Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания връчи на Зеленски награда "Чърчил" за лидерство


Володимир Зеленски се включи онлайн в церемонията, на която Борис Джонсън символично му връзи наградата
Володимир Зеленски се включи онлайн в церемонията, на която Борис Джонсън символично му връзи наградата

Украинският президент Володимир Зеленски получи награда на името на Уинстън Чърчил за лидерство. Отличието му беше връчено от британския премиерв оставка Борис Джонсън във вторник.

Повод за наградата е ролята на Зеленски от началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

“В този момент на върховна криза, вие бяхте изправен пред изпитание за лидерството, което беше толкова тежко, колкото предизвикателството пред Чърчил през 1940 г.”, каза Борис Джонсън по време на церемонията, в която Зеленски се включи онлайн.

Уинстън Чърчил става премиер на Великобритания през 1940 г. и остава на този пост до края на Втората световна война и победата на Съюзниците.

Володимир Зеленски е президент на Украйна от 2019 г. и беше на този пост, когато Русия започна война срещу страната. Той отказа да бъде евакуиран със семесйтвото си и до момента е в Киев. От начлото на войната той настоява за повече военна помощ от Запада за Украйна.

Зеленски участва чрез видео вързка в церемонията, на която присъстваха потомци на Чърчил, украинският посланик в Лондон и украински военни, които се обучават във Великобритания.

Украинският премиер благодари на Борис Джонсън и на Великобритания за подкрепата и помощта, изпратена на Украйна от началото на войната. Той каза, че отличието принадлежи на десетките хиляди украинци, които участват в битките срещу руската армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG