Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на отбраната обяви нова поръчка за ремонт на МиГ-29 за 4,7 млн. лв.


Изтребители МиГ-29. Снимката е илюстративна
Изтребители МиГ-29. Снимката е илюстративна

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за ремонт на кутии на самолетните агрегати КСА-2 за изтребителите МиГ-29. Срокът за участие в поръчката е до средата на септември, като прогнозната ѝ стойност е 4,7 млн. лева с включен ДДС.

В петък Министерството на отбраната подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 с полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.

Засега България разчита само на произведените в СССР МиГ-29 за охрана на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия срещу Украйна.

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев преди месец.

Служебното правителство на Гълъб Донев търсеше възможност да купи т.нар. заместващи самолети, които да използва до доставката на американските машини, но се отказа заради високата цена.

До началото на войната на Русия срещу Украйна поддръжката на МиГ-29 се правеше изключително от руската държавната корпорация РСК МиГ. Министерството на отбраната твърдеше, че няма как да се ремонтират другаде, защото руската корпорация държи лицензите.

Първите купени от САЩ изтребители се очаква да пристигнат през 2025 г. За разлика от другите две държави в НАТО, които имат изтребители МиГ-16 – Полша и Словакия, България отказа да помогне с тях на Украйна, тъй като са единствената опция за охрана на въздушното ѝ пространство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG