Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 2 млрд. лв. за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Кабинетът е готов с плана за ограничаване на въглищата


Николай Денков.
Николай Денков.

Над 2 млрд. лв. европейски средства ще бъдат насочени за районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил, съобщи премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание в сряда. Министерствата на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството са публикували днес дългоочакваните планове.

“Дългоочаквани не само защото става дума за инвестиране на над 2 млрд. лв. европейски средства, а и защото засягат съдбите на десетки хиляди души в България”, каза Денков.

Плановете са необходими, за да се получат парите от Европейския Фонд за справедлив преход. Той е насочен директно към тези региони, в които въглищната енергетика е водещ отрасъл, а ЕС постепенно се отказва от тях. В България те са три – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Причината е, че постигането на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. минава през ограничаване на употребата на въглища. Парите от европейския фонд са предвидени за инвестиции в създаване на нови работни места и преквалифициране на хората, които сега работят във въглищната енергетика и които ще останат без работа.

Средствата, предвидени за тези региони, са общо 1,2 млрд. евро (2,4 млрд. лева). За да дойдат те обаче, правителството трябва да изпрати на Европейската комисия т.нар. териториални планове за справедлив преход, които след това трябва да получат одобрение.

Заради забавяне от страна на служебните кабинети на плановете България вече загуби 96 млн. евро (188 млн. лева) от тези пари, защото не изпрати плановете през 2022 г. Ако плановете не бъдат изпратени през 2023 г., страната ще загуби още 826 млн. евро (над 1,6 млрд. лева).

През следващите седмици плановете ще бъдат обсъдени по регионите и със социалните партньори, така че да могат да се чуят всички предложения и където е необходимо да бъдат допълнени и изпратени до края на септември в Европейската комисия за обсъждане. До края на годината се очаква да бъдат приети след провеждане на преговори, така че да можем да стартираме дейностите и да започнат инвестициите, каза още Денков.

Денков каза, че в плановете се предвиждат редица мерки, не просто свързани със запазването на работни места, а за развитието на регионите по най-съвременен технологичен и съвременен начин. Това значи, че министерствата на енергетиката и на регионалното развитие през следващите години трябва да работят в много тясно сътрудничество с министерството на икономиката и министерството на иновациите и растежа, за да могат да бъдат привлечени инвеститори, добави Денков.

Трябва да се работи и с министерството на образованието и с това на труда и социалната политика, за да може хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, а където е необходимо да се адаптира образователната система с професионалните гимназии и висшите училища, така че те да могат да се реализират по най-добрия възможен начин, каза министър-председателят.

В териториалните планове е предвидено да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, също така възможностите за производство на енергия от нови енергийни източници, които могат да бъдат различни и да допълват въглищните централи. В плановете са предвидени също възможности за привличане на инвеститори от съвсем ново поколение, производство на батерии, на нови технологии, електролизьори за производство на водород, каквито в България в момента няма, каза Денков.

Той добави, че идеята е да използваме по възможно най-добрия начин тези средства, да съчетаем европейските инвестиции с частни, за да може тези региони не просто да продължат своето съществуване, а да се превърнат в икономическото сърце на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG