Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дадох всичко от себе си". Джанлуиджи Буфон - живата легенда на италианския футбол


Джанлуиджи Буфон
Джанлуиджи Буфон

Определян е като един от най-великите вратари за всички времена. Той завърши кариерата си там, където я започна - в Парма. Джанлуиджи Буфон, футболистът с най-много мачове за Италия, се оттегли от футбола на 45 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Той е играчът с най-много мачове в Серия А за всички времена - 657. Той е италианският футболист с най-много мачове на клубно ниво - 975. Той е и футболистът с най-много титли на Италия - 10, както и играчът с най-много мачове за Италия - 176. Той е един от шестимата футболисти в историята, които са участвали на пет световни първенства.

В началото на месеца бившият вратар на националния отбор на Италия Джанлуиджи Буфон се оттегли от футбола на 45-годишна възраст, след 32 години на терена.

"Това е всичко, приятели. Дадох всичко и заедно постигнахме всичко", написа Буфон в Инстаграм.

Вратарят прекрати професионалната си футболна кариера след впечатляващо представяне в Парма, Ювентус, Пари Сен Жермен и националния отбор на Италия.

Буфон е един от най-добрите вратари на века, а през 2004 г. е включен в списъка на ФИФА със 100-те най-велики живи играчи в света. По време на активната си кариера играе основно в Ювентус, където прекарва близо три десетилетия.

Върхът в кариерата му е през 2006 г., когато като вратар на националния отбор допусна само два гола по пътя към световната титла на родината си в Германия.

Единственият голям трофей, който липсва на Буфон, е Шампионската лига. Той загуби три финала - с Ювентус срещу Милан през 2003 г., срещу Барселона през 2015 г. и срещу Реал Мадрид през 2017 г.

Джанлуиджи Буфон е роден в Карара, Тоскана, в семейство на спортисти. Майка му е дискохвъргачка, трикратна италианска шампионка по тласкане на гюле и хвърляне на диск, а баща му е щангист. Двете му сестри се занимават с волейбол, а чичо му - с баскетбол. Футболната легенда Лоренцо Буфон е братовчед на дядо му.

Буфон започва кариерата си в младежкия отбор на Парма през 1991 г., когато е на 13 години. Първоначално играе в полузащитата, преди да открие силата си на вратар поради височината и физическите си качества.

Той дебютира в Серия А за Парма при нулево равенство срещу Милан" през ноември 1995 г., когато е на 17 години.

С негово участие Парма печели Купата на Италия, Купата на УЕФА и Суперкупата на Италия през 1999 г.

През 2001 г. се присъединява към Ювентус срещу рекордната сума за вратар от 52,9 милиона евро. През следващите 17 години е в клуба, където печели рекордните девет титли от Серия А, четири пъти Купата на Италия и пет пъти Суперкупата на Италия.

Докато е в Ювентус, става и първият вратар, спечелил наградата за футболист на годината в Серия А. Обявяван е за вратар на годината в Серия А рекордните 12 пъти.

Буфон подписа с френския клуб Пари Сен Жермен на 40-годишна възраст през 2018 г. Там той остана едва един сезон, преди да се завърне в Ювентус през следващата година.

През юни 2021 г. Буфон се върна в първия си клуб Парма, преди да обяви оттеглянето си от футбола на 2 август 2023 г.

Джанлуиджи Буфон има един разтрогнат брак - с чешкия модел Алена Шередова, с която имат двама сина. В момента е сгоден за италианската журналистка Илария Д'Амико, с която имат един син.

XS
SM
MD
LG