Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова фаза на "позиционна" война. Русия вероятно се прегрупира край Авдиевка


Украински войници стрелят по руска позиция от окоп на фронтовата линия в Запорожка област, Украйна. Снимката е илюстративна.
Украински войници стрелят по руска позиция от окоп на фронтовата линия в Запорожка област, Украйна. Снимката е илюстративна.

Русия нанесе десетки въздушни удари по украински цели през нощта срещу четвъртък, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа. Това се случва на фона на признаци, че руските сили се прегрупират близо до източния град Авдиевка с цел да подновяват атаките си в района.

Руската офанзива срещу Авдиевка започна през октомври, като руските сили опитват да обкръжат и превземат града. Това е най-мащабната военна операция на Москва от месеци насам.

В ежедневния си доклад в четвъртък Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че през последните 24 часа ракетни, въздушни и артилерийски атаки от Русия е имало в районите около Купянск, Бахмут, Маринка и Шахтьорск.

В същото време базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) посочи, че Москва вероятно се готви за нова вълна от силно "изтощителни" наземни атаки, водени от пехота срещу украинските позиции в района на Авдиевка.


От института написаха в доклада си , че сателитни изображения показват, че Русия е загубила десетки превозни средства при нападения по-рано този месец, което показва, че руската армия не е успяла да се поучи от предишни "неуспешни офанзиви" в Украйна.

„Сегашната ситуация край Авдиевка е микрокосмос на по-широкия провал на руския генерален щаб да усвои и разпространи уроците, научени от руските сили по време на предишни неуспешни настъпателни усилия в Украйна“, каза ISW.

Нова фаза на "позиционна война"

Коментарите на ISW идват, след като генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на украинската армия, написа в статия, публикувана в сряда, че войната навлизане в нов етап.

„Войната сега навлиза в нова фаза: това, което ние в армията наричаме „позиционна“ война на статични и изтощителни битки, както през Първата световна война, за разлика от „маневрената“ война на движение и скорост. Това ще бъде от полза за Русия, позволявайки ѝ да възстанови военната си мощ,“, написа Залужний в статия за The Economist.

Генералът заключва, че ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица.

"Простият факт е, че виждаме всичко, което врагът прави, и те виждат всичко, което правим ние", каза той.

"За да излезем от тази задънена улица, имаме нужда от нещо ново".

В края на септвември ООН потвърди смъртта на 9701 цивилни в Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Според анализатори реалният брой на жертвите е много по-голям.

Общо от 24 февруари 2022 г. до 24 септември 2023 г. ООН регистрира още 17 748 ранени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG