Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дръжте ръцете си далеч". Опозиционният кандидат-президент на Турция обвини Русия в конспирация


Кемал Кълъчдароглу се опитва да победи на изборите Реджеп Ердоган
Кемал Кълъчдароглу се опитва да победи на изборите Реджеп Ердоган

Лидерът на турската опозиция и кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в конспирация и разпространение на фалшификати.

Той направи това с изявление в Туитър в навечерието на изборите в страната, които ще се проведат на 14 май и основният въпрос е дали след тях ще бъде сложен край на 20-годишното управление на действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган .

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, конспирациите, фалшивото съдържание и записите в тази страна. Ако искате приятелството ни да продължи и след 15 май, дръжте ръцете си далеч от турската държава", написа на турски и на руски език Кълъчдароглу, като отбеляза, че "все още сме за сътрудничество и приятелство".

Посланието дойде, след като Ердоган показа на свои поддръжници на митинг на 7 май видеозапис, на който Кълъчдароглу ги призовава да гласуват, а след това на кадрите се появява един от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция смята за терористична групировка.

Говорителят на Републиканската народна партия (РНП), чийто лидер е Кълъчдароглу, коментира, че става дума за монтаж.

Журналисти от DW проучиха видеото и също стигнаха до заключението, че то е било монтирано в две различни части с напълно различен фон и съдържание, за да бъде обвинен Кълъчдароглу във връзки с кюрдски бойци.

Кълъчдароглу беше номиниран от коалиция от шест партии. Светски настроените членове на неговата формация - най-старата в страната, обединиха сили с консерваторите и националистите, за да издигнат общ кандидат за президент.

Неочаквано в сряда лидерът на Отечествената партия Мухарем Индже оттегли кандидатурата си за президент. Като причина за това решение той посочи "вълната от мръсотия", която го е застигнала по време на кампанията. По думите му в продължение на 45 дни турски медии са разпространявали фалшиви, компрометиращи го снимки, а правоприлагащите органи са отказали да разследват фактите. Накрая в социалните медии се появи и запис със сексуално съдържание с него.

59-годишният Индже каза, че държавата не е успяла да защити репутацията му като гражданин на страната и кандидат за президент на Турция.

Първоначално той беше остро критикуван за кандидатурата си и обвиняван, че цели да откъсне гласове от основния опозиционен кандидат и играе в полза на Ердоган. Сега обаче се очаква оттеглянето му да прелее повече гласове в полза на Кълъчдароглу.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG