Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще получи 10 млн. евро от ЕС заради вноса на зърно от Украйна, но ги смята за "недостатъчни"


Земеделският министър Явор Гечев на протест на зърнопроизводители срещу вноса от Украйна
Земеделският министър Явор Гечев на протест на зърнопроизводители срещу вноса от Украйна

България очаква да получи около 10 млн. евро европейска помощ в замяна на премахването на националната забрана за внос на храни от Украйна. Това каза в събота служебният министър на земеделието Явор Гечев, като уточни, че това е предложението на Европейската комисия.

“Тези пари са недостатъчни, настояваме за информация от Европейската комисия за методите и начините, по които е смятана тази пропорционалност на средствата”, каза Гечев по време на събор на овцевъдите в България.

На 3 май служебното правителство реши да отмени забраната за внос на някои храни от Украйна. Това стана, след като Европейската комисия предложи мерки в подкрепа на фермерите в България и четири други страни от ЕС, ако те отменят националните си забрани за внос от Украйна.

Предложението на Брюксел предвижда финансова помощ за засегнатите фермери в пет страни от ЕС - Полша, Словакия, Унгария и Румъния, както и България, както и координирани ограничения във вноса на зърно от Украйна в тези страни. Помощта е в размер на общо 100 млн. евро.

От думите на българският земеделски министър от събота стана ясно, че предвидената за България допълнителна помощ е в размер на 10 млн. евро. Тя е в допълнение към вече предвидени европейски средства в размер на 16 млн. лева.

“Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет от помощи от Европа”, каза още Гечев.

През април България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. По-рано подобни решения взеха Полша, Унгария и Словакия, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на Европейската комисия.

Това се случи, след като преди близо година Брюксел реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, която беше нападната от Русия и чиято икономика разчита до голяма степен на селскостопанска продукция.

През последните месеци обаче земеделските производители в България организираха редица протести срещу улеснения внос, като казаха, че той подбива местния пазар.

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ заради войната предизвика продоволствена криза и повишени цени миналата година.

Обяснено. Какъв е проблемът със зърното от Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:44 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG