Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп получи 34 обвинения, пледира "невинен" и напусна сградата на съда в Манхатън 


Доналд Тръмп слуша заедно с адвокатите си предявяването на общо 34 обвинения срещу него от съда в Манхатън, Ню Йорк.
Доналд Тръмп слуша заедно с адвокатите си предявяването на общо 34 обвинения срещу него от съда в Манхатън, Ню Йорк.

Бившият американски президент Доналд Тръмп получи общо 34 наказателни обвинения, по които пледира "невинен", предаде Ройтерс във вторник вечерта.

За първи път в историята на Съединените щати държавен глава се изправя пред съда в качеството си на обвиняем.

76-годишният Тръмп се появи в сградата на съда в Манхатън, Ню Йорк, във вторник вечерта българско време, след което беше задържан за около 40 минути.

Решението да му бъдат повдигнати обвинения беше взето от голямо жури на съда през миналата седмица. Става въпрос за дело за плащане на подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс в замяна на нейното мълчание за техен сексуален акт.

Тръмп беше посрещнат от два протеста от негови противници и поддръжници, събрали се в района на сграда на съда. Той нямаше възможност да направи изявление по време на процедурата по повдигане на обвинения.

Множеството, събрало се пред сградата на съда в Манхатън, Ню Йорк.
Множеството, събрало се пред сградата на съда в Манхатън, Ню Йорк.

Според местното законодателство те могат да доведат до общо 136 години затвор, но реалната присъда на Тръмп, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-малка, отбелязва Ройтерс.

Процедурата включваше сваляне на пръстови отпечатъци от бившия президент и регистрирането му като обвиняем в престъпление. По време на предявяването на конкретните обвинения в съдебната зала не бяха допуснати журналисти, а само няколко фотографа.

Адвокати на Тръмп са Джо Такопина, Сюзън Нечълис и Тод Бланш. След предявяването на обвиненията му той беше пуснат на свобода и замина обратно за дома си във Флорида.

Преди да пристигне в сградата на съда, Тръмп написа в собствената си социална медия “Трут сошъл”, че случващото се с него “изглежда толкова сюрреалистично”.

Разследването срещу него се развива на фона на обявеното от него решение да се състезава в първичните избори за номинация от Републиканската партия за президентския вот през 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG