Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непреодолим импулс". Едуард Нортън, който оставя наследство далеч отвъд киното


На 18 август Едуард Нортън празнува 54- я си рожден ден.
На 18 август Едуард Нортън празнува 54- я си рожден ден.

Актьор, режисьор и продуцент, Едуард Нортън се застъпва активно за опазването на околната среда и психичното здраве, оставяйки трайно наследство отвъд филмовия екран. На 18 август 2023 г. той навършва 54 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Едуард Нортън е роден в Бостън, Масачузетс, но страстта му към актьорството го отвежда още като колежанин в Ню Йорк, където преследва мечтата си с непоколебима решителност.

"Актьорство? Това е дългогодишен непреодолим импулс, който изпитвам, откакто бях на около 5 или 6 години. Мога буквално да идентифицирам момента, в който ме осени. Отидох да гледам пиеса [If I Were a Princess], в която играеше моя детегледачка [Бетси Тру, която по-късно играе на Бродуей]. Бях напълно шокиран от магията на тази малка пиеса, просто ме прикова", казва Нортън, цитиран от филмовия каталог IMDB.

Едуард Нортън получава признание с дебютната си роля в "Първичен страх" (1996), с която печели номинация за "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля. Това пробивно представяне поставя началото на блестящата му кариера.

Способността на Нортън без усилие да се потапя в различни роли е определяща за кариерата му. От разказвача в "Боен клуб" (1999) до превъплъщението му в брилянтен, но проблемен детектив в "Невероятният Хълк" (2008), изпълненията на Нортън са майсторски урок по пластичност и дълбочина. Неговата отдаденост към разбирането на нюансите на всеки герой, в който се въплъщава, му печели репутацията на отличен актьор.

"Винаги съм чувствал, че актьорството е бягство, като да имаш тайния ключ за всяка врата и разрешение да отидеш във всяко царство. Харесва ми този безплатен пропуск", казва Нортън.

Талантът му в киното се простира и отвъд актьорската игра. Режисьорския му опит в "Изкушението" (2000) и "Тъмната страна на Бруклин" (2019) въвлича зрителя в провокиращи размисли и разгръща таланта му да ръководи сложни разкази.

Освен постиженията си в киното, Нортън е известен с активното си участие в социални и екологични каузи. Той е защитник на възобновяемата енергия и съосновател на предприятието Crowdrise за набиране на средства за различни благотворителни проекти.

Приносът на Едуард Нортън към света на киното е неизмерим и неизброим, но самият той скромничи.

"Славата е много разяждаща и трябва да се пазите много стриктно от нея", казва той.

Нортън не обича социалните медии. "Идеята хората да следват това, което правя всеки ден, е като мъчение за мен. Това е абсолютно последното нещо, което търся", казва той.

Той е женен за канадската продуцентка Шона Робъртсън, с която имат 10-годишен син.

Любопитен факт, станал известен наскоро, е, че Едуард Нортън се оказа пряк потомък на легендарната коренна жителка Покахонтас - дъщеря на индианския вожд Поухатан. Той е чувал тази история в семейството си още като дете, но е смятал, че е просто "семейна легенда".

"Покахонтас наистина е твоята 12-та поред прапрабаба", му каза в шоуто Finding Your Routes историкът и водещ Хенри Луис Гейтс-младши. Седмичното шоу по PBS изследва генетичното минало на известни гости.

Покахонтас се омъжва за заселника от Вирджиния Джон Ролф, а 12 поколения по-късно в семейството се ражда и актьорът Едуард Нортън. Двойката се жени на 5 април 1614 г.

Покахонтас приветства английските заселници в САЩ в началото на 17 век. Легендата гласи, че тя е спасила живота на капитан Джон Смит, спирайки екзекуцията му, като полага главата си върху неговата. Дъщерята на вожда се превръща в част от американската иконография и историята ѝ е разказана в редица книги и филми.

XS
SM
MD
LG