Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антитерористична операция или военно престъпление? Какво се случи между Израел и Палестина в Дженин


Израелски брониран автомобил пуска сълзотворен газ по време на продължаваща военна операция в град Дженин в окупирания Западен бряг, 4 юли 2023 г.
Израелски брониран автомобил пуска сълзотворен газ по време на продължаваща военна операция в град Дженин в окупирания Западен бряг, 4 юли 2023 г.

Разрушена инфраструктура, тринадесет жертви и десет пъти повече ранени. Това са последствията от започнатата на 3 юли от Израел атака срещу бежанския лагер в Дженин, крепост на палестинските бойци в окупирания от Израел Западен бряг, съобщиха световните агенции.

Това е най-мащабната атака срещу Западния Бряг от втората интифада (въстание - б.р.) на палестинците през 2002 г. насам. Тя се проведе в гъстонаселения бежански лагер в Дженин. По данни на Палестинската агенция за бежанците към ООН там живеят около 14 000 души.

Операцията в лагера продължи два дни, като израелските сили започнаха да се изтеглят от района на 4 юли. По техни думи причината за нападението е борба с тероризма. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че операцията в Дженин няма да бъде "еднократен акт", съобщи Би Би Си.

В сряда израелската армия съобщи, че е нанесла въздушни удари по ивицата Газа, след като е прихванала пет ракети, изстреляни по израелска територия.

Какво се случи

Акцията започна в неделя срещу понеделник вечерта с поне 10 въздушни атаки с дронове. Армията съобщи, че по време на нахлуването си е открила скривалища на бойци, складове за оръжие и подземна шахта, използвана за съхранение на експлозиви. Тя твърди, че силите ѝ са разрушили шест обекта за производство на експлозиви, три оперативни ситуационни зали в Дженин и са конфискували голямо количество оръжия.

"Оръжията са били разположени в скривалища, джамия, ями, скрити в цивилни райони, оперативни помещения и в превозни средства", съобщи армията, цитирана от Агенция Франс Прес (АФП).

По данни на Ройтерс в операцията са участвали над 1000 военни. На прицел бяха Бригадите на Дженин - обединение на бойци от обявените за терористични организации Хамас и "Ислямски джихад" и палестинската социалистическа партия Фатах. Те са обвинявани за няколко терористични нападения срещу израелски граждани.

Същевременно във вторник в Тел Авив най-малко осем души бяха ранени с нож от палестинец. Впоследствие той е застрелян от минувач. Хамас определи нападението като "естествен отговор" на операцията в Дженин и пое отговорност за случилото се.

Какви са последствията

По данни на министерството на здравеопазването на Палестина вследствие на атаката са загинали 12 палестинци. По време на операцията е убит и един израелски войник.

Освен това около 3000 души са напуснали домовете си в бежанския лагер, съобщи заместник-губернаторът на Дженин - Камал aбу ал-Руб, цитиран от АФП. Причината е, че на много места електричеството и водата са прекъснати, а част от инфраструктурата и домовете са разрушени.

Имад Джабарин, един от тези, които напускат лагера, каза за АФП: "До известна степен ние сме откъснати от света".

Вследствие на агресията магазините в Дженин бяха затворени, а празните улици бяха осеяни с отломки.

Защо Дженин

Лагерът “Дженин” се намира в покрайнините на града в северната част на Западния бряг. Той се създава през 50-те години на миналия век. Отдавна на него се гледа като на огнище на това, което палестинците смятат за въоръжена съпротива, а израелците - за тероризъм.

Там са базирани стотици въоръжени бойци от така наречените "Бригади на Дженин". Много от тях живеят в лагера, често със семействата си.

Дженин и близкият Наблус са основните цели на продължаващата вече повече от година израелска специална операция, чиято цел е именно да се справи с новопоявяващите се военни организации.

Реакциите

След атаката Лин Хейстингс, хуманитарен координатор на ООН в района изрази безпокойството си от случващото се в Дженин.

"В гъсто населения бежански лагер бяха използвани въздушни удари. Няколко загинали и тежко ранени. Трябва да бъде осигурен достъп до всички ранени", написа той в Туитър.

Белият дом каза, че защитава правото на Израел да се защитава и следи отблизо ситуацията на Западния бряг. Великобритания също каза, че подкрепя правото на Израел на отбрана, но призова към сдържаност и избягване на по-нататъшна ескалация.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас нарече операцията "ново военно престъпление срещу нашия беззащитен народ".

Същевременно организацията за медицинска помощ “Лекари без граници” обвини Израел, че възпрепятства достъпа до медицинска помощ в Дженин. От Израел отрекоха това твърдение. Палестинският Червен полумесец също каза, че някои екипи са били възпрепятствани да работят в лагера.

Предисторията

Операциите на армията в Дженин зачестиха през последната година. Военните действия между Израел и Палестина обаче продължават повече от 70 години. Спорът е породен от два народа, които претендират за една и съща земя. На 14 май 1948 г. официално е прокламирано създаването на държавата Израел.

Западният бряг и Ивицата Газа все още са под израелска обсада. Хамас и други групировки периодично започват военни действия срещу Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG