Връзки за достъпност

Извънредни новини
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар
Воронежката област на Русия е честа цел на украински удари. През юни експлозия в депо за гориво предизвика пожар

Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна и Русия се атакуват с дронове;

  • Киев е изстрелял първата произведена в Украйна балистична ракета, каза Зеленски;

  • Русия нанесе нови удари над Украйна и повреди важни енергийни обекти;

  • С над 100 ракети и 100 дрона. Русия атакува повече от половината украински региони;

  • Украйна контролира още две населени места в Курска област, каза Зеленски.

12:25 30.11.2023

Русия загуби седми генерал в Украйна. Москва не потвърждава 

Още един генерал от руската армия е починал в Украйна, според съобщения на украински и руски медии в сряда. Руският генерал-майор Владимир Завадски е починал на 28 ноември, потвърждава и организация на възпитаници на неговото военно училище.

Руската изследователска група Conflict Intelligence Team също потвърди смъртта на Завадски, позовавайки се на руски военни източници. Руското министерство на отбраната не е потвърдило смъртта му.

Руският сайт Important Stories казва, че Завадски е седмият руски генерал, чиято смърт във войната в Украйна е потвърдена от руски източници. Според онлайн изданието общо 12 руски генерали са били убити във войната досега, но е потвърдена смъртта на седем от тях.

Преди Завадски, последният загинал руски генерал беше Олег Цоков, за когото се твърди, че е убит по време на нападение срещу командния пункт на 58-ма армия в контролирания от Русия град Бердянск.

08:44 30.11.2023

Зеленски посети Одеса. Русия атакува областта с дронове 

Украинският президент Володимир Зеленски посети в сряда южния регион Одеса, който е редовна мишена за руски удари, насочени към пристанищните му съоръжения, критични за износа на храни.

Той връчи на войници медали и награди за храброст и се срещна с цивилните власти в Одеса и други южни региони, за да обсъдят възстановяването на щетите от тежкия снеговалеж и лошото време в последните дни.

Междувременно руската армия атакува Одеската област с дронове, идващи от Черно море. Предупреждения за руски атаки с дронове имаше и в Черноморск, Измаил, Белгород, Днестровски и Рени.

18:16 29.11.2023

Путин няма да сключи мир в Украйна преди изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да разбере резултатите от изборите в САЩ през 2024 г. Това твърди високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ.

18:15 29.11.2023

Трима загинали след руска атака в Източна Украйна

Руска атака в района на североизточния украински град Суми взе три цивилни жертви. Сред тях има и седемгодишно момиче, съобщиха властите в Киев.

11:27 28.11.2023

Русия обстрелва Кривой Рог и Никопол

През нощта руските войски са изстреляли ракета по украинския град Кривой Рог, съобщи началникът на военната администрация на града Евгений Ситниченко.

"През нощта руснаците са изстреляли ракета по територията на Криворожкия район, а именно град Кривой Рог. Всички подробности за извънредната ситуация се установяват. В останалата част на Кривой Рог всичко е спокойно. Цялата критична и социална инфраструктура функционира нормално", каза Ситниченко в Телеграм.

Руската армия обстрелва с тежка артилерия и община Марханец в Никополска област, съобщи военното управление на Днепър. Никой не е бил убит или ранен. По-рано в понеделник руски войски отново обстрелваха Никополски район в Днепропетровска област, като според властите е ранена цивилна жена.

17:15 27.11.2023

Украйна си е върнала половината от завзетите територии, твърди Столтенберг

Украйна е успяла да си върне половината от завзетите от Русия територии след началото на войната. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди предстоящата среща на външните министри на членовете на Алианса.

Той каза още, че украинската армия нанася значителни поражение на руските войски. По думите му ситуацията на фронта е „изненадващо сложно, особено на изток“.

„Украйна решава кои са приемливите пътища за край на войната. Нашата отговорност е да подкрепяме Украйна да освободи възможно най-много земя, да бъде във възможно най-добра позиция, когато и ако започнат преговори“, каза още генералният секретар на НАТО.

Той добави, че в Брюксел ще пристигне и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба за първото заседание на новият формат Съвета НАТО-Украйна.

09:28 27.11.2023

Руските сили атакуваха Днепропетровск и Херсон, един човек е ранен

В неделя вечерта руските войски нанесоха удар в Никополския район на Днепропетровска област, съобщи местното военно управление. Тежка артилерия е насочена към района, няма загинали и ранени. В същото време Херсонска област руската армия е извършила 56 обстрела, а по самия Херсон са били изстреляни 16 снаряда. Има ранен човек.

От началото на непровокираната си пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Русия редовно атакува украински населени места с различни видове оръжия. Москва, въпреки доказателствата и показанията, отрича да е обстрелвала цивилни.

16:35 26.11.2023

В руската армия вече има недостиг на ключови оръжейни системи, съобщи Лондон

Войната на Русия срещу Украйна води до недостиг на ключови руски оръжейни системи, показват актуални данни на британските разузнавателни служби.

"Извънредните движения на руския въздушен транспорт през ноември 2023 г. подсказват, че Русия вероятно е преместила стратегически системи за противовъздушна отбрана от ексклава си Калининград на Балтийско море, за да компенсира претърпените наскоро загуби на украинския фронт", съобщи в неделя Министерството на отбраната в Лондон. Това става след нарастване на загубите на системи за противовъздушна отбрана SA-21 в окупирани от Русия части на Украйна в края на октомври 2023 г., уточниха от ведомството.

Кремъл смята Калининград - най-западният аванпост на Русия, граничещ от три страни с държави от НАТО - за един от най-стратегически чувствителните си райони. Фактът, че руското министерство на отбраната "изглежда готово да поеме допълнителен риск тук, подчертава претоварването, което войната налага на някои от ключовите, съвременни способности на Русия", допълва Лондон.

Кремъл многократно оправдава войната с аргумента, че целта е да попречи насъседна Украйна да се присъедини към НАТО.

10:27 26.11.2023

Русия съобщава за атака с най-малко 20 дрона срещу Москва и други градове

Най-малко 20 безпилотни самолети са свалени над централните райони на Русия в неделя вечер, съобщи руското Министерство на отбраната, което уточни, че са атакувани Московска, Тулска, Калужска, Смоленска и Брянска област.

Това се случва, след като Русия нанесе най-големия удар от началото на войната, която води в Украйна, като предишната нощ атакува само Киев с 60 дрона.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че целта на дроновете, които по думите му са украински, е била Москва. Летищата Домодедово и Внуково в столицата преустановиха работа за известно време. По думите му безпилотните апарати са били свалени от други такива или от ПВО.

В Тула безпилотен самолет се е врязал в жилищна сграда, като е повредил балкон и е счупил няколко стъкла. Трима души са получили порезни рани от стъклените парчета. Според Телеграм канала Shot са били евакуирани 60 жители на входа, в който се намира засегнатият апартамент. Те са били настанени в хотел и детска градина.

Руското министерство на отбраната нарече набезите на дроновете "опит на киевския режим да извърши терористична атака". Украинската страна не коментира събитията.

18:02 25.11.2023

ЕК дава 50 млн. евро за ремонт на украинските пристанища

Европейската комисия ще предостави 50 млн. евро на Киев за ремонт и модернизация на инфраструктурата на украинските пристанища.

"Подобрените пристанищни мощности ще ускорят износа на храни и други стоки, които Украйна доставя на световните пазари", пише председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо до украинския президент Володимир Зеленски.

По думите ѝ с течение на времето тези инвестиции трябва да позволят на пристанищата на Украйна да се върнат към експортните количества, които са били налице преди войната.

Новината идва в момент, когато в Киев се провежда международна среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност. Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. Откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., която включваше военноморска блокада на украинските черноморски пристанища, Украйна полага огромни усилия за да изнася продуктите си на пазарите. Освен това Русия многократно е атукувала пристанищната инфраструктура.

10:47 25.11.2023

Украинското нападение срещу Кримския мост през юли е "преобърнало" руските морски операции и Москва е била принудена да прибегне до фериботи за пренасяне на оръжия, каза ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Василий Малюк, цитиран от Ройтерс.

"Разрушихме мита за руската непобедимост. Страната е фалшива. Мостът е обречен. Предстоят ни много изненади, не само Кримският мост", каза още той.

08:21 25.11.2023

"Най-големият". Русия нанесе удар с 60 дрона по Киев, има ранени и затрупани хора

Най-малко петима души, сред които 11-годишно дете, са ранени в Киев при руска атака с рекорден брой дронове призори на 25 ноември, съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Ръководителят на градската военна администрация Михайло Шаманов допълни, че „този удар беше най-големият от началото на пълномащабното нахлуване на Русия“.

Към цели в града са изстреляни около 60 дрона от общо 75 над страната. Жители и медии съобщават, че атаката е продължила около шест часа, през които са се чували експлозии. Eдин от електропроводите е изключен и без ток са останали 77 жилищни сгради и 120 институции.

По-рано Кличко съобщи в Телеграм, че в един от жилищните блокове, повредени от падащи отломки от свалени с ПВО дронове, спасители работят по изваждането на две жени от развалините. Станали са няколко пожара, включително в детска градина. Според местните власти нападението е извършено с произведени в Иран дронове камикадзе "Шахед".

Eдна от повредените жилищни сгради
Eдна от повредените жилищни сгради

По-късно президентът Володимир Зеленски коментира, че руските сили са извършили "съзнателен терор" заради деня в памет на жертвите на Гладомора ( масов глад в Съветска Украйна през 1932-1933 г., признат за геноцид от Европарламента), който беше отбелязан на 24 ноември. "Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", написа той в Телеграм и X.

Засега няма коментар от руската страна.

11:36 24.11.2023

"Всичко е много тежко". Русия засилва атаките срещу Авдиивка

Съпротивата в разположения край Донецк опустошен град Авдиивка продължава да отбива всекидневните руски атаки. През последната седмица са били евакуирани още 102-ма цивилни, съобщи Виталий Барабаш, ръководител на местната военна администрация.

По думите му в последните дни руската армия е предприела "най-ожесточените" атаки срещу града, в който са останали по-малко от 1400 души. Преди войната населението му е възлизало на около 32 000.

"По принцип нищо не се е променило. Всичко е много тежко. Що се отнася до града, на ден има средно между 8 и 6 и дори 18 въздушни атаки. Понякога достигат 30. Нямаме време да ги броим", разказа Барабаш. "Доволен съм, че отбранителната линия се държи вече месец и половина. По нея няма пробиви, независимо от твърденията им."

"Те смениха тактиката". Как Украйна се справя с руските атаки срещу Авдиивка
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

08:17 24.11.2023

Четирима души загинаха в отделни руски атаки над Херсонска област

Русия нанесе нов артилерийски обстрел на Херсонска област, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко в четвъртък.

При удар над село Чернобаевка в областта са загинали трима души, а петима са ранени.

По думите на Клименко атаката е нанесла щети и на повече от 60 жилищни сгради и търговски обекти.

По-рано същия ден местните власти съобщиха за друг удар над Херсонска област. Според информацията руските войски са надападнали с дрон велосипедист в Берислав, който е загинал.

08:44 23.11.2023

Украйна води "тежка отбрана" на източния фронт, каза Зеленски

Украинските войски са изправени пред тежки отбранителни операции в някои части на източния фронт на фона продължаващото настъпление на Украйна на юг. Това стана ясно от думите на украинския президент Володимир Зеленски, цитирани от Ройтерс. "Тежко време, тежка отбрана на фронтовете [по посока] Лиман, Бахмут, Донецк и Авдиивка. Настъпателни действия на юг", написа Зеленски в Телеграм.

Снегът и минусовите температури, които достигнаха до -5 градуса по Целзий в сряда, могат допълнително да усложнят операциите на бойното поле, където сраженията преминават към нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки, отбелязва Ройтерс.

Руските войски "значително увеличиха" нападенията и въздушните удари, написа ръководителят на военното командване "Таврия" Олександър Тарнавски в Телеграм. "Нашите защитници непоколебимо задържат отбраната по посока на Авдиивка"добави той. По негови думи украинските сили продължават с настъплението на югоизточния фронт по посока Мелитопол.

Генералният щаб на украинските въоръжение сили съобщи в сряда, че войските удържат позициите си на предмостията, подсигурени на източния бряг на река Днепър, който беше окупиран от руските сили още в първите дни на инвазията.

09:25 22.11.2023

Най-малко 10 000 са загиналите цивилни в Украйна, твърди ООН

Повече от 10 000 цивилни са били убити в Украйна след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Това съобщиха офиса на Върховния комисар за правата на човека на ООН.

От службата на ООН, която има представители на множество места в Украйна, казват още, че реалният брой на загиналите цивилни е „значително по-висок“ от официално представения.

От ООН съобщават още, че в последните месеци най-големият процент от загиналите са такива хора, които живеят много далеч от бойното поле.

13:56 21.11.2023

Украйна форсира Днепър и създава плацдарм за атака към Крим. Какво знаем до момента

Украинските морски пехотинци са успели да се закрепят на левия бряг на Днепър. Това означава, че те вече създават плацдарм за настъпление към Крим. Има и още една хипотеза: че това е операция за отвличане на вниманието, за да се предизвика Русия да прехвърли към Днепър свои части от други райони.

11:44 21.11.2023

САЩ обявиха нов пакет от оръжия за Украйна за 100 млн. долара

САЩ обявиха нов пакет от оръжия и оборудване за Украйна за 100 млн. долара. Пакетът включва ракети MANPADS за противовъздушна отбрана; системи за изстрелване на ракети M142 HIMARS; боеприпаси за HIMARS; 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски боеприпаси; противотанкови оръжия Javelin, TOW и AT-4; патрони за стрелково оръжие; противопехотни мини Claymore, както и резервни части, спомагателно оборудване, услуги, обучение и транспорт.

Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен отбелязва в прессъобщението, че е изключително важно Конгресът да предприеме действия в подкрепа на Украйна, като приеме искането на президента Джо Байдън за допълнително финансиране. То не бе одобрено от Конгреса, който е доминиран от републиканците.

Докато Русия не прекрати агресивната си война, Съединените щати и коалицията от повече от 50 държави, която сме изградили, ще продължат да подкрепят Украйна, декларира още Блинкен.

16:14 20.11.2023

След обстрел енергийната инфраструктура в три области в Украйна е повредена

Енергийната инфраструктура в Харковска, Запорожка и Черниговска област е повредена след руски обстрел в понеделник. Това съобщи Министерството на енергетиката на Украйна.

Заради военните действия в региона на Харков повече от 17600 потребители остават без електричество. В Черниговска област останалите без електричество са повече от 900 души.

От Министерството на енергетиката допълват, че в Днепропетровска област поради технологични причини без електричество са останали почти 80000 човека. Сутринта повече от 16500 абонати са били без електричество, като възстановителните работи продължават. Също така, в резултат на военни действия в региона са били изключени почти 1000 потребители.

През есента на 2022 г. руските военни също започнаха да обстрелват критичната енергийна инфраструктура на Украйна , което доведе до недостиг на производство на електроенергия и проблеми с разпределението между регионите.

През 2023 г. Русия намали интензивността на атаките и украинските енергийни компании успяха да възстановят електрозахранването до голяма степен , а също така помогнаха за възстановяване на баланса на вноса на електроенергия.

17:37 19.11.2023

Тригодишно момиче и две жени са ранени след руски обстрел в Херсон

В следствие на руски обстрел на украинския град Херсон в неделя са ранени дете и две жени, съобщи Роман Мрочко, началник на военната администрация на града. Едната от жените е в тежко състояние.

"В болница е настанено и тригодишно момиченце с травма от минен взрив и рани от шрапнели. Състоянието му се оценява като умерено", пише той в Телеграм. Добавя, че в града има и пострадали къщи.

Руските войски всекидневно обстрелват отвоюваната от Украйна част на Херсонска област, включително областния център. Въпреки доказателствата и свидетелските показания Москва отрича да е стреляла срещу цивилни граждани от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Заредете още

XS
SM
MD
LG