Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат забрана за внос на руски петрол в България


Съоръжения на "Лукойл" на пристанище "Росенец" край Бургас
Съоръжения на "Лукойл" на пристанище "Росенец" край Бургас

Депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС предлагат България да се присъедини към европейската забрана за внос на руски нефт. Ограниченията бяха приети в през 2022 г., но България получи възможност да продължи да внася петрол от Русия до края на 2024 г. Сега се предлага това изключение да отпадне.

Законопроектът е внесен в парламента с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и други депутати от трите партии. Той обаче няма да се разглежда в Народното събрание веднага, защото то излиза в едномесечна лятна ваканция.

Проектът предвижда България да отмени изключението за използване на руски петрол до един месец след влизането на закона в сила. Дава се възможност този срок да бъде удължен с одобрението на парламента, ако Съветът по сигурността на Министерски съвет прецени, че е недостатъчен.

От изключението се възползва рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”, която внася и преработва руски нефт. Тя е собственост на регистрираната в Швейцария фирма “Литаско”, която е дъщерна на руската “Лукойл”.

“Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго ще бъде втората стъпка в лишаването на “Лукойл”, а оттам и на Кремъл, от допълнителни печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна”, пише в мотивите на вносителите.

“Ако руската компания не спази условията за пълна диверсификация на доставките на суров петрол, правителството трябва да постави рафинерията и всички останали активи, притежавани от “Лукойл”, под държавен контрол чрез особен търговски управител.”

Проектът предвижда и правила за назначаването на такъв управител.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев каза, че е възможно изключението за внос на руски петрол да отпадне до края на октомври.

“Този път сборът на гласовете на трите парламентарни групи трябва да е гарант, че [законопроектът] ще бъде приет с мнозинство”, каза той, цитиран от БТА.

По-рано през седмицата Добрев изненадващо предложи да отпадне дерогацията, която разрешава внос на руски петрол в България, между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет. Предложението обаче не беше прието.

Новият законопроект предвижда това да стане през промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия заради войната в Украйна.

Европейският съюз (ЕС) въведе забрана за вноса на руски петрол след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

По настояване на правителството на Кирил Петков за България беше предвидена специална дерогация (изключение) от забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период - до края на 2024 г. Така страната остана единствената в ЕС, която може да внася руски петрол по море.

Експерти предупреждаваха, че изключението от петролното ембарго на практика финансира Русия и военната ѝ агресия срещу Украйна.

“Лукойл Нефтохим Бургас” твърди, че не може да работи изцяло с нефт, различен от руския. Експерти оспорват това твърдение, а сега такава теза изрази и Делян Добрев от ГЕРБ.

“Няма нито едно доказателство, че тази рафинерия не може да работи изцяло с неруски петрол”, каза той, цитиран от БНР.

По-рано през седмицата ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха промени, които целят да ускорят процедурата по връщане на държавния контрол върху нефтеното пристанище “Росенец”, което в момента е дадено на концесия на “Лукойл”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG