Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщи, че е унищожила руски ПВО комплекс за 1,2 млрд. долара в окупирания Крим


Системите за противовъздушна защита С-400 близо до Евпатория, 2002 г. (вляво) и експлозията, при която се смята, че са унищожени на 14 септември 2023 г.
Системите за противовъздушна защита С-400 близо до Евпатория, 2002 г. (вляво) и експлозията, при която се смята, че са унищожени на 14 септември 2023 г.

Украйна е унищожила руска система за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания от Русия полуостров Крим, съобщи украинската армия в четвъртък. Новината идва ден след като украинска атака повреди тежко два руски военни кораба там.

Източник от украинското разузнаване каза пред Ройтерс, че руският ПВО комплекс близо до град Евпатория е бил унищожен при нощна атака с дронове и ракети, извършена от Службата за сигурност на Украйна (СБУ)и военноморските сили.

През нощта срещу 14 септември те са провели специална операция, при която е поразена руска система C300/400 Триумф на стойност 1,2 млрд. долара, съобщи УНИАН, като се позова на източник от СБУ. Информацията беше потвърдена от службата и пред телевизионния канал на Радио Свободна Европа Current time.

Най-напред безпилотни самолети са поразили целта, като са ударили радарите и антените на комплекса, а след това украинските военни са изстреляли две крилати ракети "Нептун" по пусковите комплекси.

След серия от експлозии край Евпатория руското министерство на отбраната съобщи, че над полуострова са свалени 11 дрона.

Час и половина преди официалното изявление жители на Евпатория и околностите съобщиха в социалните мрежи за прелитания на дронове и мощни взривове. Движението по Кримския мост беше временно блокирано.

В Телеграм бяха публикувани видеоклипове и снимки на голяма колона дим от експлозия, осветена от сияние, вероятно от пожар.

в коментар за експлозиите в и около Евпатория, Наталия Хуменюк - украински военен говорител, каза пред украинската служба на Радио Свободна Европа, че всички обекти, ударени в Крим, са свързани с „агресията на Русия“.

В същото време руското министерство на отбраната твърди, че в четвъртък е предотвратило нападение от пет украински подводни дрона срещу "флотския патрулен кораб "Сергей Котов" в Черно море.

В руския регион Курск предполагаемият украински обстрел е убил един човек и е повредил електропроводите, каза областният губернатор Роман Старовойт в публикация в Телеграм.

В сряда два руски военни кораба бяха сериозно повредени при мащабен украински военен удар по база за ремонт на кораби в Севастопол, Крим - основната база на Черноморския флот на Русия.

Ройтерс цитира служител на украинското разузнаване, според когото един голям кораб и една подводница са били ударени при атаката и вероятно са били повредени непоправимо.

"Това са значителни щети. Сега можем да кажем, че с голяма вероятност те не подлежат на възстановяване", потвърди Андрий Юсов пред Ройтерс, без да уточнява какви оръжия са използвани за удара.

Британската медия Скай Нюз съобщи, че Киев е използвал предоставените от Великобритания крилати ракети с голям обсег Storm Shadow при атаката, като се позова на неназовани западни и украински източници.

Кореспонденти на Радио Свободна Европа на място съобщиха, че на мястото са чути най-малко седем взрива, като ударни вълни са счупили прозорците, а в небето са се виждали ярки светкавици и дим.

Русия незаконно анексира Крим от Украйна през 2014 г. В стратегическата корабостроителница на полуострова се строят и ремонтират кораби и подводници на руския Черноморски флот, който е извършил множество нападения с дронове и ракети срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG