Връзки за достъпност

Извънредни новини

Скопие обвини българските футболни фенове в агресия и провокации. София осъди инцидентите


Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

Македонското правителство обясни в петък инцидентите с привърженици на българския ПФК “Левски”, случили се преди европейската среща срещу местния ФК “Шкупи” с агресия и провокация от страна на българите.

В същото време стана ясно, че намушканият 29-годишен българин е опериран и няма опасност за живота му. Той пострада, след като две коли с български привърженици минаха през скопския кв. “Чаир”, населен предимно с албанци. Там те бяха нападнати от минувачи.

Един от пътувалите в колите разказа пред Нова телевизия, че те са се заблудили по пътя и полицаи им посочили да шофират в тази посока. Той отрече да са провокирали агресията на местните по някакъв начин.

Македонският премиер Димитър Ковачевски коментира в петък, че инцидентите ден по-рано са причинени от “хулигани и хора, които нямат нищо общо със спорта и от двете страни”.

Вътрешният министър Оливер Спасовски добави, че след началото на мача не е имало повече инциденти в Скопие. По думите му напрежението между българските фенове и полицията преди това е провокирано от поведението на привържениците на “Левски”.

“В началото, на влизане, имахме група фенове, които идваха от съседна България и на практика се държаха агресивно спрямо служители на македонската полиция”, каза Спасовски.

Вътрешният министър обясни инцидента с намушкването на българина с неорганизираното преминаване на две коли през кв. “Чаир”, който оцени като “провокация”.

Българското външно министерство (МВнР) отговори с позиция, осъждаща проявите на агресия срещу българските привърженици в Скопие. В нея се посочва, че състоянието на намушкания мъж е стабилно, но остава тежко.

“Очакваме компетентните органи в Република Северна Македония да предприемат необходимите действия за ефективно разследване и правораздаване във връзка с тежкия инцидент”, допълват от министерството.

МВнР подчертава “за пореден път”, че е от ключово значение да се предприемат “ефективни мерки за превенция на подобни прояви на агресия и гарантиране на сигурността на всички граждани”.

“Ясно е, че се търсят всякакви поводи. Виждате и спортът, който би трябва да ни обединява, в случая се оказва, че може да бъде повод за агресия”, коментира и българският премиер Николай Денков.

Той отбеляза, че Софийската градска прокуратура също е образувала разследване по случая, “за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието“.

Повечето от парламентарните групи също осъдиха проявата на агресия срещу български граждани в Скопие.

Според първоначалните данни, събрани от македонските власти, нападението е предизвикано от словесен спор между българските фенове и случайни минувачи. Македонското МВР пък съобщи, че “е установена самоличността на по-голямата част от нападателите, случаят е изяснен” и предстои повдигане на обвинения.

Междувременно в петък от полицейския арест бяха освободени повечето от общо 19-имата българи, задържани непосредствено преди началото на срещата на стадион “Тоше Проески”, спечелена от “сините” с 0:2.

По информация на БНТ преди обяд в петък от едно от полицейските управления в столицата на Северна Македония са освободени 11-има привърженици на “Левски”. Те са получили само парични глоби. Парите за глобите им бяха събрани още в четвъртък вечерта от останалите фенове на “сините”, присъствали на стадиона.

Македонското МВР съобщи, че общо 21 души са били задържани преди двубоя, 19 от които са били български граждани. Според съобщението на полицията двама от тях са задържани за нападение над полицейски служители, а останалите - за прояви на агресия. Двамата фенове на “Шкупи” са били задържани около полунощ за нарушаване на обществения ред и опит за физическа саморазправа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG