и Карадайъ са мишени на „разрушителна дейност“. Почетният председател каза още, че Карадайъ „ще продължи да ни представлява уверено, разумно и перспективно“.

Въпреки това се зародиха подозрения, че Карадайъ ще бъде отстранен.

От доста време насам се усещаше отстъплението на Карадайъ.
Светослав Малинов

„От доста време насам се усещаше отстъплението на Карадайъ на по-задни позиции, с изключителна пасивност и отказ от публичност“, каза пред БНТ политологът от Софийския университет Светослав Малинов.

По думите му изненадата не е в смяната на Карадайъ, а в избрания момент това да се случи - след местния вот, защото резултатите на ДПС от изборите не дават основания за смяна на лидера.

Това оставя отворен въпроса за мотивацията - дали смяната е заради натрупани във времето грешки в лидерството на Карадайъ, или става дума за преструктуриране на самото ДПС.

Миналия четвъртък оставка подаде и друг член на ръководството на партията - заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, който е близък до Карадайъ. Затова според Милен Любенов може да се търси по-голяма „организационна промяна“ в ДПС.

Свободна Европа изпрати въпроси до пресцентъра на партията за причините Карадайъ да подаде оставка и плановете на Доган за ръководството на движението през следващите месеци. Попитахме и дали Пеевски планира да се кандидатира за председател.

До редакционното приключване на работата по текста не бяха получени отговори.

Пеевски под прожекторите

Заедно с постепенното оттегляне на Карадайъ стана очевидна повишената активност на друг важен човек в ДПС - санкционираният за корупция от САЩ по закона „Магнитски“ Делян Пеевски.

През последните месеци той изразява позицията на партията по всички значими въпроси. Пред медиите в парламента Пеевски обявява предстоящи важни действия на управляващото мнозинство, а подписът му стои под редица законопроекти като съвносител с депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Единствено Пеевски от ДПС коментира оставката на Карадайъ, като каза, че вече бившият лидер сам е взел решението да се оттегли и това „не е нищо особено“.

Няколко седмици по-рано - на 16 октомври, Пеевски стана съпредседател на парламентарната група на ДПС заедно с Карадайъ. Миналата сряда, в първия работен ден на Народното събрание след изборите и в деня след оттеглянето на Карадайъ, Пеевски оглави групата еднолично.

Активността на Пеевски личи и от сайта и социалните мрежи на ДПС. Ако от 1 октомври до 9 ноември в раздел „Народно събрание“ от сайта на движението са поместени 43 новини, 30 от тях са с главно действащо лице Пеевски.

Екранна снимка на сайта на ДПС на 10 ноември 2023 г.
Екранна снимка на сайта на ДПС на 10 ноември 2023 г.

Това е голям скок в публичното му присъствие в рамките само на месеци. През юли в сайта на ДПС има 47 новини, от които Пеевски е основна фигура само в 7. Според Любенов по този начин Пеевски се опитва максимално да изчисти своята репутация.

Кой ще бъде новият лидер

Означава ли тази активност на Пеевски, че той ще оглави ДПС и формално?

Това ще бъде голяма революция в партията.
Милен Любенов

„Това ще бъде голяма революция в партията - етнически българин да застане начело“, каза Любенов.

Пред бТВ журналистът от регионалната медия „24 Родопи“ Илхан Андай каза, че ако миналата година идеята Пеевски да е председател е била дразнеща, сега тя изглежда логична и дори се харесва на избирателите на движението.

ДПС или как приключват председателите
please wait

No media source currently available

0:00 0:41:21 0:00

Според Малинов Пеевски няма да стане формален лидер на ДПС, защото това не отговаря на целите на движението и ще блокира участието на ДПС във властта. Политологът намекна също, че начело на ДПС може да застане жена.

Любенов е на различно мнение и очаква Пеевски да бъде избран за председател. Друг вариант е да има съпредседателство, разделено между Пеевски и друга фигура от партията.

Според устава на ДПС председателят на движението става председател и на неговата парламентарна група - позиция, която вече е заета именно от Делян Пеевски.

Има ли значение това

В ДПС няма спор кой е постоянният лидер. Той е един - Ахмед Доган, смята Любенов. Ролята на председател на партията е винаги второстепенна.

След Доган основен фактор в ДПС е Пеевски - независимо дали формално е обявен за председател на партията, или не.

„Карадайъ до момента може да е имал символна функция, но в неформалната йерархия на ДПС Пеевски винаги е бил над него“, каза Любенов.

„Той има сериозен икономически ресурс и мрежи за влияние, които се използват политически“.

„Без съмнение Доган ще си остане на първото стъпало [на ДПС], без съмнение Пеевски ще е на второто“, коментира и Илхан Андай.

Това поставя въпроса дали изборът на нов председател на движението няма да е просто една формалност.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG