Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критична задача пред Украйна е подобряване на противовъздушната отбрана, казаха военните на САЩ


Контактната група по отбраната на Украйна се среща с американската военновъздушна отбрана в базата Рамщайн на 21 април 2023 г.
Контактната група по отбраната на Украйна се среща с американската военновъздушна отбрана в базата Рамщайн на 21 април 2023 г.

Увеличаването на способността за противовъздушна отбрана на Украйна беше основната тема на срещата в петък в германската военна база Рамщайн на десетки страни, които подкрепят Киев в борбата му срещу нахлулите руски сили.

Срещата идва на фона подготвяното от украинската армия контранастъпление срещу Русия, която окупира част от територията на Украйна.

Генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, каза на пресконференция, че укрепването на системата за противовъздушна отбрана на Украйна е "критичната военна задача в момента". По думите му целта е да се гарантира, че тя е стабилна.

Противовъздушната отбрана беше темата през целия ден на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна в Рамщайн.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че съюзниците на Киев във формата Рамщайн са убедени, че Украйна се нуждае най-спешно от наземна способност за противовъздушна отбрана.

На срещата присъстваха от представители на около 50 държави, които предоставят военна помощ на Украйна.

Руското външно министерство отговори на срещата в Рамщайн, като предупреди за "неконтролируема" надпревара във въоръжаването. Добави, че Москва трябва ще изгради тактически ракетни способности, включително на територията на Калининград, която граничи с Полша и Литва, съобщи руската държавна информационна агенция РИА.

Мили каза още, че украинската армия продължава да се представя много добре, а Русия изразходва "значителна сила срещу много малка печалба" в интензивни боеве в и около източния украински град Бахмут. Руските сили също са засилили безразборния обстрел в Авдиевка и други градове в района, добави той.

"Русия продължава да плаща тежко за започнатата от нея война", каза Марк Мили. "За разлика от украинските сили, които са силно мотивирани да се бият за страната си, да се борят за свободата си, демокрацията и начина си на живот, на руснаците им липсва лидерство, липсва им воля, моралът е слаб и дисциплината им ерозира."

Остин потвърди, че Съединените щати планират да доставят танкове "Ейбрамс" на Германия през следващите седмици, като добави, че украинските войници ще бъдат обучени как да ги използват.

Обучението трябва да се проведе във военен полигон в Южна Германия и да продължи около 10 седмици. По-рано Пентагонът обяви, че танковете "Ейбрамс" ще бъдат доставени през есента, но Остин каза, че доставката е била ускорена.

Германският министър на отбраната Борис Писториус каза, че занапред германските танкове "Леопард", повредени във войната, ще бъдат ремонтирани в Полша. Това ще гарантира бързото им завръщане на фронта, добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG