Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът не успя да избере председател. Опитите ще продължат в четвъртък


Депутатите от ГЕРБ Даниел Митов, Александър Иванов, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Томислав Донев разговарят с Бойко Борисов.
Депутатите от ГЕРБ Даниел Митов, Александър Иванов, Деница Сачева, Костадин Ангелов, Томислав Донев разговарят с Бойко Борисов.

Депутатите не успяха да изберат председател на 49-тия парламент по време на първото си заседание в сряда. Заседанието продължи по-малко от 3 часа и беше временно отложено до четвъртък от водещия го Вежди Рашидов.

Това се случи, след като от ГЕРБ-СДС предложиха за председател Росен Желязков, а от "Възраждане" - Петър Петров. При гласуването обаче и двамата не събраха нужната подкрепа.

В предишното 48-о Народно събрание именно постът на председател на парламента се оказа сериозен "препъникамък". Първото заседание тогава продължи три дни със спиране на часовника. Накрая консенсусно Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС получи необходимите гласове, за да заеме председателското място.

След неуспешното гласуване в сряда Асен Василев от "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ) предложи председателите на парламента да са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и да се сменят на ротационен принцип на всеки два месеца. Предложението му беше освен председателя на парламента и председателят на правната комисия да се сменя на ротационен принцип между първите две политически сили.

Тази идея обаче не беше нито обсъдена, нито гласувана в зала. Веднага след изказването на Василев водещият заседанието Вежди Рашидов обяви почивка. След края ѝ единствен от трибуната се изказа Тошко Йорданов от "Има такъв народ", след което Рашидов разпусна заседанието, като каза, че то ще продължи в четвъртък.

По-късно в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че предложеното ротационно председателство не е удачен вариант и съществува парламентарна практика първата политическа сила да получава поста.

Новоизбраното 49-о Народно събрание провежда първото си заседание. На снимката: депутатите в новото 49-о Народно събрание полагат клетва.
Новоизбраното 49-о Народно събрание провежда първото си заседание. На снимката: депутатите в новото 49-о Народно събрание полагат клетва.

По-рано в сряда Вежзи Рашидов като най-възрастен депутат удари звънеца, с който новият парламент започна работа. В реч към депутатите Рашидов призова за смирение и компромиси.

След словото му депутатите положиха клетви, а след това президентът Румен Радев направи обръщение. Той каза, че е свикал това Народно събрание "с надеждата за смирение, диалог и разум" и определи като негова първостепенна задача приемането на закона за държавния бюджет.

ГЕРБ няма самочувствието, че са спечелили изборите

След речта на Радев започнаха декларациите на отделните парламентарни групи. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в залата, но от името на формацията се изказа председателката на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя призова за компромиси и възстановяване на диалога между партиите.

Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС
Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС

"Няма удобна конфигурация, която да не породи напрежение сред симпатизантите, но въпрос на лидерство е правилните решения да се вземат навреме. Да се излезе от тактическите сметки, за сметка на работата за цялото общество", каза Атанасова.

"Ако българските граждани имат право да бъдат емоционални, то ние нямаме това право. Имаме задължението да преработим тази енергия и да я превърнем в позитивен дневен ред за страната", добави тя.

По думите ѝ ГЕРБ нямат самочувствието, че са спечелили изборите, а победата ще бъде валидна, ако се излъчи стабилно управление.

"Обществото желае да скъса с корупцията"

Кирил Петков от коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" от своя страна очерта няколко основни задачи, по които формацията е готова да работи конструктивно с евентуално правителство, излъчено с първия мандат.

А ако такова правителство не бъде сформирано, това ще са приоритетите на кабинета, който ПП-ДБ ще предложи.

Първият от тях, който Петков спомена беше защитата на българското земеделие. Освен това той изброи влизането в Шенген, приемането на еврото, борбата с корупцията и приемането на държавен бюджет с 3% дефицит.

Съпредседателят на коалиция "ПП-ДБ" Кирил Петков
Съпредседателят на коалиция "ПП-ДБ" Кирил Петков

"Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички осъзнаваме колко пагубно ще бъде за страната ни да бъде отделена от Румъния", каза Петко и призова за приемане на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост, така че присъединяването да стане възможно.

"Цялото българско общество желае да скъса с корупцията", каза още Петков.

Той определи като приоритет и борбата с домашното насилие.

"Възраждане" е готова да предложи правителство

От трибуната лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че партията му е готова да предложи правителство.

"Готови сме да предложим правителство и национален бюджет", каза той.

По думите му такъв кабинет би се водил от петте приоритета на партията, които включват запазване на запазване на българския лев, предоговаряне на отношенията с Европейския съюз и недопускане на включване на България в конфликта между Русия и Украйна.

В речта си Костадинов многократно говори и за "колониален режим" и обвини "знайни и незнайни анализатори, политолози, политици, наблюдатели" в провеждането на кампания срещу партията му.

ДПС призова за кабинет със срок на действие

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна призова за редовен кабинет, който обаче да има ясен срок на действие. Този кабинет трябва да подготви и местните избори, а това не трябва да бъде поставяно под риск, каза Карадайъ.

По думите му избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, смятат, че нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно.

"Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят", каза Карадайъ.

Приоритетите на БСП: бюджет, Шенген, неутралитет

Председателката на БСП Корнелия Нинова изброи приоритетите на своята партия, сред които приемането на националния бюджет, борба с корупцията и съдебна реформа, Шенген и запазването на "неутралитета" на България, без подкрепа за нападнатата от Русия Украйна.

Тя се обърна и директно към президента Румен Радев, когото обвини за липсата на бюджет за 2023 г.

"Г-н президент, направихте голяма грешка, като отказахте да внесете бюджет за 2023 г. Не ни чухте, сега ще чуете г-н Борисов, който казва: "Подкрепете ме за редовен кабинет или няма бюджет", каза Нинова.

По думите ѝ отговорността за излизане от политическата криза е на ГЕРБ, но от страна на БСП може да се разчита на разума, диалогичността и грижата за хората.

ИТН ще взима "практични решения"

От името на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев каза, че партията му ще подкрепя всяко действие, което е от полза на гражданите. По думите му за ИТН най-важни са следните задачи: максимално бързото приемане на България в Шенген и еврозоната, както и законите по Плана за възстановяване.

"Това сега е най-важното, а не емоциите, обидата, фантазиите и неизпълнените желания. Затова от ИТН ще взимаме практични решения", каза той.

Първото заседание на новото НС се провежда, след като в понеделник президентът Румен Радев го свика с указ. Изборите за 49-ти парламент се проведоха на 2 април.

В новия парламент ГЕРБ-СДС има 69 депутати. Втората политическа сила „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) има общо 64 народни представители, "Възраждане" - 37, ДПС - 36, БСП - 23 и "Има такъв народ“ (ИТН) - 11.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG