Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще си изгори ли пръстите Западът? Какво знаем за протестите с горене на Корана в Швеция и Дания


Салуан Момика е иракчанин и е човекът, който организира последните акции с горене на Корана в Швеция.
Салуан Момика е иракчанин и е човекът, който организира последните акции с горене на Корана в Швеция.

Няколко случая на протест с изгаряне на Корана в Швеция и Дания разпалват международен конфликт и опасения за риск от тероризъм. Властите подозират външна намеса с руска следа и обмислят забрана на подобни протести. Това се случва на фона на очакването Турция да пусне Швеция в НАТО. Има ли връзка?

Коранът - свещената книга на мюсюлманите, няколко пъти в последните месеци беше горен и стъпкван в две европейски държави - Швеция и Дания. Акциите бяха заявени като протест и свобода на изразяване от организаторите им.

Резултатите - гневна реакция на мюсюлманския свят, отзовани посланици от мюсюлмански страни, засилване на антиевропейската реторика и подклаждане на руската пропаганда срещу Запада.

Законите в двете европейски страни не забраняват подобни демонстрации, но това може да се промени - заради опасения на правителствата, че се създават значими рискове за националната сигурност. Властите подозират "външна намеса".

Протестите с изгаряне на Корана зачестиха на фона на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и очакването Турция да даде подкрепа, каквато първоначално отказваше. Заявка за промяна на позицията на Анкара в полза на Стокхолм дойде от президента на Турция Реджеп Ердоган на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли. Но официалното решение още не е факт.

Кандидатурата на Швеция за НАТО не се харесва на Русия.

Какво знаем до момента?

Протестите и кой стои зад тях

Последната акция с изгаряне на Корана беше извършена на 31 юли - от двама иракчани християни пред парламента на Швеция. Това беше третата подобна демонстрация през последните седмици и първата, откакто премиерът на страната предупреди, че тези актове правят Швеция все по-голяма мишена за тероризма.

Двамата мъже - Салуан Момика и Салуан Наджем, ритаха и стъпкаха Корана, преди да запалят страниците със запалка. Те настояха свещената книга на исляма да бъде забранена в Швеция.

Преди това - на 28 юни, двамата изгориха копие от Корана пред Голямата джамия в Стокхолм в деня на Ейд-ул-Адха. Това е един от най-важните религиозни празници в мюсюлманския календар.

На 20 юли Момика, който иска политическо убежище в Швеция, този път сам, стъпка Корана и избърса обувките си с иракското знаме пред посолството на Ирак в Стокхолм.

В същото време в датската столица Копенхаген членове на антиислямската група "Датски патриоти" също изгориха копие от Корана пред посолството на Саудитска Арабия.

Протест на мюсюлмани срещу изгарянето на Корана
Протест на мюсюлмани срещу изгарянето на Корана

Всичко обаче започна още през януари, когато крайнодесен активист от Дания извърши подобен акт пред турското посолство в Стокхолм, след получено разрешение за протест. Това доведе до седмици протести на мюсюлмани, призиви за бойкот на шведските стоки и забавяне на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

По официални данни 37-годишният в моментна Салуан Момика е пристигнал в Швеция през 2018 г., а през 2021 г. получил тригодишно разрешение за престой в страната.

През 2014 г. е основал политическа партия в Ирак - Партията на сирийския демократичен съюз, към която е действала въоръжена милиция.

По-късно е установила връзки с други групировки в Ирак, сред които шиитски мюсюлмански милиции, близки на съседен Иран, както и на кюрдски организации с атеистични и комунистическии възгледи.

Хвърлен е в тази акция от радикалната десница

"Хвърлен е в тази акция от радикалната десница. Преди да отиде в Швеция и да потърси временно убежище, Момика беше един от военните лидери на проиранска шиитска група", каза пред БНР иракският журналист Мохамед Халаф, който работи в България и преподава в Софийския университет.

"В иракските медии бяха публикувани негови снимки с военни дрехи и редом до лидерите на други проирански въоръжени милиции, които в момента определят политическия курс на страната. Той е обвинен в престъпления срещу сунитите в Ирак", добави Халаф.

Самият Момика се описва във Фейсбук като "мислител и писател" и "свободен атеист". Казва, че протестът му изразява неговите чувства към религията.

Разрешението за пребиваване на Момика в Швеция изтича през април 2024 г.. А разрешение за постоянно пребиваване, което е нужно за натурализация, му е отказано наскоро. Момика твърди, че е член на дяснопопулистката и националистическа партия "Шведски демократи". Пред вестник "Афтонбладет" той казва, че се е присъединил към нея през 2022 г. и иска участва в избори с нейните листи.

Ирак настоява Момика да бъде експулсиран от Швеция. В страната има закон срещу богохулството, който предвижда до 3 години затвор.

Момика по време на една от демонстрациите си
Момика по време на една от демонстрациите си

В края на юни шведската полиция повдигна обвинения срещу мъжа за подбуждане към омраза. Предстои прокуратурата да се произнесе.

Реакциите и ще си изгори ли Западът пръстите

Акциите на Момика предизвикаха протести на мюсюлмани Ирак и много други страни, включително в Турция. Последва и остра държавна реакция. Ирак и Иран привикаха посланиците на Швеция. Премиерът и президентът на Ирак остро осъдиха оскверняването на Корана и призоваха страните, в които това се случва, да заемат "по-твърда позиция" и да "спрат тези престъпни практики".

В същото време иранското правителство отказа да изпрати нов посланик в Швеция. Външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахян обвини шведското правителство за това, че е дадено разрешение за протеста, като отбеляза, че изгарянето се смята особено обидно в контекста на мюсюлманското поклонение Хадж.

Той предупреди в Туитър (чието име вече е Х): "Западът само ще си изгори пръстите!".

Турският външен министър Хакан Фидан призова Швеция да предприеме конкретни стъпки за предотвратяване на изгарянето на Корана. В телефонен разговор Фидан е заявил на шведския си колега Тобиас Билстрьом, че продължаването на подобни "подли действия“ под прикритието на свободата на изразяване е неприемливо.

Ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията

Фидан и Билстрьом са обсъдили и кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза неотдавна на срещата на Алианса във Вилнюс, че ще даде зелена светлина на Стокхолм, но такова решение все още не е взето официално. Сега Ердоган осъди Швеция и Запада като цяло за разрешаването на протестната акция.

"В крайна сметка ще научим арогантните хора на Запад, че оскърбяването на светини на мюсюлманите няма нищо общо със свободата на мненията", предупреди той.

И даде да се разбере, че тези случаи може да повлияят на крайната позиция за членството на Швеция - по думите му неговата страна не може да ратифицира присъединяването на Стокхолм към НАТО преди да бъде сложен край на случаите с изгаряне на Корана.

На протестите с изгаряне на Корана реагира цялата Арабска лига. Реагира и главата на Католическата църква папа Франциск.

"Заплахи за вътрешната сигурност"

След серията демонстрации Швеция и Дания спешно обмислят едновременно да забранят публични подпалвания на свещената ислямска книга, защото подобни действия застрашават обществената сигурност и провокират масови протести в мюсюлманските страни. Шведският премиер Улф Кристерсон каза, че тези демонстрации "въвличат Швеция в международни конфликти", затова държи постоянна връзка с датската си колежка Мете Фредериксен за въвеждане на такава забраната.

Предупреждавайки, че заплахите за страната са се увеличили, премиерът каза, че работи "ден и нощ", за да реагира на проблема, и че е в тесен диалог с Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), която осъди демонстрациите като „отвратителни актове на агресия“ и призова ООН да се намеси.

"Както всички знаят, имаме сложна ситуация в областта на сигурността - както в Швеция, така и около нея", каза той пред журналисти и назова войната в Украйна и висящата кандидатура на Швеция за НАТО.

Въпреки че Кристерсон изключи радикални промени в законите за свободата на словото, той каза, че правителството му обмисля промени, които биха позволили на полицията да спре изгарянето на Корана, ако представлява заплаха за националната сигурност.

Министърът на правосъдието Гюнар Стрьомер предупреди, че Швеция се е превърнала в "приоритетна цел" за терористични атаки.

В Дания опозицията е против въвеждането на забрани.

Руската връзка

Премиерът Кристерсон, който е лидер на партията "Умерени" и ръководи коалиция на малцинството, зависеща от подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи", направи и още едно изказване: "Има и участници, които ни желаят да ни навредят по различни начини, които разпространяват фалшиви образи на Швеция, които са опасни".

Той обвини "външни лица", че се възползват от законите на страната за свобода на изразяване и ги използват като "сцена за разпространение на омразни послания".

Говорителят на Кристерсон отказа да уточни самоличността на лицата, които представляват заплаха, но потвърди, че Русия е "един от няколкото участници, които се опитват да влияят на Швеция чрез дезинформация".

Руският разказ, който се разпространява за Швеция, може да се опитва да попречи на членството на Швеция в НАТО

Позовавайки се на кампаниите за дезинформация през пролетта и миналата година, Кристерсон добави, че "руският разказ, който се разпространява за Швеция", може да се опитва да попречи на членството на Швеция в НАТО.

В края на януари стана известно, че изгарянето на Корана в Стокхолм от крайно десния политик и антиислямски провокатор Расмус Палудан, който има двойно датско-шведско гражданство, е бил финансиран от журналист, свързан с медии, подкрепяни от Москва.

Тогава шведските медии съобщиха, че разрешението за демонстрация на стойност 320 шведски крони (31 долара) е било платено от бившия сътрудник на финансираната от Кремъл телевизия Russia Today - Чанг Фрик, който сега прави медийни клипове за крайнодясната партия "Шведски демократи". Фрик потвърди, че е платил за разрешението за провеждане на протеста, но отрече да е искал от някого да изгори Корана.

Самият Фрик обаче е арестуван многократно за опити да изгори Корана във Франция и Германия и е бил екстрадиран заради това. Той оправдава анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и руската кръвопролитна намеса в Сирия, възхвалява руската "демокрация" и атакува САЩ и НАТО.

Междувременно на 2 юли руският президент Владимир Путин осъди изгарянето на Корана в Стокхолм, като припомни победата на руската армия, водена от Петър Велики, над шведите по време на Северната война.

"В Швеция отново изгориха Корана. Петър Велики не им е бил достатъчен за урок", каза той, цитиран от ТАСС. Добавя, че в Русия не може да се "посяга на Корана", тъй като това е криминално престъпление.

В Швеция и Дания няма закон, който изрично да забранява изгарянето или оскверняването на религиозни текстове. Свободата на словото е защитена от шведската конституция и полицията е длъжна да изреди конкретни причини, ако не разрешава организирането на демонстрация. Затова и съдът отмени забраните за последните протести.

Законът срещу езика на омразата обаче забранява подстрекателството срещу групи на базата на раса, етнос, религия, сексуална ориентация, полова идентичност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG