Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев призова партиите да продължат "европейския курс" на България


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Депутатите да загърбят "тяснопартийните си интереси" в името на европейския курс на България. За това призова президентът Румен Радев в обръщение към 49-тото Народно събрание в сряда.

Радев говори пръв след откриването на първото заседание на новия парламент. То беше открито от най-възрастния депутат - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС и продължи по-малко от 3 часа, като депутатите не успяха да изберат парламентарен председател.

"Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които да отпушат пътя ни към Шенген, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна", каза Радев в обръщението си към депутатите.

Тези цели не могат да бъдат постигнати "с лозунги и заклинания, а с действия, със загърбване на личните и тяснопартийни интереси и с единение", добави Радев.

Той определи като първа задача на депутатите приемането на Закона за бюджета. По думите му той се надява проектът да бъде внесен от редовен кабинет, но ако това не се случи, служебното правителство е готово да го направи.

Другите приоритети пред депутатите, които президентът изброи, бяха правосъдната реформа и модернизация на армията. По отношение на второто Радев каза, че е време "да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива ще решим дълбоките проблеми на модернизацията на въоръжените сили".

По-рано преди да влезе в сградата на парламента, Радев беше попитан от журналисти дали е възможно консултациите за правителство да започнат още другата седмица. Той отговори, че "всичко е възможно".

По закон президентът започва консултации с всички парламентарни партии и чак след края им връчва мандата за съставяне на кабинет на първата политическа сила. След това тя има 7-дневен срок да предложи състав на правителство.

В новия парламент ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 69 депутати. Втора е коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) с общо 64 народни представители. "Възраждане" има 37 депутати, ДПС - 36, БСП - 23 и "Има такъв народ“ (ИТН) - 11.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG