Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато членовете са съгласни и условията бъдат изпълнени". Украйна не получи срок за членство в НАТО


Лидерите на страните от НАТО във Вилнюс.
Лидерите на страните от НАТО във Вилнюс.

Украйна ще получи покана да се присъедини към НАТО, когато всички членове на алианса са съгласни с това и когато условията за членство бъдат изпълнени. Това обаче няма да се случи сега. Това каза генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг във Вилнюс във вторник.

Столицата на Литва е домакин на смятана за една от най-ключовите срещи в историята на Алианса. Основни теми на нея са присъединяването на Киев, укрепването на отбранителните капацитети и членството на Швеция.

Часове преди началото на срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара вече е готова да ратифицира членството на Стокхолм, с което на практика да бъде завършен процесът по присъединяването на Швеция.

В обща декларация страните членки са се съгласили, че "бъдещето на Украйна е в НАТО", но не отправят към нея покана за членство, пише ДПА.

"Съюзниците взеха ключови решения в критичен за нашата сигурност момент. Договорихме пакет от мерки за укрепване на Украйна и осигуряване на ясен път към НАТО. Одобрихме и най-всеобхватните си планове за отбрана от Студената война насам, подкрепени от траен ангажимент да инвестираме повече в отбрана", написа Столтенберг в Туитър.

Столтенберг обяви също и това, че съюзниците са се договорили за дългогодишна програма за помощ за Украйна, която да улесни нейния преход към стандартите на НАТО. Заедно с това се формира и съвет НАТО-Украйна, на който страните от Алианса и Киев ще се срещат като равнопоставени партньори.

По отношение на капацитета на НАТО Столтенберг каза, че целта е Алиансът да разполага с 300 хил. войска във висока готовност. Той добави, че очаква до следващата година броят на страните членки, които харчат минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, да се увеличат значително.

"Безпрецедентно и абсурдно е"

Малко преди оповестяването на позицията на Алианса президентът на Украйна Володимир Зеленски написа в соцаилните мрежи, че би било абсурдно страната му да не получи срок за членство в НАТО по време на срещата на върха.

"Безпрецедентно и абсурдно е, когато не се определя (времева) рамка нито за поканата (за членство в НАТО), нито за членството на Украйна. Докато в същото време се добавят неясни формулировки за "условия" дори за покана на Украйна", написа той на английски в акаунтите си в социалните мрежи.

Според него продължаващата несигурност за членството на Украйна в НАТО ще даде на Русия "мотивация да продължи своя терор". "Несигурността е слабост. И аз ще обсъдя това открито на срещата на върха", написа още Зеленски.

Генералният секретар Йенс Столтенберг отговори на думите на Зеленски като каза, че за получаването на членство в НАТО няма времева рамка, а се изисква покриването на определени критерии.

Във вторник сутринта съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза, че НАТО ще очертае "път на реформи" за Украйна, за да може тя да се присъедини към Алианса, но няма да приема график за присъединяването ѝ.

Съливан каза, че в сряда американският президент Джо Байдън ще се срещне със Зеленски.

Украйна ще получи покана, след като изпълни условия, каза Денков

Премиерът на България Николай Денков каза във Вилнюс, че ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но за това трябва да са изпълнени съответните условия. "Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма как да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално", каза Денков.

Той отбеляза, че за първи път след Студената война се правят регионални планове, които да подготвят държавите при евентуално нападение от изток.

"Важно за нас е да надградим капацитета, който имаме днес и този капацитет да бъде интегриран с капацитетите на съседните държави - Румъния, Турция - и също така с капацитетите на другите натовски държави", добави премиерът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG