Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мартин Фрийман, който би искал да се интересува по-малко от външния си вид


Мартин Фрийман на наградите "Бафта", 15 май 2023 г.
Мартин Фрийман на наградите "Бафта", 15 май 2023 г.

Той е световноизвестен актьор. С образцов музикален вкус. С безупречен стил на обличане. Британец. В петък Мартин Фрийман навършва 52 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Незабравими са превъплъщенията му в ролята на доктор Уотсън в "Шерлок" и Билбо Бегинс в трилогията "Хобит" на Питър Джаксън.

Актьорът Мартин Фрийман е известен и с участието си в сериала "Офисът", както и филмите "Наистина любов", "Пътеводителят на галактическия стопаджия", "Карго", трилогията Three Flavours Cornetto ("Шон от мъртвите", "Горещи палки", "Краят на света").

Но с актьорството не се изчерпва ярката личност на Фрийман. Преди две години излезе неговата серия от компилации, наречена Jazz On The Corner.

"Да прегледам отново записите си за неща, които не са се появявали в много компилации, е чудесно извинение да правя любимото си нещо и да се преструвам, че е работа", пише Фрийман в бележките към албума.

Той е завладян както от страхотната музика, така и от хубавото облекло и винаги се вглежда в детайла.

"Разликата между елемента, който харесвам, и този, който не харесвам, може да изглежда толкова минимална за всички останали, но за мен тя е от огромно значение", казва Фрийман в интервю за британското списание Chap.

"Понякога ми се иска да не се интересувам от външния си вид, защото животът ми би бил малко по-лесен", добавя той.

Мартин Фрийман е роден на 8 септември 1971 г. в Олдършот, Хемпшир. Той е най-малкото от пет деца, а родителите му се разделят още докато е съвсем малък. Първоначално Фрийман учи в католическо училище, като намира отдушник в актьорското майсторство.

"В Олдършот ако кажеш, че искаш да станеш актьор или художник, някои ще се усъмнят в сексуалността ти. Аз за щастие имах достатъчно твърд гръбнак, за да не се притеснявам от тези хора, и благодаря на Господ за това", казва Фрийман.

Продължава образованието си в престижното лондонско Централно училище за реч и драма, където се разгръща актьорският му талант.

Любовта му към музиката се развива паралелно в любовта към театъра. Казва, че още от съвсем малък братята и сестрите му "по невнимание" са го запознали с пънка. Първите му любими групи са Sex Pistols, The Clash и The Buzzcocks.

В края на осемдесетте и началото на деветдесетте години, когато учи в Лондон, е завладян от Acid jazz bug - кръстоска на джаз, соул, фънк. Разказва, че е пестял ревностно всяко пени, за да си купи винил.

"Все още смятам, че да намериш нещо, което си търсил от векове... или нещо, за което си спестил, за да го купиш, е нещо много специално, но може и да греша", казва той.

Когато не е пред камерата, Фрийман е един от най-добре облечените актьори в света. Неговият шивач е Марк Пауъл, когото среща в началото на 90-те и който шие дрехите му и до днес.

"Той познава вкуса ми. Знае точно колко дълги панталони харесвам и не се опитва да ме облича, както се облича той", казва Фрийман.

Ще промени ли някога личния си стил?

"Знам какво ми харесва и не съм го променял от години. Ако харесваш нещо, придържай се към него. Просто знам какво ми харесва сега и знам, че ще го нося и след десет години", казва той.

Фрийман има две деца от актрисата Аманда Абингтън, заедно с която участват в "Шерлок", "Суинг с Финкълс", "Дългът", "Робинзонови" и "Всички заедно". Заедно са от 2000, разделят се през до 2016 г. От 2020 г. Фрийман е с актрисата Рейчъл Мариам.

XS
SM
MD
LG