Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

18:01 13.11.2023

Украинец е осъден на доживотен затвор за подпомагане на руски удар над Харков

Украински гражданин, обвинен, че е подпомогнал руските въоръжени сили да ударят град Харков, беше осъден на доживотен затвор. За това съобщи пресслужбата на главния прокурор на Украйна, цитирана от Радио Свобода в понеделник.

Мъжът беше обвинен за участието си в нанасянето на руски ракетни удари по Харковската областна администрация и други обекти в града в първите дни от войната през 2022 г. При въпросните удари загинаха повече от 30 души.

Съдът го призна за виновен по обвинение в държавна измяна и незаконно притежание на огнестрелни оръжия. Друго обвинение срещу мъжа е за разпространение на материали, които оправдават действията на Русия срещу Украйна.

Според разследващите мъжът освен това е събирал информация за украинските въоръжени сили и инфраструктурата в Харков, която после е предавал на руската армия чрез забранена социална платформа.

15:30 13.11.2023

Руските държавни информационни агенции РИА „Новости“ и ТАСС съобщиха в понеделник новина за прегрупиране и изтегляне на руски войски в Южна Украйна, който веднага след това сами опровергаха.

08:35 13.11.2023

Щаб на руските сили е взривен в Мелитопол. Зеленски предупреди за тежка зима

Украински бойци от “местната съпротива” са взривили щаб на руските сили в окупирания град Мелитопол, ликвидирайки поне трима офицери, съобщи украинското разузнаване.

Според непотвърдената от друг източник информация атаката е била извършена “по време на съвещание на офицери” от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Националната гвардия на Русия.

Руските сили продължават натиска си на изток и юг в опит да си върнат контрола над земи около опустошените градове Бахмут и Авдиивка.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди сънародниците си, че ги очаква още една тежка зима и изрази благодарност към западните си партньори за предоставените на Украйна системи за противовъздушна отбрана.

15:36 12.11.2023

Близо 5 милиона души са вътрешно разселени в Украйна

По официални данни около 5 милиона души в Украйна са били принудени да напуснат домовете си и да се преместят в други части на страната вследствие на руски атаки, съобщи в неделя ДПА, цитирайки украинската вицепремиерка, отговаряща за въпросите за бежанците, Ирина Верешчук.

Пред украинската държавна телевизия тя каза, че са регистрирани 4,9 млн. вътрешно разселени лица в Украйна. От тях около 3,6 млн. души са били разселени в пределите на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., каза тя.

Преди инвазията, в резултат на дългогодишните боеве в Донбас в Източна Украйна, от 2014 г. насам вече са били вътрешно разселени над 1 млн. души.

Напоследък няма значително движение на хора, каза Верешчук, като добави, че някои евакуирани са се върнали по домовете си в периода август-ноември. По последни данни на ООН около 6,2 млн. украинци са избягали в чужбина временно или за постоянно.
Преди началото на войната през 2022 г. населението на Украйна е било около 41,4 млн. души.

11:20 12.11.2023

Украйна има достатъчно енергийни ресурси за зимата, каза енергийният министър

Украйна разполага с достатъчно енергийни ресурси, за да изкара зимата, каза в неделя украинският министър на енергетиката Херман Халушченко, цитиран от Ройтерс.

Той предупреди, че при руски атаки може да бъдат повредени мрежите за доставки на електроенергия. "Разполагаме с достатъчно енергийни ресурси, в това отношение се чувстваме спокойни. Въпросът е доколко бъдещите атаки могат да повлияят на доставките", добави той.

През последните няколко седмици Русия е атакувала украинската енергийна инфраструктурата 60 пъти, съобщи Киев в сряда. Това засили опасенията, че Москва може би вече е започнала да взема под прицел електропреносната мрежа на страната за втора поредна зима.

Миналата зима хиляди руски безпилотни самолети и ракети поразиха украинската енергийна инфраструктура, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването.
Халушченко каза, че Украйна очаква Русия да възобнови тази тактика, след като температурите паднат и се задържат под нула градуса по Целзий.

11:13 11.11.2023

Киев е под въздушна атака. Чуват се взривове

Киев стана обект на въздушна атака сутринта в събота и се чуха силни експлозии, съобщи кметът Виталий Кличко. За момента няма информация за жертви и щети, предаде Ройтерс.

Това е първа атака срещу Киев от края на септември насам. „Силни експлозии се чуха на левия бряг (на река Днепър) в столицата“, написа Кличко в Телеграм. Въздушна тревога за Киев и околния регион беше обявена минути преди да се чуят експлозиите. Градските власти призоваха хората да останат в бомбоубежищата.

По-късно Киев съобщи, че украинските сили са свалили около две трети от общо 31 бойни дрона, изстреляни от Русия през нощта, главно над райони по фронтовата линия, но и срещу столицата, предаде Франс прес.

„19 бойни дрона "Шахед 136/131" бяха унищожени. Руските окупатори изпратиха по-голямата част от бойните дронове към райони по фронтовата линия“, съобщиха украинските Военновъздушни сили, като добавиха, че Русия е използвала и няколко ракети.

12:43 10.11.2023

Два руски десантни катера са ударени в Крим, съобщава Украйна

Руски високоскоростни десантни катери са били ударени в анексирания от Русия украински полуостров Крим в петък вечерта, съобщи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в Киев. То публикува видеозапис на една от лодките, за която се твърди, че е ударена от морски дрон.

Според украински медии, които се позовават на разузнавателно управление, при атаката са поразени два катера "Серна". Твърди се, че на борда им е имало екипаж и бронирани превозни средства.

Нападението срещу руските катери край село Черноморск в западната част на Крим беше потвърдено и от руския канал в Телеграм "Рибар". Според него четири украински лодки без екипаж са влезли едновременно в залива и са атакували руските катери. Отбелязва се, че "няма жертви сред личния състав", като в същото време руските военни са упрекнати в небрежност.

Проукраинската телевизия "Кримски вятър" също публикува видеоклип, в който се твърди, че се вижда как ракета удря руска казарма в Черноморск. Според "Рибар" ракетата не е улучила казармата. Няма потвърждение от независими източници.

Руското министерство на отбраната официално обяви, че през нощта над Крим са били свалени два безпилотни самолета.

09:42 10.11.2023

Руските сили засилват пехотните атаки срещу ключовия град Авдиивка

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдиивка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, съобщи Ройтерс. В доклад на Генералния щаб се казва, че в четвъртък са отблъснати 11 атаки в района.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

От средата на октомври руските сили са се насочили към разрушения град Авдиивка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток. Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, каза, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването си непокътнато. Той коментира пред телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние".

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др.", добави той. По думите му това е започнало след събитията в Израел и "може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдиивка, каза, че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им.

08:39 9.11.2023

Украинската офанзива ще продължи въпреки трудностите, каза Зеленски

Украинската офанзива ще продължи въпреки трудностите, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той участва чрез видеовръзка на конференция, организирана от Ройтерс.

На фона на коментари за провал на украинската офанзива, Зеленски каза, че тя ще продължи и Украйна ще се опита да постигне успех на бойното поле още тази година. Зеленски призна трудностите, пред които е изправена армията и каза, че фокусът на западните лидери се е изместил от Украйна към Близкия изток.

"Имаме план за продължаване на бойните действия, имаме конкретни градове, конкретни направления, в които ще се насочим", каза Зеленски.

Говорител на администрацията му по-рано разкритикува статията на Валерий Залужни в The Economist. В текста си командващият ВСУ пише, че на фронта се води позиционна война, която прилича на патовата ситуация през Първата световна война.

18:38 8.11.2023

Проруски лидер от Луганск е убит след взрив на кола бомба

Членът на местния парламент на окупираният от Русия регион на Луганск Михаил Филипенко е бил убит от кола бомба, твърди синът му.

По случая не бяха съобщени допълнителни подробности.

Отговорността за случая беше поета от разузнавателните служби на Украйна, която го определи като „ликвидiране на престъпник“. В пост в Телеграм от службата казаха още, че „ловът“ за всички „престъпници и колаборационисти“ продължава.

Филипенко е бивш ръководител на подкрепяните от Москва сепаратистки сили в Луганск преди регионът да бъде официално окупиран от Русия след февруари 2022 г. Между 2014 и 2022 г. Луганск и Донецк бяха под властта на подкрепяните от руското управление сепаратисти, които се бяха завзели двете области от Украйна.

09:30 8.11.2023

Украйна разположи нови системи за въздушна отбрана NASAMS

Украйна получи нови системи за противовъздушна отбрана NASAMS. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски.

По думите му разполагането на допълнителни системи ще помогне на Украйна за очакваното от Киев увеличаване на руските удари срещу енергийната ѝ инфраструктура преди началото на зимата.

"Допълнителни системи NASAMS, които получихме от съюзниците си, бяха приведени към бойна служба", написа Зеленски в Туитър, без обаче да уточни какъв е броят на системите.

Новините идват, след като преди седмица САЩ обяви нов военен пакет за Украйна в размер на 425 млн. долара, в които са включени снаряди за далекобойните системи HIMARS, както и снаряди за NASAMS.

Преди началото на миналата зима Русия извърши серия от атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Това доведе до чести спирания на тока и липса на отопление за дълги периоди в почти цялата страна.

13:28 7.11.2023

В интернет се появиха снимки на руски ракетоносец със "сериозни щети"

В интернет се появиха снимки, на които се виждат щетите върху руската корвета "Асколд" в резултат на украинската ракетна атака на 4 ноември по корабостроителницата "Залив" в Керч. Градът се намира на незаконно анексирания от Москва през 2014 г. украински полуостров Крим.

Снимките показват, че въпреки че корабът е останал на повърхността, той е получил "критични щети на много важни елементи", пише Defense Express, цитиран от украинската служба на Радио Свобода.

Украинските крилати ракети са поразили централната част на "Асколд", в която се намират осем вертикални пускови установки, способни да изстрелват крилати ракети "Калибър" и "Оникс". Основната оръжейна система на корветата фактически е унищожена.

Появи се и видеозапис, за който се твърди, че е запечатал момента, в който ракетите са ударили кораба "Асколд".

По-рано проектът Truth Hounds публикува сателитни снимки на доковете на завода. Изображения от 5 ноември показват, че корабът е бил ударен поне веднъж и един кран е преместен, за да се справи с щетите.

Руското министерство на отбраната, което първоначално твърдеше, че всички ракети са били свалени и че само отломки са причинили щети на завода, каза късно в събота, че попадение на ракета е повредило един от корабите, без да уточни размера на щетите и името на кораба.

"Асколд" е малък ракетоносец, който може да носи до 8 ракети "Калибър". Заводът "Залив" е едно от най-големите корабостроителни предприятия в Източна Европа. Известен е като строител на военни фрегати. През 2020 г. той започва да строи ракетоносни кораби за руския флот.

09:47 7.11.2023

Помощникът на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна загина при експлозия в дома си

39-годишният майор Генадий Частяков, помощник на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, е починал в дома си в село Чайка близо до Киев. По информация на Залужни Частяков е починал на рождения си ден в резултат на неизвестно взривно устройство, което е избухнало в един от подаръците.

"Украинска правда" пише, че мъжът е загинал "в резултат на небрежно боравене с боеприпаси". Източник на изданието твърди, че в къщата на Частяков са открити гранати. Като се позовава на съпругата на Частяков, източникът казва, че той е донесъл торбичка с подарък, съдържаща пет чаши във формата на гранати. При отваряне на пакета е станала експлозия. Според изданието 13-годишният му син също е тежко ранен и е настанен в болница.

Министерството на вътрешните работи на Украйна се придържа към версията, че Естяков е загинал в резултат на небрежно боравене с боеприпаси. Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко каза, че му е дадена кутия с гранати нов образец, едната от които е избухнала, когато военният я показал на сина си.

Маряна Рева от вътрешното министерство съобщи по-рано пред агенция УНИАН, че е образувано наказателно дело по член за незаконно боравене с оръжия, боеприпаси или взривни вещества.

09:25 6.11.2023

Атаки с дронове и ракети над Одеса откъм Черно море раниха петима души

Дронове и ракети откъм Черно море атакуваха Одеса и Одеската област в Украйна късно в неделя вечерта. За това съобщиха местната власт и военната администрация в приложението Телеграм.

По данни, цитирани от Ройтерс, при атаките са ранени най-малко осем души. По-рано в понеделник се съобщаваше за петима ранени.

Камиони и склад със зърно са подпалени, а една от главните художествени галерии в града е повредена.

„На 6 ноември Одеският национален музей на изкуствата навършва 124 години“, написа в Телеграм Олег Кипер, губернатор на Одеска област.

„В навечерието на 6 ноември руснаците „поздравиха“ нашия архитектурен паметник с ракета“, добави той.

По думите на Кипер петимата пострадали при атаките са настанени в болница.

Губернаторът каза още, че украинските отбранителни сили са унищожили 15 изстреляни от Русия безпилотни летателни апарата, а запалените камиони и склад със зърно са били бързо потушени.

19:16 5.11.2023

Eдин от най-новите руски кораби, носещ ракети "Калибър", e унищожен в Керч

Eдин от най-новите руски кораби, превозващ и изтрелващ крилати ракети "Калибър", e унищожен при удар с ракети в Керч. Това бе потвърдено от командира на украинските военновъздушни сили Николай Олешчук в Telegram. Ударът е нанесен с френски ракети SCALP.

Снимки на Planet Labs, направени в неделя, показват мястото на удара в завода и военен кораб, който изглежда повреден, според разследващия проект на украинската редакция на Свободна Европа "Схеми".

"По моя информация към 4 ноември в Керч по време на експлозиите е имало само един кораб, способен да носи ракети от клас "Калибр", а именно "Асколд". Смятам, че този кораб, както виждаме, вече е бил на кея и е бил в процес на довършване, защото щеше да бъде предаден през декември. Виждаме, че той все още е на вода, но горната част на кораба е видимо повредена", каза капитан I ранг от резерва на ВМС Андрей Риженко пред "Схеми" след анализ на сателитни снимки.

Руското министерство на отбраната първоначално твърдеше, че са паднали отломки, но в събота вечерта, че ракетно попадение е повредило един от корабите, строящи се в корабостроителницата в Керч.

09:06 4.11.2023

Русия твърди, че 9 души са загинали след украинска атака в Херсонска област

Девет души са загинали след украинска атака в южната част на Херсонска област. Това твърдят представители на назначеното от Москва управление в областта.

Те обвиняват украинските сили за атака срещу цивилна инфраструктура в района на Чаплянка. Градът се намира на 100 километра югоизточно от Херсон.

Преди месеци Украйна започна контранастъпление срещу окупираните от Русия територии на страната.

Твърденията на руските сили засега не са потвърдени от Киев.

Те идват на фона на съобщения на украинските сили за зачестили действия на руската армия по продължението на цялата фронтова линия. Киев свързва опитите на руската армия да осъществи пробив с предстоящите в Русия избори.

13:51 3.11.2023

Русия разруши цивилни сгради в Украйна с десетки дронове. Ще отвърнем на удара, каза Зеленски

Руската армия извърши нова мощна атака по граждански цели в Украйна с десетки самоуправляващи се дронове "Шахед 136/131"в нощта на 2-и срещу 3-и ноември. Удари са нанесени по Харковска, Запорожка, Херсонска, Николаевска, Одеска, Киевска, Кировградска, Виницка, Хмелницка и Лвовска област.

Украинският президент Володимир Зеленски реагира на масираната руска атака в Телеграм, че Москва е изпратила над 40 дрона "Шахед", като повече от половината от тях са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

"За жалост ние също понесохме удари. По предварителни данни жертви няма. Проучваме последиците", написа още той и отбеляза, че Украйне е подсилила противовъздушната си отбрана и военните си части с преносими огневи системи. "С наближаването на зимата руските терористи ще се опитат да ни нанесат още щети. Ние ще отвърнем на удара. Мощно", допълни президентът.

По информация на украинската армия са свалени 24 вражески дрона и една управляема въздушна ракета. В резултата на ударите са разрушени сгради, една от тях е тази на Колежа по транспортни технологии в Харков, построена през 1915 г. В резултата на ударите са предизвикани и общо пет пожара в града.

09:21 3.11.2023

САЩ планират 50-и пакет оръжейна помощ на Украйна - за 425 млн. долара

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 425 млн. долара на 3 ноември, съобщиха двама американски служители.

Оръжията ще включват боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS и усъвършенствани ракетни системи земя-въздух NASAMS, както и артилерийски снаряди, противотанкови ракети, оборудване за разрушаване и за използване при ниски температури. Само боеприпасите с лазерно насочване за сваляне на руски дронове е на стойност около 300 млн. долара, според документ, видян от Ройтерс и един от служителите. Не се очаква обаче пакетът да включва допълнителни ракети ATACMS.

Високопоставени републиканци от Конгреса призоваха Байдън да изпрати ракети с по-дълъг обсег на действие на Украйна, въпреки отпора на някои консервативни законодатели срещу повече помощ. Това ще бъде 50-ият пакет от помощ, изтеглен от запасите на Пентагона, и е сходен с този отпреди около седмица, който беше на стойност 150 млн. долара.

16:40 2.11.2023

Украйна е отблъснала руска атака до Угледар в Донецка област

Силите на Украйна са отблъснали руска атака близо до град Угледар в източната Донецка област, съобщи президентът на страната Володимир Зеленски в четвъртък.

"Имаше опит на врага да настъпи в Угледарско направление, но нашите войници го спряха, нанасяйки му големи загуби: десетки превозни средства, много убити и ранени. Отбранителните действия в Авдиевка и нашите настъпателни операции на юг също продължават", написа Зеленски в Телеграм.

Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

За Угледар, който е стратегически град на пресечната точка между източната и южната фронтова линия, се водят едни от най-ожесточените боеве от началото на руската инвазия в Украйна.

Сутринта на 2 ноември Генералният щаб на въоръжените сили съобщи, че през изминалото денонощие на фронта са се състояли 57 бойни сблъсъка.

13:56 2.11.2023

Нова фаза на "позиционна" война. Русия вероятно се прегрупира край Авдиевка

Генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, написа в статия, публикувана в сряда, че войната навлизане в нов етап .

„Това, което ние в армията наричаме „позиционна“ война на статични и изтощителни битки, както през Първата световна война, за разлика от „маневрената“ война на движение и скорост", написа Залужний.

Това се случва на фона на признаци, че руските сили се прегрупират близо до източния град Авдиевка с цел да подновяват атаките си в района.

Заредете още

XS
SM
MD
LG