Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вучич вън!" Десетки хиляди излязоха на протест в Белград, заканиха се да го радикализират


Многохилядният протест в Белград срещу управлението на президента Вучич
Многохилядният протест в Белград срещу управлението на президента Вучич

Десетки хиляди сърби излязоха в събота на протест срещу президента Александър Вучич, съобщи Ройтерс.

Протестните шествия бяха свикани от опозицията и се проведоха в Белград и други градове в страната. Демонстрантите заплашиха, че ще радикализират действията си след седмици на мирни прояви, които вече разклатиха популисткото управление на Вучич.

За първи път протестната кампания беше с координирани събития в Нови Сад, Ниш и Крагуевац. Демонстрантите блокираха улици и централни пътни артерии, като скандираха "Вучич вън!". Те настояха правителствените ръководители да се заемат решително за ограничаването на културата на насилие, която според тях е виновна за масовите убийства в страната на 3 и 4 май тази година.

Протестиращите блокираха улици и булеварди в Белград
Протестиращите блокираха улици и булеварди в Белград

Първоначално протестът избухна като реакция на две последователни масови стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души и бяха ранени 20, много от които ученици от начално училище в Белград.

Протестиращите искат оставките на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич и ръководителя на сръбските служби за сигурност Александър Вулин, когото обвиняват, че не е успял да спре престъпните банди в страната. Настояват и за отнемане на лицензите на проправителствени медии и таблоиди, които редовно излъчват и публикуват материали, съдържащи насилие, и в които често гостуват престъпни фигури и военнопрестъпници.

Вучич, чиято партия е на власт още от 2012 г., беше казал, че ще се съгласи да тества популярността си в предсрочни избори тази година, но опозицията настоява първо да бъдат изпълнени исканията на протестиращите и да се даде по-голяма свобода на медиите.

Миналата седмица премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза, че е готова да подаде оставка и покани опозиционните партии, които подкрепиха протестите, за диалог. Лидерите на протеста обаче отказаха да разговарят с правителството, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на използване на оръжие. Целите Западни Балкани са заляти от военни оръжия и боеприпаси в частни ръце, останали след войните от 90-те години при разпада на бивша Югославия. Масовите стрелби обаче бяха рядкост до миналия месец.

"Не очаквах да се случи у нас". Масови протести в Сърбия срещу оръжията
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG