Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той промени посоката на историята." Светът реагира на смъртта на Горбачов


Михаил Горбачов на 7 ноември 1989 г.
Михаил Горбачов на 7 ноември 1989 г.

Държавни лидери и политици по света реагираха на новината за смъртта на Михаил Горбачов, последният лидер на СССР, който отвори страната към външния свят по времето на Перестройката.

Горбачов почина на 91-годишна възраст във вторник, 30 август, след “сериозно и продължително боледуване”, съобщи Централната клинична болница в Москва.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов “рядко срещан лидер - такъв с въображение да види, че е възможно различно бъдеще, и със смелост да рискува цялата си кариера, за да го постигне.”

“Резултатът беше по-безопасен свят и повече свобода за милиони хора”, добави Байдън в изявление.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че Горбачов “промени посоката на историята”.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че светът “няма да забрави” наследството на Горбачов.

“Той беше уважаван лидер, който изигра ключова роля за прекратяването на Студената война и свалянето на Желязната завеса и отвори пътя за свободна Европа”, добави Фон дер Лайен.

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече Горбачов “човек на мира”, чиято политика “проправи път към свободата” за руснаците.

“Неговият ангажимент към мира в Европа промени нашата обща история”, написа Макрон.

Британският премиер Борис Джонсън написа, че дейността на Горбачов е “пример”.

“Във времената на агресията на Путин срещу Украйна, неговата [на Горбачов] неуморна отдаденост към отварянето на съветското общество остава пример за всички нас”, добави Джонсън.

В Русия новината за смъртта на Горбачов провокира политици да критикуват дейността му.

Депутатът от долната камара на руския парламент Олег Морозов от партията на президента Владимир Путин нарече Горбачов един от създателите на нов световен ред, който според него е “несправедлив” спрямо Русия. Морозов описа руската военна агресия срещу Украйна като опит да се промени този световен ред.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков изрази от името на Кремъл съболезнования за смъртта на Горбачов. Той не каза каква церемония в памет на последния лидер на СССР ще бъде проведена.

През 1985 г. Михаил Горбачов става най-младият генерален секретар на комунистическата партия на СССР. Той отпуска държавния контрол върху медиите, дава частична свобода на предприемачеството, освобождава много политически затворници и изгнаници. Той затопля отношенията със САЩ и Западна Европа, съкращава ядрения арсенал, извежда войските от Афганистан.

Тези действия впоследствие водят до възникване на парламентаризма в страната му, падане на Берлинската стена, сваляне на комунистическите диктатури в Източна Европа и до разпускане на СССР.

През 1990 г. Горбачов получава Нобеловата награда за мир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG