Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двамата задържани за убийството в София са обвинени. Предполагаемият убиец е дължал пари на жертвата


Директорът на СДВР Любомир Николов, прокурорите Иво Илиев, Илияна Кирилова и Христо Кръстев и заместник главният секретар на МВР Живко Коцев (отляво надясно).
Директорът на СДВР Любомир Николов, прокурорите Иво Илиев, Илияна Кирилова и Христо Кръстев и заместник главният секретар на МВР Живко Коцев (отляво надясно).

Двамата мъже, задържани във връзка с убийството на 41-годишен мъж, чиито тленни останки бяха открити в шахта в центъра на София през уикенда, вече са с повдигнати обвинения.

Предполагаемият извършител е обвинен в убийство по особено жесток начин, а вторитя заподозрян – за това, че му е помогнал да прикрие следите от престъплението, съобщиха от прокуратурата. Убийството е извършено в малките часове на 8 срещу 9 август, смятат разследващите.

По данни на МВР обвиняемият като предполагаем убиец 31-годишен мъж е дължал 2000 лв. на жертвата. Освен това, те са имали общ план за бизнес с криптовалута, който така и не се е осъществил, стана ясно от думите на директора на столичната полиция Любомир Николов. Затова и настоящата версия на разследващите е, че най-вероятният мотив за убийството е финансов.

Сигналът за изчезването на жертвата Кристиан Пеев е бил подаден на 10 август от негов братовчед. Следват беседи с хора от неговия приятелски кръг и прегледи на кадрите от видеонаблюдението в центъра на София. Така разследващите установяват, че за последно Пеев е забелязан да влиза на адрес на столичната ул. „Георги Раковски“ заедно с 31-годишния Веско Вълчинов.

Впоследствие от този адрес излиза само Вълчинов, след което на няколко пъти се връща. Така полицията изгражда версията, че именно той е замесен в изчезването на Пеев. След проведена беседа със заподозрения, той е поставен под наблюдение и разследващите проследяват негова среша с втория обвиняем по случая. След нея той също е извикан в полицията и прави пълни самопризнания.

„Това лице не е съучастник, съответно не е помагач. Няма и никакви доказателства за това. Това лице разбира след извършване на убийството за това престъпление и решава да помогне на извършителя да заличат следите като изчистят местопрестъплението, да изнесат останки и прочие“, каза заместник градският прокурор на София Иво Илиев.

Затова вторият задържан по случая е обвинен само за лично укривателство, за което законът предвижда до 5 години затвор. Предполагаемият извършител пък е заплашен от присъда между 15 и 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

От прокуратурата няколко пъти отбелязаха, че ако се съберат достатъчно доказателства, е възможно обвинението за лично укривателство да се промени в съучастие или помагачество за убийството.

Шефът на СДВР потвърди, че убийството е извършено с удар с тъп предмет в главата на жертвата. По думите му става въпрос за гира, която е установена и е приобщена по делото. След убийството трупът е бил разчленен, а останките – изхвърлени на множество места, влючително на Витоша. Тези места с открити благодарение на самопризнанията на обвиняемия за укриването на следите от убийството.

Предстои Софийският градски съд да разгледа в сряда исканията на прокуратурата за постоянния арест на двамата обвиняеми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG