Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и още 4 страни настояват да се удължи забраната за внос на украински зърнени продукти


Украйна е един от най-големите износители на зърнени продукти за развиващите се страни в Африка и Азия.
Украйна е един от най-големите износители на зърнени продукти за развиващите се страни в Африка и Азия.

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще внесат искане в Европейската комисия за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос на територията им до края на годината. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в събота.

По-рано през седмицата полският министър на селското стопанство Роберт Телус каза, че петте страни искат да защитят собственото си земеделие, като удължат мярката и след 15 септември, когато тя би трябвало да изтече, предаде БТА.

Министрите на земеделието на петте държави подписаха съвместна декларация във Варшава, която ще внесат следващата седмица в Брюксел. В декларацията се казва, че те подкрепят идеята украинското зърно да преминава през техните територии, за да стига до дестинациите, където е необходимо, но ще запазят забраната за внос в техните страни до края на 2023 година, съобщава БТА.

Според Вътев България има проблем само с три продукта.

„Проблемите на България са само със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, каза министърът.

Според Вътев излизането на Русия от сделката за износ на зърно от Украйна през Черно море създава големи проблеми за България.

„От тук тръгна проблемът - Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество“, каза Вътев.

Тъй като проблемът е международен трябва да се търси решение за целия Европейски съюз, добави още Вътев. Всичките пет държави остават солидарни с Украйна, която е нападната от агресора Русия, но интересът на местните производители също трябва да бъде защитен.

Подобна позиция изрази по-рано тази седмица и премиерът на Полша Матеуш Моравецки. Той призова ЕС да удължи ограниченията върху вноса от Украйна.

"Или Европейската комисия ще се съгласи да подготви регулации за удължаване на забраната, или ние ще го направим сами", каза той пред репортери.

"Това не е срещу украинците, това е за полските фермери", каза още Моравецки.

През април България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. По-рано подобни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на Европейската комисия.

След това Европейската комисия предложи свои мерки в подкрепа на фермерите в България и четири други страни от ЕС, ако те отменят националните си забрани за внос от Украйна. Те включваха ограничения върху вноса и 10 млн. евро помощ за зърнопроизводителите в България.

Петте държави отмениха едностранните си забрани, а през май договориха мерките на ЕС да се удължат до септември. Сега те искат да останат до края на 2023 г.

Украйна неведнъж протестира срещу тези мерки като ги нарече „неприемливи“.

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ заради войната предизвика продоволствена криза и повишени цени миналата година. След като Русия отново спря да позволява износа по Черно море на зърнени продукти от Украйна и бомбардира пристанищата в Одеса и Николаев, цените на пшеницата скочиха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG