Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

17:31 19.11.2023

Украинският анализатор в областта на отбраната и офицер от запаса Роман Свитан каза пред рускоезичната телевизия на Радио Свободна Европа "Настоящее время", че украинските сили са установили позиции на три или четири места на контролирания от Русия източен бряг на Днепър.

10:30 19.11.2023

Украйна е свалила 15 от 20 руски дрона през нощта

През нощта срещу неделя руските войски атакуваха Украйна с дронове. Според командването на украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили 15 от 20-те дрона в Киевска, Черниговска и Полтавска област.

Началникът на Киевската градска военна администрация Сергий Попко каза, че през нощта над Киев и в покрайнините му са унищожени около десетина дрона. "Според текущата информация в града няма жертви или критични щети", написа той в Телеграм. По думите му дроновете са атакували Киев на вълни от различни посоки, като постоянно са променяли векторите си.

По-късно ръководителят на Киевската областна военна администрация Руслан Кравченко съобщи, че дрон е поразил инфраструктурен обект. Няма пострадали, пожарът е потушен.

Руските военни редовно обстрелват украински градове с артилерия, ракетни системи за залпов огън, ракети и дронове. Въпреки доказателствата и свидетелските показания Москва отрича да е обстрелвала цивилни граждани от началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

10:54 18.11.2023

Украйна съобщи, че е свалила 29 от 38 руски дрона през нощта

Украинските военновъздушни сили съобщиха за унищожаването на 29 дрона, изстреляни от руската армия срещу Украйна през нощта срещу събота. В изявлението се казва, че атаките са били в северно и югоизточно направление - над Курска и Приморско-Ахтарска област. Изстреляни са били общо 38 дрона "Шахед" на няколко вълни в различни региони на Украйна.

Има разрушения в Одеска област, поразено е съоръжение от енергийната инфраструктура. Един цивилен служител е ранен и е настанен в болница.

През цялата нощ в украинската столица Киев и редица други региони бяха обявени въздушни тревоги. Данните за регионите се актуализират.

Руските военни редовно обстрелват украински градове с артилерия, ракетни системи за залпов огън, ракети и дронове. Въпреки доказателствата и свидетелските показания Москва отрича да е обстрелвала цивилни граждани от началото на пълномащабната ѝ инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

17:21 17.11.2023

Русия готви преврат в Украйна с цел да свали Зеленски от власт, твърди той

Украинският президент Володимир Зеленски каза, цитиран от Укринформ, че Москва иска да посее разделение в украинското общество и да създаде хаос в Украйна, за да го свали от поста му.

"Разузнаването ни разполага с информация, която споделиха с нас и наши партньори", каза Зеленски. По негови думи става въпрос за дезинформационен план, наречен от Русия "Майдан 3" - препратка към централния площад в Киев, който беше епицентърът на революциите от 2004 и 2014 година. При втората от тези две революции беше свален проруският президент Виктор Янукович, припомня Укринформ.

"Майданът за тях значи преврат, така че е ясно какво ще се цели с тази операция", каза Зеленски. Той отхвърля идеята за преговори с руския президент Владимир Путин и казва, че украинското правителство няма да се смири с проекти за замразяване на войната.

Според секретаря на украинския Национален съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) иска да стартира проруски политически проект в Украйна.

17:12 17.11.2023

Украински морски пехотинци и други части са успели дa се установят на левия бряг на река Днепър и да подсигурят няколко плацдарма за бъдещи атаки, съобщи в петък командването на Морската пехота на Украйна във Фейсбук.

18:51 16.11.2023

Дейвид Камерън отиде в Киев и подкрепи Украйна в първата си визита като външен министър

Подкрепата на Великобритания за Украйна ще бъде "не само тази и следващата година, но и докогато е необходимо". Това каза новият външен министър на Великобритания Дейвид Камерън на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.

Новината за посещението на Камерън идва на фона на разгара на войната в Газа, която може да отклони вниманието на света от продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

10:23 16.11.2023

Украйна не може да си позволи патова ситуация във войната, смята Зеленски

Украйна не може да си позволи патова ситуация във войната срещу Русия. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в сряда пред журналисти в Киев.

"Ако искаме да сложим край на войната, трябва да я прекратим. Да приключим с уважение, така че целият свят да знае, че този, който е дошъл, заловил и убил, е отговорен", каза той.

Зеленски смята, че ако войната се превърне в патова, следващите поколения украинци ще трябва да воюват отново, защото Русия "ще дойде пак, ако не бъде поставена намясто".

Коментарите на Зеленски идват две седмици след като генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските военни сили, каза пред The Economist, че войната е "достигнала технологично ниво, което ни поставя в патова ситуация".

18:11 15.11.2023

"Крим е украинска земя". Активисти издигнаха знамето на Украйна на планината Бойка

Активисти на съпротивителното движение "Жълта лента" издигнаха украинското знаме на планината Бойка на окупирания Кримски полуостров. Той беше незаконно анексиран от Русия още през 2014 година, а след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. е под руски контрол.

"С това действие искаме да направим още едно напомняне, че Крим е украинска земя", написаха от организацията в социалните мрежи и обявиха, че ще продължат безсрочния си протест толкова дълго, колкото е необходимо.

"Днес знамето на Украйна се вее над планина в Крим, а скоро ще го видим над всички административни сгради на полуострова, защото Крим е Украйна", написаха още от "Жълта лента".

След началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, активисти на общественото движението разпространяват украински символи. В Деня на националния флаг на Украйна - 23 август, в интернет се появи снимка на мъж със синьо-жълт флаг, съобщава Крим. реалии.

11:16 15.11.2023

Украинският президент Володимир Зеленски каза в нощното си видеообръшение , че защитата на разрушения източен град Авдиивка е ключова, тъй като там вече има тежки загуби на руските сили и се очаква това да влоши цялостния ход на войната за Москва.

В същото време началникът на щаба на Зеленски Андрий Ермак каза за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим.

09:12 15.11.2023

Вход на жилищна сграда е срутен при руски обстрел в Донецка област. Има жертви и ранени

Цял вход на 4-етажна жилищна сграда в украинския град Селидове, Донецка област, е срутен при руски обстрел в нощта срещу сряда, съобщи в Телеграм министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко. По негови данни една жена е загинала, а вероятно още двама души се смятат за затрупани под развалините.

На мястото на обстрела екипи на Спешна помощ съвместно с полицията са спасили ранени мъж и жена, които са откарани в лечебно заведение. Спасителите са помогнали и на трима души, сред които и дете, да излязат от най-силно поразения апартамент на 4-ия етаж. Тялото на починала жена обаче е открито под отломките.

Според украинските власти при атаката е използвана ракета C-300. Русия не е коментирала случилото се.

В същото време в околностите на Запорожие в сряда сутрин руските сили са нанесли три ракетни удара по гражданска инфраструктура, съобщи регионалното военно управление. Един човек е загинал, а 7 са ранени. Пострадали са няколко жилищни сгради и две коли.

15:17 14.11.2023

ЕС няма да успее да достави на Украйна обещаните 1 млн. снаряда до 2024 г.

Европейският съюз (ЕС) няма да успее да изпълни целта си да достави на Украйна 1 милион боеприпаси до март 2024 г. Това каза във вторник министърът на отбраната на Германия Борис Писториус.

ЕС си определи тази цел в отговор на спешната нужда на Украйна от 155-милиметрови артилерийски снаряди. Боеприпасите се превърнаха в ключов елемент в отбраната ѝ срещу Русия.

„Не обещах 1 милион патрона и това беше нарочно. Правилният въпрос, който трябва да бъде зададен, е дали 1 милион изобщо някога са били реалистична цел“, каза Борис Писториус пред репортери във вторник.

„Имаше гласове, които предупреждаваха: „По-добре внимавайте, 1 милион се казва лесно, парите са налични, (но) продукцията трябва да е налице“. Тези предупредителни гласове доказаха, че са били прави точно сега, за съжаление“, добави той.

Коментарите на Писториус са първото публично признание от високопоставен европейски министър, че целта няма да бъде постигната, въпреки че дипломати и военни лица неофициално изразяват скептицизъм от месеци.

09:12 14.11.2023

Руски обстрел по Херсон засегна болница и жилища. Има жертви и ранени 

Трима цивилни са загинали, а поне 12 души са били ранени при руски обстрел по южния украински град Херсон, засегнал болница и жилищни сгради, съобщи областният управител Олександър Прокудин, цитиран от Ройтерс.

"Осем превозни средства, включително линейка, административна сграда, болница и най-малко 15 жилищни сгради са унищожени или повредени", каза Прокудин.

В друго съобщение областният управител заяви, че по-рано днес е стреляно по лека кола в херсонско предградие, при което е загинал един човек, а двумесечно бебе и неговата майка са ранени. Ройтерс отбелязва, че не може да провери изнесените данни чрез независим източник.

В края на миналата година руските войски напуснаха Херсон и западния бряг на река Днепър в тази област, но сега редовно обстрелват тези райони от позиции на източния бряг.

18:01 13.11.2023

Украинец е осъден на доживотен затвор за подпомагане на руски удар над Харков

Украински гражданин, обвинен, че е подпомогнал руските въоръжени сили да ударят град Харков, беше осъден на доживотен затвор. За това съобщи пресслужбата на главния прокурор на Украйна, цитирана от Радио Свобода в понеделник.

Мъжът беше обвинен за участието си в нанасянето на руски ракетни удари по Харковската областна администрация и други обекти в града в първите дни от войната през 2022 г. При въпросните удари загинаха повече от 30 души.

Съдът го призна за виновен по обвинение в държавна измяна и незаконно притежание на огнестрелни оръжия. Друго обвинение срещу мъжа е за разпространение на материали, които оправдават действията на Русия срещу Украйна.

Според разследващите мъжът освен това е събирал информация за украинските въоръжени сили и инфраструктурата в Харков, която после е предавал на руската армия чрез забранена социална платформа.

15:30 13.11.2023

Руските държавни информационни агенции РИА „Новости“ и ТАСС съобщиха в понеделник новина за прегрупиране и изтегляне на руски войски в Южна Украйна, който веднага след това сами опровергаха.

08:35 13.11.2023

Щаб на руските сили е взривен в Мелитопол. Зеленски предупреди за тежка зима

Украински бойци от “местната съпротива” са взривили щаб на руските сили в окупирания град Мелитопол, ликвидирайки поне трима офицери, съобщи украинското разузнаване.

Според непотвърдената от друг източник информация атаката е била извършена “по време на съвещание на офицери” от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Националната гвардия на Русия.

Руските сили продължават натиска си на изток и юг в опит да си върнат контрола над земи около опустошените градове Бахмут и Авдиивка.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди сънародниците си, че ги очаква още една тежка зима и изрази благодарност към западните си партньори за предоставените на Украйна системи за противовъздушна отбрана.

15:36 12.11.2023

Близо 5 милиона души са вътрешно разселени в Украйна

По официални данни около 5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат домовете си и да се преместят в други части на страната вследствие на руски атаки, съобщи в неделя ДПА, цитирайки украинската вицепремиерка, отговаряща за въпросите за бежанците, Ирина Верешчук.

Пред украинската държавна телевизия тя каза, че са регистрирани 4,9 млн. вътрешно разселени лица в Украйна. От тях около 3,6 млн. души са били разселени в пределите на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., каза тя.

Преди инвазията, в резултат на дългогодишните боеве в Донбас в Източна Украйна, от 2014 г. насам вече са били вътрешно разселени над 1 млн. души.

Напоследък няма значително движение на хора, каза Верешчук, като добави, че някои евакуирани са се върнали по домовете си в периода август-ноември. По последни данни на ООН около 6,2 млн. украинци са избягали в чужбина временно или за постоянно.
Преди началото на войната през 2022 г. населението на Украйна е било около 41,4 млн. души.

11:20 12.11.2023

Украйна има достатъчно енергийни ресурси за зимата, каза енергийният министър

Украйна разполага с достатъчно енергийни ресурси, за да изкара зимата, каза в неделя украинският министър на енергетиката Херман Халушченко, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че при руски атаки може да бъдат повредени мрежите за доставки на електроенергия. "Разполагаме с достатъчно енергийни ресурси, в това отношение се чувстваме спокойни. Въпросът е доколко бъдещите атаки могат да повлияят на доставките", добави той.

През последните няколко седмици Русия е атакувала украинската енергийна инфраструктурата 60 пъти, съобщи Киев в сряда. Това засили опасенията, че Москва може би вече е започнала да взема под прицел електропреносната мрежа на страната за втора поредна зима.

Миналата зима хиляди руски безпилотни самолети и ракети поразиха украинската енергийна инфраструктура, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването.
Халушченко каза, че Украйна очаква Русия да възобнови тази тактика, след като температурите паднат и се задържат под нула градуса по Целзий.

11:13 11.11.2023

Киев е под въздушна атака. Чуват се взривове

Киев стана обект на въздушна атака сутринта в събота и се чуха силни експлозии, съобщи кметът Виталий Кличко. За момента няма информация за жертви и щети, предаде Ройтерс.

Това е първа атака срещу Киев от края на септември насам. „Силни експлозии се чуха на левия бряг (на река Днепър) в столицата“, написа Кличко в Телеграм. Въздушна тревога за Киев и околния регион беше обявена минути преди да се чуят експлозиите. Градските власти призоваха хората да останат в бомбоубежищата.

По-късно Киев съобщи, че украинските сили са свалили около две трети от общо 31 бойни дрона, изстреляни от Русия през нощта, главно над райони по фронтовата линия, но и срещу столицата, предаде Франс прес.

„19 бойни дрона "Шахед 136/131" бяха унищожени. Руските окупатори изпратиха по-голямата част от бойните дронове към райони по фронтовата линия“, съобщиха украинските Военновъздушни сили, като добавиха, че Русия е използвала и няколко ракети.

12:43 10.11.2023

Два руски десантни катера са ударени в Крим, съобщава Украйна

Руски високоскоростни десантни катери са били ударени в анексирания от Русия украински полуостров Крим в петък вечерта, съобщи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в Киев. То публикува видеозапис на една от лодките, за която се твърди, че е ударена от морски дрон.

Според украински медии, които се позовават на разузнавателно управление, при атаката са поразени два катера "Серна". Твърди се, че на борда им е имало екипаж и бронирани превозни средства.

Нападението срещу руските катери край село Черноморск в западната част на Крим беше потвърдено и от руския канал в Телеграм "Рибар". Според него четири украински лодки без екипаж са влезли едновременно в залива и са атакували руските катери. Отбелязва се, че "няма жертви сред личния състав", като в същото време руските военни са упрекнати в небрежност.

Проукраинската телевизия "Кримски вятър" също публикува видеоклип, в който се твърди, че се вижда как ракета удря руска казарма в Черноморск. Според "Рибар" ракетата не е улучила казармата. Няма потвърждение от независими източници.

Руското министерство на отбраната официално обяви, че през нощта над Крим са били свалени два безпилотни самолета.

09:42 10.11.2023

Руските сили засилват пехотните атаки срещу ключовия град Авдиивка

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдиивка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, съобщи Ройтерс. В доклад на Генералния щаб се казва, че в четвъртък са отблъснати 11 атаки в района.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

От средата на октомври руските сили са се насочили към разрушения град Авдиивка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток. Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, каза, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването си непокътнато. Той коментира пред телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние".

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др.", добави той. По думите му това е започнало след събитията в Израел и "може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдиивка, каза, че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им.

Заредете още

XS
SM
MD
LG