Връзки за достъпност

Извънредни новини
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.
Жени и деца се евакуират от град Рилск в Курска област, 9 август 2024 г.

на живо Войната: Русия евакуира два района в Курска област

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • САЩ и Великобритания дават на Украйна 1,5 млрд. долара помощ

  • Русия удари град Конотоп в Сумска област в Украйна

  • САЩ може да разрешат на Украйна да удари Русия с ракети ATACMS

  • Москва твърди, че е превзела 4 селища в Източна Украйна

  • Украински дронове удариха многоетажни сгради край Москва, загина жена

10:08 22.10.2023

Руски ракетен удар уби шестима цивилни в пощенска станция в Харков

Шестима души бяха убити и 17 бяха ранени от руска ракета, която удари пощенски терминал в Харков в нощта срещу неделя, съобщи Радио Свобода.

Ръководителят на регионалното военно управление на Харков Олег Синегубов каза, че по предварителни данни атаката е извършена от руските войски с две ракети С-300. Отломките на мястото се разчистват, под тях може да има още жертви.

Руските военни все още не са коментирали информацията за атаката.

Според сутрешния доклад на украинския генерален щаб през изминалото денонощие на територията на Украйна са нанесени 6 ракетни и 53 въздушни удара, както и 54 удара с реактивни системи за залпов огън. Те са били насочени както по позиции на армията, така и по мирни населени места в Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Руските войски обстрелват Украйна всеки ден. Руското министерство на отбраната казва, че атакува само военни цели, макар често засегнатите обекти да са от цивилната инфраструктура. Руското командване не коментира обстрели и разрушения на граждански обекти, както и цивилни жертви.

13:47 21.10.2023

Руските войски са обстрелвали Херсон 57 пъти за последното денонощие

Най-малко трима цивилни са били убити и няколко други са ранени при нов руски обстрел и въздушни удари, насочени към южните и източните украински региони, съобщи Радио Свобода.

Един човек е убит, а друг е ранен в южната област Херсон на 21 октомври, съобщи губернаторът Александър Прокудин в Telegram. Херсон редовно е обект на руски обстрел и въздушни удари от другата страна на река Днепър. Прокудин каза, че през последните 24 часа руските войски са обстрелвали Херсон 57 пъти.

На 20 октомври 80-годишна жена е била убита след като снаряд е разрушил дома ѝ в град Берислав. В източната област Харков е убит 39-годишен мъж, каза областният управител Олег Синегубов. Съобщава се за няколко експлозии и в град Кривий Рог, в южната област на Днепропетровск. Градът е бил атакуван с ракети и дронове, а 60-годишен мъж беше убит.

В района на източен Донецк цивилен мъж е бил ранен при руска бомбардировка на Авдиивка, само на 15 км северно от окупирания от Русия град Донецк, където се водят тежки боеве.

В продължение на няколко седмици руските сили предприеха офанзива, насочена към обграждането на Авдиивка - най-голямата военна операция, която Москва организира от месеци. На 20 октомври президентът на Володимир Зеленски каза, че украинските сили са отблъснали ново руско нападение над града и удържат позициите си в тежки боеве в района.

Зеленски каза, че руските загуби "наистина са потресаващи", добавяйки, че "именно загубите на окупатора са това, от което Украйна се нуждае".

09:24 20.10.2023

Хърватия прехвърли хеликоптери Ми-8 на Украйна

Хърватия е прехвърлила хеликоптери Ми-8 на Украйна, става известно от стенограма на Министерството на отбраната на САЩ. Информацията беше потвърдена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и хърватския му колега Марио Банозич на среща в Пентагона. Не се съобщава колко на брой са хеликоптерите.

По-рано стана известно, че Хърватия е предоставила на Украйна нов пакет военна помощ в размер на 30 милиона евро.

В края на август президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович в кулоарите на срещата на върха Украйна – Балкани в Атина. Тогава Пленкович обеща на Украйна нов пакет от военна помощ в размер на 30 млн. евро. Украйна се защитава с помощта на западните си съюзници от февруари 2022 г., когато беше нападната агресивно и непровокирано от Русия.

09:39 19.10.2023

Украйна е извършила нов десант на левия бряг на Днепър

Украинската армия е извършила нов десант левия бряг на Днепър. За това съобщиха руски военни блогъри и индиректно бе потвърдено и от Украйна. В сводката на населените места, поразени от руски въздушни удари на украинската армия в четвъртък, се споменава Песчановка, село на левия бряг на река Днепър в Херсонска област.

На 17 октомври руският популярен "военен" телеграм канал "Рибар" и от други z-блогъри, съобщиха, че две щурмови групи на украинската морска пехота са се стъпили на левия бряг на няколко километра нагоре по течението на реката от Херсон. Преминали са първата отбранителна линия на руските войски с подкрепата на артилерията и са заели село Пойма и част от село Песчановка на около 3,5 км от брега. Не е ясно дали украинските сили са още там.

Американският институт за изследване на войната (ISW) смята, че създаването на сериозен плацдарм за форсиране на Днепър все още е изключено. ISW отбелязва, че руското командване е преместило някои от най-боеспособните си части от Херсонското направление в Запорожкото направление, за да противодейства на украинското контранастъпление.

Военновъздушните сили на ВСУ съобщиха в четвъртък сутринта, че са успели да свалят само четири от общо 17 цели по време на нощните въздушни атаки. Двама души са загинали и един е ранен в резултат на обстрел в Николаевска област, съобщи в четвъртък сутринта началникът на областната военна администрация Виталий Ким.

18:07 18.10.2023

Три жертви след руска ракетна атака срещу Запорожие

Руската армия изстреля ракети срещу украинския град Запорожие. Украинската администрация съобщи, че двама души са загинали, трима са в неизвестност, а трима други са били ранени, след като една от ракетите е поразила жилищен блок в района.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката и добави, че „руският терор трябва да загуби“.

Регионалният губернатор Юри Малашко каза, че жилищният блок е бил поразен с ракета от комплекса за противовъздушна отбрана С-300.

От сградата са евакуирани 50 живущи, които не са пострадали.

След ракетни удари на Русия в последните 24 часа са загинали и още двама украинци. Един в южната Херсонска област и един в близост до град Днипро.

18:14 17.10.2023

Украинските военни съобщиха във вторник, че са унищожили девет руски военни хеликоптера, склад за боеприпаси и система за ПВО. Целите са били разположени на летища в Бердянск, в южната част на Запорожка област, и Луганск, в източната част. Двата района към момента са под руска окупация.

09:54 17.10.2023

Украйна атакува окупирания от Русия Бердянск

Руските власти в окупирания украински град Бердянск съобщиха за взривове, като твърдят, че системите за противовъздушна отбрана "успешно са работили по вражеските ракети" и са ги свалили в покрайнините на града.

По-рано украински телеграм канали публикуваха видеозаписи и разкази на очевидци за експлозии край летището на града. Генералният щаб на украинските въоръжени сили сутринта на 17 октомври съобщава за повредени руски хеликоптери. Няма независимо потвърждение на тази информация.

Бердянск се намира на украинското Черномотие близо до Мариупол.

16:56 16.10.2023

Руското настъпление към Авдиевка губи инерция, твърди Украйна

Настъплението на руските сили към стратегическия източен украински град Авдиевка, което е в ход от няколко дни, изглежда губи инерция. Това твърдят официални украински представители пред Асошиейтед прес.

По информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна през последните 24 часа са били отблъснати 15 руски атаки от четири посоки. За сравнение по данни на градската администрация на Авдиевка към средата на миналата седмица са били отблъснати до 60 атаки на руските сили.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната също отбеляза, че руските сили “все още не са постигнали допълнителен напредък на фона на вероятно спадане на темпото на руските операции в района”.

13:26 16.10.2023

Русия атакува Украйна с ракети, дронове, въздушни и артилерийски удари в ранните часове на понеделник, 16 октомври. На тази дата се навършват 600 дни от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, предаде украинската секция на Радио Свободна Европа.

Това се случва на фона на най-голямата руска офанзива срещу Украйна за последните месеци. Миналия вторник Русия започна опити да обгради град Авдиевка в източната част на страната и оттогава използва всички възможни оръжия, за да обстрелва позициите на украинската армия.

Сега Украйна съобщава, че са отблъснати „над 15 вражески атаки“ в района на Авдиевка. Градът има ключово значение, тъй като от него украинските сили могат да започнат настъпление към руските позиции в Донецка област.

08:52 16.10.2023

Русия твърди, че е свалила 27 украински дрона

Противовъздушната отбрана на Русия е свалила 27 дрона на Украйна, съобщи в неделя руското военно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

18 от украинските дронове са били свалени над Курска област, а два - над Белгородска област. И двете области граничат с Украйна.

По-рано същия ден губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи за 12 унищожени дрона на Украйна. Ройтерс уточнява, че за момента няма проверка на тази информация от независим източник.

18:25 15.10.2023

Мощен взрив в Херсон. Русия атакува със Су-34

В неделя в Херсон е избухнала мощна експлозия, съобщи началникът на военната администрация на града Роман Мрочко.

„Мощен взрив избухна в Херсон. Веднага след това в някои райони на града спря токът, има прекъсване на водата“, написа той.

Впоследствие Мрочко уточни, че руската армия е нанесла въздушни удари по критичната инфраструктура на Херсон от изтребител бомбардировач Су-34. По-късно и друг военен служител - Олександър Прокудин, съобщи, че Русия отново е нанесла въздушни удари по покрайнините на Херсон. Не се съобщава за загинали или ранени.

Руските войски почти всеки ден обстрелват освободената от Украйна част от Херсонска област. Въпреки свидетелствата Москва отрича да атакува граждански обекти целенасочено.

10:06 15.10.2023

Русия удари Харковска област. Най-малко двама души са загинали

Руските сили са атакували село Дружелюбивка в района на Изюм в Източна Украйна през нощта срещу неделя, съобщи началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов в Телеграм.

„През нощта около 02:30 ч. врагът нанесе удар по селото с управляема авиационна бомба. Унищожена е частна къща, възникнал е пожар. Загинали са двама - мъж на 57 години и жена на 54 години", написа Синегубов.

По предварителни данни е ранена още една жена.

Синегубов съобщи още, че през изминалото денонощие Русия е обстреляла населени места в районите на Купянск, Чугуив и Изюм.

16:55 14.10.2023

Русия обстреля Херсонска и Донецка области. Съобщава се за един убит и 22 ранени

Един човек е загинал в Херсонска област, а 22 са били ранени в Донецка област след руски обстрел през изминалото денонощие, съобщиха местните власти, цитирани от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Рано в събота руските войски са атакували Берислав в Херсонска област, съобщи началникът на регионалното военно управление Олександър Прокудин.

По-рано в петък в резултат на обстрел от руската армия в Донецка област са ранени 22 цивилни, съобщи и временно изпълняващият длъжността началник на Донецката областна военна администрация Игор Мороз. 21 от тях са пострадали в Покровск, а един в Авдиевка, която от няколко дни е обект на масирани руски атаки.

16:42 14.10.2023

Русия съобщи за свалени дронове над Черно море

Сутринта в събота руското министерство на отбраната съобщи за два свалени украински дрона над Черно море край бреговете на Краснодарския район.

"Няма жертви или щети в града. Летището и всички курортни системи работят нормално", написа кметът на Сочи Алексей Копайгородски.

По-рано жители на Сочи и околностите разказаха за експлозиите и публикуваха видеа в социалните мрежи.

От началото на руската инвазия в Украйна властите в руските региони са докладвали за атаки с дронове повече от 500 пъти, изчислява RBC. Руското министерство на отбраната твърди, че атаките се извършват от украинска страна. Киев не коментира тези съобщения.

16:39 14.10.2023

Най-голямата руска офанзива от месеци. Русия опитва да обкръжи Авдиевка

Руските войски продължават опитите да обкръжат източния украински град Авдиевка, потвърди в събота ръководителят на местната военна администрация Виталий Барабаш.

Това е най-голямата руска офанзива от месеци насам. В нея участват най-малко три руски батальона с общо между 2000 и 3000 военнослужещи.

Авдиевка се намира северно от град Донецк, който е под контрола на руските сили. Затова и има ключово стратегическо значение, тъй като от Авдиевка украинската армия може да настъпи към руските позиции в Донецка област.

10:16 14.10.2023

Нидерландия ще даде на Украйна още ракети за системите Patriot

Нидерландия ще достави още ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, за да помогне на страната да се защити от руски въздушни удари през зимата. Това каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте в петък по време на среща в Одеса с украинския президент Володимир Зеленски.

„Тази зима Русия ще се опита да навреди максимално на Украйна. Затова Нидерландия ще достави допълнителни ракети Patriot, за да може Украйна да се защити от варварските въздушни удари на Русия“, каза Рюте, цитиран от агенция Ройтерс.

Освен това той отбеляза, че страната му ще помогне на Украйна да получи патрулни катери, за да гарантира безопасността на зърнения коридор.

Пресслужбата на президента на Украйна съобщи, че Зеленски и Рюте са посетили пристанището в Одеса и са инспектирали местата, поразени от руски ракети и дронове.

18:45 13.10.2023

Украйна твърди, че е ударила два руски кораба с морски дронове

Украйна е ударила руски ракетоносец и патрулен кораб при отделни атаки тази седмица с морски дронове, съобщи Ройтерс, като цитира източник от украинското разузнаване.

Източникът не дава подробности за нанесените щети. Той уточнява, че ракетоносецът "Буян" е бил атакуван в петък, а патрулният кораб "Павел Державин" е бил поразен в сряда при съвместни операции, проведени от Службата за сигурност на Украйна и украинските военноморски сили.

"Буян" е бил поразен, докато се е намирал на котва в Севастопол. Ройтерс не е успяла да провери веднага твърденията чрез независим източник.

Напрежението в Черно море и региона се засили, откакто през юли Русия се оттегли от споразумението, позволяващо безопасен износ на зърно от украинските черноморски пристанища. Оттогава руски дронове и ракети многократно са нанасяли удари по украински пристанищни съоръжения и силози за зърно около Черно море и по поречието на Дунав.

Киев от своя страна извърши няколко успешни ракетни атаки и нападения с морски дронове срещу руския Черноморски флот в и около полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Москва през 2014 г.

11:30 13.10.2023

Русия е обстреляла Херсонска област над сто пъти за денонощие, има убити

През изминалото денонощие руската армия е извършила над сто обстрела на Херсонска област, съобщи началникът на областната военна администрация Олександър Прокудин.

Само по град Херсон са изстреляни 49 снаряда. По думите на Прокудин руските военни са атакували жилищни квартали на населени места, сгради на учебни заведения в града и областта, болница и завод в Херсон и предприятие в Бериславска област.

"Поради руската агресия загинаха двама души, още шестима бяха ранени, едно от тях е дете", каза Прокудин.

Руските войски почти всеки ден обстрелват отвоюваната от Украйна част от Херсонска област. Въпреки доказателствата и показанията, Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Към 8 октомври ООН потвърди смъртта на 9806 и раняването на 17 962 цивилни в Украйна. Организацията подчертава, че реалният брой на жертвите е много по-голям.

08:34 12.10.2023

Русия е свалила дрон над южната Белгородска област. Трима са загинали от падналите отломки

Безпилотен самолет е бил свален свален от противовъздушната отбрана над Белгородската област в Южна Русия. Отломките от него са отнели живота на трима души и са ранили най-малко още двама, съобщи в четвъртък губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"За голямо нещастие има загинали. Оперативните служби са извадили телата на мъж, жена и дете изпод развалините на къща в Белгород след атака на украински дрон", написа в Телеграм Гладков, цитиран от световните агенции.

Мъж, пострадал при падането на дрона, е в кома. Той е с изгаряния на дихателните пътища, горните и долните крайници. Състоянието на ранена жена се оценява от лекарите като тежко, тя има счупен крак и сътресение на мозъка. По данни на губернатора при падането на отломките частна къща се е запалила и е била напълно разрушена, а други две са частично повредени.

09:36 11.10.2023

Белгия ще изпрати изтребители Ф-16 на Украйна през 2025 г.

Белгия ще изпрати "няколко" изтребителя Ф-16 на Украйна през 2025 г., съобщи министърът на отбраната Людивин Дедондер.

Това ще бъде възможно, след като започнат очакваните в края на годината доставки на Ф-35 за белгийските военновъздушни сили. Предвижда се Белгия да се включи и в обучението на украински летци на изтребители и да поддържа целия флот от машини Ф-16, осигурени на Украйна от съюзниците в НАТО.

Да дарят Ф-16 са обещали още Норвегия, Нидерландия и Дания,

Група от европейски държави, начело на която е Великобритания, ще предостави на Украйна помощ на стойност 100 милиона лири (122,70 милиона долара, включително оборудване за разчистване на минни полета, съобщи междувременно Ройтерс.

Украйна в момента е "най-минираната страна на Земята", което е пречка за нейната контраофанзива. Пакетът ще бъде предоставен със средства от Международния фонд за Украйна – група страни, включваща Великобритания, Норвегия, Нидерландия, Дания и Швеция.

Заредете още

XS
SM
MD
LG